Pekarová Adamová (TOP 09): Na Ukrajině se bojuje za evropskou myšlenku

02.03.2022 8:36 | Tisková zpráva

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová se v pondělí telefonicky spojila s předsedkyní litevského parlamentu Viktorijí Čmilyté-Nielsem. Obě ústavní činitelky odsoudily ruskou agresi a shodly se na nezbytnosti členství Ukrajiny v Evropské unii.

Pekarová Adamová (TOP 09): Na Ukrajině se bojuje za evropskou myšlenku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

„Na Ukrajině se dnes bez nadsázky bojuje za evropskou myšlenku. S litevskou kolegyní jsme se proto jednoznačně shodly na nutnosti členství Ukrajiny v Evropské unii,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová.

Předsedkyně Čmilté-Nielsen během telefonátu ocenila jednoznačnou českou podporu válkou zasažené Ukrajině, dodávky zbraní i munice a poskytování pomoci uprchlíkům. Podtrhla rovněž důležitost uvalení včasných sankcí na ruského agresora a nutnost důsledné diplomatické izolace Ruska na půdě mezinárodních organizací OSN, OBSE i Rady Evropy.

Předsedkyně Pekarová Adamová poté přivítala rezoluci přijatou litevským parlamentem. Rezoluce, která je obsahově velmi blízká usnesení české Sněmovny ze čtvrtka minulého týdne, ostře odsuzuje agresi Ruské federace a vyjadřuje maximální podporu vzdorující Ukrajině.

„Už teď se těším na pokračování naší debaty spolu s nejvyššími představiteli všech baltských parlamentů zde v Praze 30. března,“ dodala předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

Litevský zákonodárný sbor zvaný Seimas je jednokomorovým legislativním orgánem. Sestává ze 141 členů, kteří jsou voleni smíšeným volebním systémem na dobu 4 let. Předsedkyně Čmilyté-Nielsen stojí v čele Seimasu od roku 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…