Šimral (Piráti): Praha reaguje na vysokou míru migrační vlny, způsobenou válkou na Ukrajině

24.05.2022 10:57 | Tisková zpráva

Praha nadále vytváří nástroje, jak minimalizovat negativní dopady migrace na pražské školství.

Šimral (Piráti): Praha reaguje na vysokou míru migrační vlny, způsobenou válkou na Ukrajině
Foto: praha.pirati.cz
Popisek: Vít Šimral

Hlavní město aktivně reaguje na vysokou míru migrační vlny, kterou způsobil válečný konflikt na Ukrajině. Intenzivně řeší otázku pomoci ukrajinským uprchlickým rodinám nejen v rámci zajištění dostatečných ubytovacích kapacit, ale také se snaží ulehčit postup při zajišťování vzdělání pro ukrajinské děti. Proto Praha vytváří nástroje, kterými rodinám pomáhá v adaptaci, a zároveň zavádí opatření, jimiž předchází případným negativním dopadům na pražské školství.

„Vzhledem k přetrvávající válce na Ukrajině i nadále realizujeme ve spolupráci s magistrátním odborem školství mimořádná opatření pro zvládání migrace ukrajinských uprchlíků a jejich začleňování do pražského vzdělávacího systému a také se jim snažíme pomoci v jejich celkovém zapojení do společnosti. Jsme si vědomi toho, že tato extrémní situace, která v jejich zemi panuje, negativně ovlivňuje psychický stav i jejich dětí, proto jsme ve spolupráci s pražskými sportovními kluby a spolky zajistili možnost odreagování se prostřednictvím jejich oblíbených sportů,” řekl radní hl. m. Prahy pro oblast školství a sportu Vít Šimral.

V souvislosti s tím vznikla už koncem letošního února pracovní skupina, která má za úkol zpracovávat podněty a úkoly související s problematikou migrace dětí z Ukrajiny. Skupina se schází operativně za účasti zástupců městských částí a ředitelů i ředitelek škol zřízených hlavním městem. Mimo jiné se konají pravidelná koordinační pracovní setkání a konzultace k českému a ukrajinskému zápisu se všemi správními obvody Prahy.

Anketa

Vadí vám, že Babiš místo jednání sněmovny objížděl Moravu s obytňákem?

hlasovalo: 16229 lidí

„V současné době nelze jednoznačně určit, kolik ukrajinských dětí se do pražských mateřských škol bude hlásit. Nemůžeme předjímat. Přijímání se bude odvíjet až od jejich zápisu v termínech od 1. června do 15. července a od fakticky podaných žádostí. Podle dostupných dat z ministerstva je jasně vidět, že koncentrace ukrajinských dětí je nejvyšší v centrální části Prahy a ve velkých městských částech Praha 4, Praha 5 a Praha 6. Na okraji města jsou počty výrazně nižší,” připojil radní Vít Šimral.

Hlavní město proto i nadále jedná s vládními zástupci o zavedení celostátního mechanismu realokace válečných uprchlíků mezi jednotlivé kraje kvůli vysoké naplněnosti kapacit hlavního města.

S problémy nedostatečných kapacit v pražských školách a školských zařízeních se město potýká dlouhodobě. Je to především dáno prudkým demografickým vývojem, rezidenčním developmentem i ekonomickou migrací. Vlivem populačního tlaku je proto nutná také výstavba nových škol. „V příštích sedmi letech nové postavíme školy v Praze 5, v Praze 13 a v Běchovicích. Hledáme kapacity ve stávajících školách a jednáme s řediteli o dalších gymnaziálních třídách na školách odborných. Deváté třídy letos opustí 9 691 žáků. Kvůli nárůstu jejich počtu se počítá s postupným rozvojem čtyřletého gymnaziálního vzdělávání,” dodal radní Šimral.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…