Bauer (ODS): Náhradní výživné nepodporujeme z principu

15.11.2020 16:27

ODS v Poslanecké sněmovně nepodpořila možnost, aby stát za nezodpovědné rodiče vyplácel náhradní výživné na jejich děti.

Bauer (ODS): Náhradní výživné nepodporujeme z principu
Foto: ods.cz
Popisek: Poslanec Jan Bauer

„Zavedení náhradního výživného nepodporujeme z principu. Považujeme za nemístné, aby stát vstupoval do soukromoprávních vztahů a kvůli špatné vymahatelnosti práva zaváděl novou sociální dávku. Rodičům dětí, kteří se ocitnou ve finanční tísni, má stát umět pomoci v rámci stávajícího sociálního systému. Ten musí být jednoduchý, srozumitelný a rychlý. Bohužel ministerstvo práce a sociálních věcí slibovanou revizi nabobtnalého dávkového systému za celé volební období nepřipravilo,“ uvedl před hlasováním poslanec a místopředseda výboru pro sociální politiku Jan Bauer.

Podle něj bude navíc vymáhání dluhů ze strany úřadů práce drahé a neefektivní, protože se počítá s tím, že se podaří vymoci maximálně deset procent dluhů. „Takovou mašinérii ODS podpořit nemůže. Navíc se obáváme, že tento krok nejenže nemotivuje stávající dlužníky, aby alimenty začali platit, ale povede k tomu, že počet nezodpovědných rodičů vzroste. Za jejich nezodpovědnost a ignorování vlastních dětí budou nyní platit všichni občané. A to doslova,“ dodal Bauer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.