Seďa (ČSSD): K Mezinárodnímu dni seniorů

01.10.2017 9:25

Senioři představují silnou voličskou a občanskou skupinu. Jejich problémem je, že se neumí shodnout na společném postupu. Proto je důležité, aby si odpověděli na otázku: Kdo hájí nejlépe jejich zájmy.

Seďa (ČSSD): K Mezinárodnímu dni seniorů
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

Pokud se kdokoliv podívá na statistické údaje, musí pochopit, že naše společnost stárne a stárnout bude. Negativní demografický vývoj je nezadržitelný a bude si vyžadovat řadu opatření, které musí vést k zvýšení kvality života našich seniorů. ČSSD si tento vývoj uvědomuje a dlouhodobě požaduje důstojné stáří pro seniory. Však také současná vláda přijala řadu legislativních změn, které napravily chyby předchozích pravicových vlád. A to nejen v oblasti valorizace penzí, sociálních služeb či zdravotnictví.

Sociální demokraté dlouhodobě usilují o zachování mezilidské a mezigenerační solidarity, podporují celoživotní vzdělávání, zvýšení kvality a dostupnosti domácí péče a terénních zdravotních a sociálních služeb, zlepšují podmínky pro zaměstnávání zdravotně hendikepovaných osob a valorizují příspěvek na péči o soby blízké. Chceme udržet hranici odchodu do důchodu na 65 letech a hodláme pomoci ženám, které vychovaly děti k předčasnému odchodu do penze. Chceme pomoci lidem, kteří pečují o své vážně nemocné blízké zavedením dlouhodobého ošetřovného po dobu až 6 měsíců a v případě neodkladné péče o dítě až na 9 měsíců. Zavedeme bezplatnou veřejnou dopravu pro seniory od 65 let.

Chceme udržet poměr důchodu k průměrné mzdě na 40%, podpoříme zavedení příspěvku seniorům k Vánocům. Zabráníme znovuzavedení poplatků ve zdravotnictví a jsme zásadně proti privatizaci nemocnic. Zřídíme zvláštní fond z výnosu spotřební daně na tabák a alkohol, ze kterého budou financovány investice do veřejného zdravotnictví. Zvýšíme dostupnost zdravotní péče v regionech, ve kterých je dnes obtížně dostupná. Je třeba stále tvrdě pokračovat proti „šmejdům“ a lichvě. Podpoříme zavedení bezplatné právní pomoci pro seniory. Rozšíříme možnosti pro odlehčovací služby, paliativní a hospicovou péči. Prosadíme zákon o sociálním (dostupném) bydlení a budeme bránit znovuzavedení druhého důchodového pilíře. Snížíme DPH u základních potravin a budeme regulovat cenu léků.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.