Ministr Němeček: Nová systémová opatření zprůhlední a zefektivní české zdravotnictví

28.04.2014 22:42

Vláda ČR na svém dnešním zasedání schválila devatenáctibodový plán opatření navržených ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem. Mají zajistit efektivitu, transparentnost a vyšší úspory ve zdravotnictví.

Ministr Němeček: Nová systémová opatření zprůhlední a zefektivní české zdravotnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

„Opatření jsou na straně zdravotního pojištění, služeb a ekonomiky organizací ministerstva zdravotnictví, jedná se úspory, zveřejňování smluv a zvyšování kvality zdravotní peče. Ministerstvo má v tomto plnou podporu vlády. Je to už druhý materiál zásadní povahy, první zajistil financování výpadku ze zrušených regulačních poplatků. Třetí materiál bych rád příští týden rozeslal do vnějšího připomínkového řízení a bude rušit zbývající regulační poplatky ve zdravotnictví k 1. 1. 2015 s výjimkou poplatku za pohotovostní péči,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Jedním z opatření k vyšší efektivitě a transparentnosti nákupu drahé zdravotnické techniky je i zřízení přístrojové komise. Ta má už za sebou první zasedání a společně v ní působí zástupci ministerstva zdravotnictví, zdravotních pojišťoven, České lékařské komory a odborných společností. Memorandum o respektování závěrů komise už také podepsali spolu s ministrem zdravotnictví ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR Zdeněk Kabátek a Jaromír Gajdáček, prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR.

Co se týká dalších úspor, až 700 miliónů korun přinese do systému snížení prostředků, které mohou pojišťovny používat na svůj provoz, dalších 600 miliónů by mělo ušetřit snížení takzvaného rezervního fondu pojišťoven. Ministerstvo také navrhuje užší spolupráci pojišťoven při revizích, zda smluvní lékaři vykazují jen tu péči, kterou pacientům skutečně poskytli, a předepsali léky, které pacienti opravdu potřebují.

V přípravě jsou také legislativní opatření, která zamezí střetu zájmů členů orgánů zdravotních pojišťoven a stanoví sankce za porušení. Omezit chce ministr Němeček také outsourcing služeb v zařízeních řízených ministerstvem, počítá se i s tím, že tato zařízení budou, kromě již fungujícího centrálního nákupu plynu a energií, stejným způsobem nakupovat například i kancelářské potřeby, některý zdravotnický materiál, nebo léčiva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…