Matějíček (ODA): Mladí do politiky - ano či ne?

17.10.2017 14:06

Tento článek pojednává o tom, proč se mladý člověk rozhodne jít do politiky a jaké vnitřní přesvědčení ho k tomu.

Matějíček (ODA): Mladí do politiky - ano či ne?
Foto: ODA
Popisek: Občanská demokratická aliance

Velmi často se mě přátelé, kamarádi, spolužáci a rodina ptají, proč jsem se rozhodl kandidovat do poslanecké sněmovny. Velmi často jim odpovídám, že chceme-li v naší zemi něco změnit, musíme se prostě angažovat a velmi často slyším argument, že je mi teprve jednadvacet let a že by mělo být přirozené, abych měl úplně jiné zájmy. Chyba. Je to úplně naopak. Politika a veřejné věci jsou záležitostí nás všech, bohatých, chudých, vzdělaných, nevzdělaných, ale také mladých i starých. Zdaleka se nedomnívám, že obecná politická rozhodnutí by měla být doménou lidí od určitého věku a stejně jako je pro mě cenný pohled či názor staršího zkušeného člověka, může být stejně cenný názor jedince, který se na svou životní dráhu teprve připravuje nebo je na jejím začátku. Mladí lidé prostě do politiky patří úplně stejně jako pluralita názorů.

„Politika je špína!“, slyším často. A já tvrdím, že není. Pravda, jakékoliv uplatňování moci, v jakémkoliv systému, přináší s sebou řadu peripetií, nebezpečí a ostrých zatáček. Nic není černé nebo bílé a politika tím méně. Jistě narazíme na jednotlivce, kteří berou své působení v politice jako vlastní výtah k moci či jako náplast na vlastní bolístku či mindrák, ale já jsem přesvědčen, že tito jsou v menšině. Nevýhodou každého kolektivního rozhodování je právě ona náchylnost k nepříjemným jevům jako například klientelismus, korupce atd. Moje vnitřní přesvědčení mi velí, že boj za korektní a čisté veřejné prostředí, nesmíme my, lidé, nikdy vzdávat.

Je mi jedenadvacet let a přemýšlím, co bude zítra, za rok a za pět či dvacet let. Možná budu někdy v situaci, kdy budu svým dětem vysvětlovat, proč žijeme právě v takovéto zemi. Ideální to nebude nikdy, ale rád bych svým dětem alespoň vysvětlil, že jejich táta už když byl velmi mladý, tak dělal, co mohl. Pro mě osobně není politika nástrojem k vlastnímu zbohatnutí ani klíčem k nastartování kariéry ale ani počítačovou hrou. Často přemýšlím nad vážností situace, nad tématy, které trápí celý český veřejný život a nad směrem, kam budou zvoleni zástupci naši zemi směřovat. Chci být Evropanem. Chci být hrdým Čechem. Chci se o svou budoucnost poprat v korektních a férových podmínkách.

Často si sám pro sebe kladu otázky, co je vlastně vhodná platforma pro mladého člověka, aby mohl vstoupit do veřejného světa a aby mohl přinést svůj podíl na správě naší země. ODA cítím jako příležitost a šanci. Patříte-li mezi starší generaci, zkuste zvážit, zda právě hlas nás mladých nemůže přinést svěží vítr do české politiky. Patříte-li mezi střední generaci, věřte, že my, kteří stojíme na začátku, rádi podpoříme vaše úsilí ve vašem produktivním věku a pokud patříte mezi mladé, tedy moje vrstevníky, věřte, že mnohé věci, které vás na první pohled nemusí vůbec zajímat, jsou mnohem vážnější a důležitější, než si myslíte. Jde o nás, o naši budoucnost, o naše možnosti, o naši zemi o naše rodiny a blízké a o to, jak se jednou budeme moci ohlédnout zpět.

Velmi často se mě přátelé, kamarádi, spolužáci a rodina ptají, proč jsem se rozhodl kandidovat do poslanecké sněmovny. Jsem za dotazy tohoto druhu rád. Ona totiž každá diskuse je velmi cenná a kdyby nás měla na naší dlouhé cestě k absolutní demokracii posunout, byť o jeden milimetr, už tehdy má smysl.

Váš Luděk Matějíček

Převzato z profilu.

Luděk Matějíček

  • ODA
  • Podpořte mě v kandidatuře do PS v Moravskoslezském kraji. :)
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …