Hejtman Grolich: Jihomoravský kraj dostává na osobu nejmíň ze všech

23.09.2021 14:33 | Tisková zpráva

Finanční prostředky, které kraje na svůj provoz získávají ze sdílených daní, se stanovují podle zákona o rozpočtovém určení daní (RUD). Jihomoravský kraj (JMK) je se svým příspěvkem na osobu 5763 korun za rok 2020 hluboko pod celostátním průměrem na jednoho obyvatele.

Hejtman Grolich: Jihomoravský kraj dostává na osobu nejmíň ze všech
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Jan Grolich, 4. hejtman Jihomoravského kraje

Ten je o více než jeden a půl tisíce korun vyšší. Některé kraje dosahují až na dvojnásobek příjmu JMK. Procentní podíly jednotlivých krajů na celostátním výnosu vybraných daní jsou pevně stanoveny od roku 2005 a některé kraje (včetně JMK) jsou po celou dobu nastavení tohoto systému v nevýhodě.

„Rozdíl mezi člověkem z jižní Moravy a odjinud je jednoduchý. Je to zkrátka jiný kraj, jiný peníze. A Jihomoravský kraj dostává na osobu nejmíň ze všech. Nechceme, aby se jiným krajům finance snižovaly, protože ani jejich rozpočty nejsou nijak obrovské. Pokud se ale nemá jižní Morava propadnout do dlouhodobé stagnace, je potřeba s tímto stavem něco udělat,“ uvádí hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

Z celkového balíku peněz určeného pro kraje (9,78 % ze sdílených daní) dostává Jihomoravský kraj ročně 9,53 %, v loňském roce to bylo necelých sedm miliard. „Pokud bychom byli na průměru, získal by náš kraj o dvě miliardy více. Jinými slovy můžeme říct, že každý čtvrtý rok teď fungujeme s nulovým rozpočtem,“ doplňuje Grolich.

grad

V jiné situaci je křivka HDP na jednu osobu, ta se v JMK naopak pohybuje na nejvyšších číslech. Podle posledních dostupných údajů z roku 2019 bylo HDP na jednoho obyvatele v Jihomoravském kraji 506 tisíc korun, tedy nejvyšší ze všech krajů.

graf

Na nedostatek financí si stěžují všechny resorty. Nutné investice by měly putovat do obnovy a modernizace majetku spravovaného příspěvkovými organizacemi kraje v celkovém rozsahu 9,7 miliard korun. „V krajském školství máme nezajištěné investiční potřeby v objemu 1,5 miliardy, z toho zhruba třetina jsou vyloženě havarijní stavy. V důsledku systémového podfinancování kraje můžeme tyto potřeby řešit daleko pomaleji, než by to chtělo, a tento obrovský vnitřní investiční deficit na 182 školách a školských zařízeních kraje valíme před sebou,“ zmiňuje náměstek hejtmana pro oblast vzdělávání a strategie chytrého regionu Jiří Nantl.

Podobně jsou na tom silnice II. a III. třídy, jejichž správa patří do gesce krajů. Z celkového počtu téměř čtyř tisíc kilometrů silnic je pětina z nich v havarijním stavu. A podle dokumentu z roku 2019, který řeší situaci mostů, je potřeba 230 milionů ročně na jejich obnovu. „Stát předal Jihomoravskému kraji tyto komunikace II. a III. třídy s obrovským vnitřním dluhem v řádu miliard korun. Jenom nevypořádané pozemky pod těmito komunikacemi představují finanční objem převyšující jeden a půl miliardy korun,“ upřesňuje radní Jihomoravského kraje Jiří Crha, který má oblast dopravy na starosti.

Nemalé investice se plánují v oblasti zdravotnictví. Připravuje se projekt na realizaci stavebních úprav a modernizaci vybavení urgentního příjmu a návazných oddělení v Nemocnici Znojmo. Finance jsou také potřeba na vybudování nových výjezdových základen Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje v Bučovicích, Boskovicích, Kyjově, Mikulově, Veselí nad Moravou a Slavkově.

Kde peníze chybí a na co jsou potřeba?

Anketa

Vadí vám, že se premiér Babiš ,,kamarádí" s Viktorem Orbánem?

7%
85%
hlasovalo: 36554 lidí

Doprava:

  • 1,5 mld. na nevypořádané pozemky pod silnicemi II. a III. třídy
  • 20 % silnic je v havarijním stavu
  • 230 milionů ročně na zachování stávajícího stavu mostů

Vzdělávání a výzkum:

  •  182 škol a školských zařízení potřebuje opravy v celkové výši 1,5 miliardy, třetina jsou havarijní stavy
  • podpora slabších oblastí kraje, které trpí nedostatkem pracovních příležitostí, odlivem lidí, vysokou nezaměstnaností

Zdravotnictví:

  • 750 milionů korun na celkovou modernizaci Nemocnice Znojmo
  • vybudování nových výjezdových základen Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje
  • nákup potřebných přístrojů a opravy havarijních stavů na nemocničních odděleních
  • stabilizace ekonomické situace krajských zdravotnických zařízení

Sociální oblast:

  • podpora terénních služeb, aby do každé obce mohla zajíždět pečovatelská služba k potřebným lidem
  • podpora pro neformální pečující, preventivní služby, komunitní centra a stávající centra

Kultura a památková péče:

  • 150 milionů korun na vybudování Centrálního archeologického depozitáře
  • 200 milionů korun na nové expozice a zpřístupnění historických lokalit (projekty v Památníku Alfonse Muchy v Ivančicích a Archeoparku Blučina, bezpečné zpřístupnění zříceniny hradu Děvičky, zpřístupnění Loosovy vily v Hrušovanech u Brna a další)
  • vyšší podpora regionálních knihoven

Regionální rozvoj:

  • zmírnění dopadů klimatických změn a zvýšení biodiverzity 
  • bezpečné cyklostezky

Životní prostředí:

  • ekologizace krajských budov, včetně snižování jejich energetické náročnosti
  • větší investice do údržby a obnovy chráněných krajinných území ve správě JMK

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace