Okamura (SPD): V EU nemají zákon o referendu jen dvě země, Kypr a Česká republika

19.08.2020 12:39

Projev na 57. schůzi Poslanecké sněmovny 19. srpna 2020 k vládnímu návrhu zákona o zvláštních způsobech hlasování ve volbách do zastupitelstev krajů a do Senátu v roce 2020

Okamura (SPD): V EU nemají zákon o referendu jen dvě země, Kypr a Česká republika
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Tomio Okamura: Aktuality 12.8.2020

Vážené dámy a pánové.

Jsem rád, že po prvních protiústavních nápadech a úvahách ministra vnitra Hamáčka z ČSSD, že lidé v karanténě volit v říjnových volbách nebudou, se vláda vzpamatovala a na základě kritiky a věcných návrhů i od SPD se občané budou moci voleb zúčastnit. SPD od začátku prosazovalo, aby se volební právo občanům neomezovalo a naopak, aby stát a ministerstvo vymyslelo ve spolupráci s odborníky takové varianty, aby se maximum lidí, kteří se chtějí zúčastnit, účastnit mohlo, i kdyby byli v karanténě. Takže jsme rádi, že se nám to podařilo toto vládě vysvětlit a změnit ty původní názory, které pan ministr Hamáček měl.

Teď tady máme na stole zákon, který v podstatě přináší změnu v tom, že v krajích budou speciální karanténní volební komise, které vyberou hlasovací lístky na nákazou ohrožených místech a od lidí v karanténě. Ta asi hlavní revoluce se koná v možnosti volit z motorového vozidla. My jako hnutí SPD jsme jednoznačně během té diskuse odmítli návrh hlasovat prostřednictvím zmocněnce, protože volební právo je přímé a nepřenosné. A pochopitelně není žádná přímá záruka, že kdyby někdo někoho zmocnil, takže ten zmocněnec bude skutečně hlasovat v souladu s tím přáním zmocnitele. Také jsme odmítli možnost korespondenčního hlasování, protože zde může docházet k manipulaci s volebními lístky, viz například poslední prezidentské volby v Rakousku, kde dokonce musely být anulovány a opakovány právě kvůli problémům s korespondenční volbou.

Poslanci SPD návrh tohoto zákona podpoří, protože tam byly zapracovány i tyto naše připomínky. Podpoříme to i včetně návrhu pro zvýšení odměn členům okrskových volebních komisí o 500 korun.

Je to sice trochu z jiného soudku, ale v souvislosti s volbami musím zmínit, že tady už tři roky leží návrh zákona SPD o referendu. Nikomu z ostatních stran se do toho nechce. Přitom přímá demokracie ve formě referend funguje po celé planetě včetně USA, kde se hlasuje v jednotlivých státech jak o odvolávání politiků, tak třeba i o výši daní. A studie ukazují, že státy USA, které mají vyšší míru přímé demokracie, mají jak vyšší míru spokojenosti obyvatel, tak i vyšší efektivitu státní správy. A samozřejmě v Evropské unii zákon o referendu nemají jen dvě země: Je to Kypr a Česká republika. Ale naši politici a hlavně ti probruselští se tu budou tvářit, že referendum je něco, co k nám nepatří, a je to jen nějaký švýcarský experiment, který tady navrhuje "populista Okamura". Ne. Naopak. Jsme v Unii velká nedemokratická výjimka z evropského standardu. A je tristní, že nás, co prosazujeme demokracii a referendum, označují pseudodemokraté za nedemokraty, přičemž právě tyto české probruselské politické a novinářské elity brání ve skutečnosti zavedení demokracie nejvíce.

Děkuji za pozornost.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…