Paroubek: Obyvatelé dvou italských regionů budou rozhodovat o autonomii

19.10.2017 8:36

V neděli 22. října se ve dvou italských regionech, Lombardii a Benátsku, uskuteční referendum za rozšíření autonomie těchto územních celků v rámci Itálie.

Paroubek: Obyvatelé dvou italských regionů budou rozhodovat o autonomii
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Zatím tedy nejde o referendum o osamostatnění, ale je to referendum, které bude italské centrální vládě signalizovat, zda si občané těchto dvou nejbohatších italských regionů přejí zejména přenastavit finanční toky, tak aby z nich měli větší prospěch nežli dosud.

Jde o to, že Benátčanům a Lombarďanům se oprávněně zdá, že příliš mnoho peněz z těchto dvou bohatých italských provincií, které jsou ostatně, pokud jde o HDP na jednoho obyvatele, mezi nejbohatšími regiony Evropy, jde do jiných částí Itálie. Z hlediska občanů severní Itálie jsou tyto peníze utraceny neproduktivně.

Podle průzkumů veřejného mínění v obou regionech podporuje myšlenku širší autonomie 80 – 90 % nebo i více procent obyvatel obou oblastí.

Odstředivé tendence jsou patrné prakticky ve všech státech Evropy, a to ať z důvodů fiskálních nebo důvodů nacionálních.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Ve Skotsku se jedná spíše o pocitové důvody a z části také o důvody nacionální, ačkoli zdrcující většina Skotů hovoří, byť se svým specifickým přízvukem a dialektem, anglicky. Gaelsky, tedy původním jazykem Skotů, hovoří podle odhadů pouze několik desítek tisíc obyvatel.

Pokud jde o Katalánsko, to je jiný příběh. Tam se jedná o kombinaci sílícího národního uvědomění a také fiskální důvody, protože Katalánsko je nejbohatší španělskou provincií. Jeho obyvatelé tak mají pocit, že jaksi doplácejí na ty chudší provincie, a nevidí už výhody, které jim skýtá velký španělský trh. Mimochodem, od té doby, co vedení Katalánska začalo otevřeně koketovat s vyhlášením samostatnosti, ohlásilo odchod z Katalánska už na sedm set firem. Ty nemají zájem být v zemi, která ztratí zázemí velkého trhu a která se vyvíjí nevypočitatelně.

A jiný příběh je nyní také severní Itálie. Ale do budoucna, pokud jednání vedení provincií – podpořená silným mandátem jejich občanů – s centrální italskou vládou nepovedou k uspokojivým výsledkům, může dojít k vystupňování požadavků směrem k osamostatnění obou klíčových regionů severu Itálie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.