Senátor Valenta: Inkluze ve školách je nedomyšlená

20.03.2019 12:49

Komentář na facebookovém profilu k problémům, které přináší současná podoba inkluze

Senátor Valenta: Inkluze ve školách je nedomyšlená
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

Tvrdím to dlouhodobě. Inkluze dětí s nejrůznějšími typy postižení do tříd se zdravými dětmi za každou cenu není správná cesta. Ano, v některých případech fungovat sice může, ale ve většině tomu tak není.

Kvalitních asistentů je nedostatek. A tak ve finále inkluzí trpí jak děti zdravé, tak handicapované. Zdravé děti jsou brzděny ve výuce, mohou se setkávat i s agresí a dalšími nepříznivými projevy ze strany spolužáků s některými diagnózami. Děti s postižením se zase mohou pro své pomalé tempo stát terčem posměchu.

Plně souhlasím s některými názory, uvedenými v článku (ZDE), na úpravu systému inkluze – zvláště tím, že by děti s jiným tempem výuky měly mít při běžných základních školách speciální třídy. Byly by tak v kontaktu se zdravými dětmi a některé předměty by s nimi mohly mít společné. V jiných by postupovaly vlastním tempem za pomoci speciálních pedagogů i asistentů.

Současná podoba inkluze ale nic nepřináší. Nedivím se tomu, že již na čtyři tisíce rodičů a pedagogů žádají změnu a především to, aby výuka žáků se závažnějšími diagnózami probíhala ve třídách s menším počtem žáků.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…