Ministryně Benešová: Probační a mediační služba uvolnila milion pro oběti bohumínské tragédie

11.08.2020 18:21

Ministerstvo spravedlnosti a Probační a mediační služba (PMS) zanalyzovaly možnosti rychlé a účinné pomoci obětem tragédie v Bohumíně. Probační a mediační služba vyčlenila první finanční prostředky, a to konkrétně jeden milion korun.

Ministryně Benešová: Probační a mediační služba uvolnila milion pro oběti bohumínské tragédie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marie Benešová, bývalá ministryně spravedlnosti

Z nich bude možné financovat služby pro potřeby obětí trestného činu. Jedná se například o psychosociální pomoc, právní a další služby spojené s řešením aktuální nepříznivé situace obětí. V průběhu zítřejšího dne budou pokračovat jednání se zástupci radnice města Bohumín a poskytovateli služeb pro oběti (včetně neziskových organizací) tak, aby byly co nejlépe tyto prostředky využity.

„Chtěli jsme reagovat na potřeby obětí a poškozených a poskytnout rychlou pomoc, a to se děje. V první fázi poskytne stát prostřednictvím Probační a mediační služby milion korun, který bude sloužit na zajištění potřebných služeb pro osoby zasažené tragickou událostí. Tato pomoc je již na cestě k nim,” uvedla vicepremiérka Alena Schillerová. Probační a mediační služba ve spolupráci s Policií ČR aktivně vyhledává kontakty na pozůstalé a zraněné. Zároveň informujeme, že pozůstalí a zranění se mohou sami obrátit v případě zájmu o odškodnění podle zákona o obětech trestných činů na následující telefonní čísla:

  • Linka Probační mediační služby 734-780-499 a 731-679-919
  • Krizové centrum Městského úřadu Bohumíně 731-531-731

„Peněžitou pomoc v tomto případě poskytuje jak Ministerstvo spravedlnosti (podle zákona o obětech trestných činů), tak Probační a mediační služba (podle zákona o použití peněžitých prostředků z majetkových trestných sankcí). Podle zákona o obětech trestných činů má právo na peněžitou pomoc oběť, které bylo v důsledku trestného činu ublíženo na zdraví, oběť, které byla v důsledku trestného činu způsobena těžká újma na zdraví a osoba pozůstalá po oběti, která v důsledku trestného činu zemřela (rodiče, manželé, registrovaní partneři, děti, sourozenci, osoby žijící v jedné domácnosti a vyživovaní),” doplnila ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace