Ministr Němeček: ČR je příkladem úspěšné protidrogové politiky

01.05.2016 14:36

Česká republika výrazně přispěla k tomu, že v mezinárodní protidrogové politice došlo k zásadní změně postoje. Důraz na represi je postupně nahrazován prevencí.

Ministr Němeček: ČR je příkladem úspěšné protidrogové politiky
Foto: Ministerstvo zdravotnictví
Popisek: Exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

Vystoupení ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka na Valném shromáždění OSN zdůraznilo fakt, že Česká republika je díky své aktuálně prosazované politice považována za příklad úspěšného přístupu k řešení problematiky drog a za jednoho z lídrů zemí usilujících o pozitivní změnu.

„Mezinárodní drogová politika tak, jak jsme ji dosud znali, dramaticky selhala. Jejím záměrem bylo chránit občany, jenže ve skutečnosti má kvůli prosazování zákazů a kriminalizace v mnoha směrech zničující vliv na zdraví lidí. ‚Válka s drogami‘ působí epidemie infekcí, zvláště pak HIV/AIDS, virové hepatitidy a tuberkulózy, a také epidemie fatálních předávkování mezi uživateli drog,“ řekl Svatopluk Němeček ve svém hlavním newyorském projevu.

Česká republika se prezentovala jako příklad racionální a úspěšné protidrogové politiky. „Díky službám zaměřeným na minimalizaci škodlivých účinků drog je přibližně 85 % našich problémových uživatelů drog v pravidelném kontaktu s pomáhajícími institucemi, což umožňuje mimo jiné jejich včasnou a úspěšnou léčbu,“ zmínil Svatopluk Němeček.

Český ministr zdravotnictví projevem zahájil také mezinárodní konferenci, která se věnovala analýze různých přístupů k regulaci nejrozšířenější ilegální drogy – psychotropního konopí – coby účinného léčiva i tzv. „rekreační“ drogy. Zatímco k plošné legalizaci konopí si Česká republika zachovává zdrženlivý odstup, legalizaci pro léčebné účely jednoznačně podporuje.  „Pokud nemají zoufalí nemocní lidé čelit riziku kriminalizace a uchylovat se k nelegálním aktivitám, nelze jinak než zpřístupnit léčebné konopí pacientům legální cestou a zařadit je do standardních léčebných procesů,“ komentuje postoj ČR Svatopluk Němeček.

Mimořádné zasedání Valného shromáždění OSN o drogách, které se uskutečnilo ve dnech 19. – 21. dubna v New Yorku, bylo svoláno na žádost tří latinskoamerických zemí, které na „Válku proti drogám" tvrdě doplácejí. Pro další vývoj v oblasti moderní protidrogové politiky bude zásadní řádné Valné shromáždění OSN o drogách v roce 2019, které by mělo trend posunu od kriminalizace k prevenci potvrdit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…