Dobrá volba požaduje prošetření nesoutěžního jednání vydavatelů stravenek

19.10.2017 14:42

Zástupci politické strany Dobrá volba podali dne 18. října k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže podnět k přezkoumání dodržování předpisů o hospodářské soutěži ze strany společností vydávajících stravenky a jiné benefitní poukázky.

Dobrá volba požaduje prošetření nesoutěžního jednání vydavatelů stravenek
Foto: Dobrá volba
Popisek: Dobrá volba

Existuje důvodné podezření, že mezi třemi největšími zahraničními vydavateli stravenek působícími na českém trhu dochází k protizákonné koordinaci a naplňování společné obchodní strategie. Tyto hlavní společnosti působící na českém trhu vydávání stravenek mohou společným účelovým postupem vytvářet kartelové dohody, čímž může docházet k významnému porušování přirozeného tržního prostředí.

Dobrá volba požaduje prošetření, zda na úkor účelového postupu vydavatelů stravenek nedochází k poškozování zaměstnanců a zaměstnavatelů. Pokud si tři společnosti určují pravidla a podmínky trhu, mohou inkasovat netržní marže na úkor svých klientů – zaměstnavatelů a zaměstnanců, jimž stravenky slouží jako benefity. Je třeba dát větší prostor konkurenci na trhu, aby přirozené tržní podmínky nabízely občanům co nejlepší možné výhody a aby lidé nebyli znevýhodňováni kvůli nestandardním postupům velkých zahraničních firem.

Třemi největším vydavateli stravenek na českém trhu jsou navíc zahraniční – francouzské společnosti, čímž dochází k vyvádění veškerých zisků z distribuce stravenek na českém trhu mimo ČR. Chceme zamezit tomu, aby docházelo k nadměrnému vyvádění zisků a příjmů do zahraničí – je prioritní, aby české peníze zůstaly doma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Výborný: Budeme tyto věci mít pod kontrolou

19:02 Ministr Výborný: Budeme tyto věci mít pod kontrolou

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…