Blaha (ODS): Rybáři mi řekli, že doma po likvidování havárie v Bečvě vykašlávali krev

30.11.2020 16:34

Komentář na facebookovém profilu k otravě řeky Bečvy kyanidem

Blaha (ODS): Rybáři mi řekli, že doma po likvidování havárie v Bečvě vykašlávali krev
Foto: archiv starosty
Popisek: poslanec a starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (ODS)

Minulý pátek jsem strávil odpoledne s rybáři od Bečvy, kteří byli na místě nehody v záři jako první. Řeknu vám - co jsem slyšel, se mnou znovu zamávalo. Kromě 40 tun mrtvých ryb, které odvezli do kafilérie, podle rybářů dalších 40 tun odnesly přívalové deště nebo ve vodě zůstaly. Katastrofa vzala za oběť i ptáky, hmyz, ... Vlastně všechno živé v okolí. 80 tun mrtvých ryb je informace, která tomu všemu dává úplně nový, ještě šílenější, rozměr. Já si to ani nedovedu představit. Je to jako ta nejhorší noční můra.

Oba rybáři mi taky řekli, že doma po likvidování havárie vykašlávali krev. Buď kvůli kyanidu, který se z vody uvolňoval, nebo kvůli chloru, kterým se to někdo snažil maskovat. To byl pro mě druhý velký šok. Chtěl bych každému, kdo se podílel na odstraňování škod, poděkovat. Odvedli jste skvělou práci, která rozhodně není samozřejmost.

Já se v posledních dnech snažím získat od ministerstva životního prostředí dokument, který by jasně říkal, jak se v případě takové katastrofy chovat - kdo velí zásahu, jak se odebírají vzorky, že se musí urychleně informovat občané... Zatím je ticho po pěšině. Současné zákony totiž tyto situace upravují dost vágně.

To musíme urychleně změnit. Za ty dva měsíce, co čekáme na výsledek vyšetřování, do Bečvy totiž minimálně dvakrát unikla znovu neznámá látka (o těchto dvou víme - otázkou jsou úniky, kterých jsme si nevšimli). Absurditu toho, jak se k celé situaci staví vláda, včera dobře vystihl Karel Kovář / Kovy: „Je rok 2087. Do Bečvy, která se skládá výhradně ze smrtících látek a kyanidu uniká voda. Policie situaci řeší.“

Ing. Stanislav Blaha

  • ODS
  • Tento profil není poslancem aktivně využíván
  • poslanec

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…