Za chvíli budeme mít vyšetřovací komisi na všechno. Změny klimatu, neúspěchy sportovců, zpožděné vlaky. Senátor ODS si ťuká na čelo nad nápadem Langšádlové

07.11.2018 19:47

ROZHOVOR „Lidé vidí, jaké ‚pitomosti‘ často řeší EU. A jak naopak neřeší závažné problémy,“ vysvětluje český euroskepticismus v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz senátor a starosta Albrechtic v Jizerských horách Jaroslav Zeman (ODS). „Myslím, že kdyby se podnikatel Andrej Babiš choval jako premiér Andrej Babiš, vypadaly by jeho firmy jinak,“ hodnotí ekonomickou politiku vlády. A k nápadu zřídit sněmovní vyšetřovací komisi zkoumající vliv Ruska a Číny u nás říká: „Za chvíli můžeme mít sněmovní vyšetřovací komisi na všechno: ke změnám klimatu, k neúspěchům našich sportovců či ke zpožděným vlakům.“

Za chvíli budeme mít vyšetřovací komisi na všechno. Změny klimatu, neúspěchy sportovců, zpožděné vlaky. Senátor ODS si ťuká na čelo nad nápadem Langšádlové
Foto: Archiv JZ
Popisek: Jaroslav Zeman

Tomáš Prouza, bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti, objíždí Českou republiku a snaží se vyvracet mýty o EU. Je totiž toho názoru, že Češi jsou vůči EU skeptičtí, protože podléhají lžím a dezinformacím. Je to skutečně tím?

Ne, je to prožitými zkušenostmi.

Pouze 39 procent lidí u nás považuje dle nejnovějšího průzkumu členství v EU za pozitivní, jsme nejpesimističtější z celé Unie. Proti zavedení eura jsou dokonce dvě třetiny obyvatel. V čem se změnila situace od roku 2004, kdy jsme do EU vstupovali?

Lidé vidí, jaké „pitomosti“ často řeší EU. A jak naopak neřeší závažné problémy.

Ekonomové začínají varovat, že se blíží další recese, která by mohla být silou ještě závažnější, než ta z přelomu let 2008 a 2009. Což o to, ekonomové takto straší pořád, ale přesto... Dá se říci, že vláda Andreje Babiše příliš rozhazuje, že by měla více pamatovat na horší časy?

Myslím, že kdyby se podnikatel Andrej Babiš choval jako premiér Andrej Babiš, vypadaly by jeho firmy jinak.

Dočetl jsem se, že jste členem podvýboru pro vyznamenání, letos jste navrhl hudebního skladatele Vadima Petrova. Čím to však je, že vyznamenání od prezidenta Zemana vzbuzují tolik diskuzí?

Řekl bych, že některé osoby jsou „trochu“ sporné.

Nejnověji se přetřásá debata v souvislosti s Jaromírem Nohavicou, který dostal od Ruska Puškinovu cenu. Podle jedněch si ji zaslouží, neboť českým posluchačům přiblížil tvorbu Vladimíra Vysockého a Bulata Okudžavy, kritikům ale vadí, že ji převzal od Putina. Nesmí snad český umělec za kulturní přínos přebírat vyznamenání od ruského prezidenta?

Myslím si, že je to jeho osobní věc. Média si hrají na morální soudce.

Poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová chce ustavit vyšetřovací komisi pro zkoumání ruského a čínského vlivu v Česku, odkazuje se přitom na zprávy BIS. Měla by něco podobného zkoumat sněmovní vyšetřovací komise? A co asi vyzkoumá?

To bych také rád věděl... Za chvíli můžeme mít sněmovní vyšetřovací komisi na všechno: ke změnám klimatu, k neúspěchům našich sportovců či ke zpožděným vlakům (úsměv).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…