Šrámek (ANO): Lithium ANO. A co naše zemědělská půda?

12.10.2017 19:47

Lithium je určitě velkým tématem dnešních dnů a je třeba mu věnovat pozornost, jde tam o miliardy. Ale proč se nikdo nezabývá problémem české zemědělské půdy, to je také naše bohatství, bohatství České republiky, a tam nejde o miliardy, ale doslova o biliony korun.

Šrámek (ANO): Lithium ANO. A co naše zemědělská půda?
Foto: archiv red
Popisek: Ing. Pavel Šrámek, MBA, poslanec Parlamentu ČR

Už desítky let tady probíhá doslova skrytý a plíživý výprodej zemědělské půdy do rukou zahraničích investorů. Tachovsko už je z 90% v rukou zahraničních vlastníků. Na dožínkách se mě minulý rok zeptal jeden zemědělec: „A pane poslanče, ten Tachov je ještě český nebo už německý?“ Při dalším rozhovoru vtipně poznamenal, že za pár let už bude stačit jen „překolíkovat“ hranice a je to. Dříve se o území, tedy o půdu, vedly války a bitvy. Dnes si nás koupí, protože český zemědělec nemůže konkurovat velkým investorům, korporacím či investičním fondům z Německa, Itálie nebo Londýna.

Cena půdy se vyšplhala do závratných výšin, kdy pro standardně hospodařícího zemědělce by byla návratnost 1000 let ne-li vůbec nějaká. Investoři to berou jako investici a české zemědělce vyhání z půdy, zatravní ji a berou astronomické ekologické dotace za posekání trávy.V horším případě ji nevratně změní na průmyslovou zónu a s obrovským ziskem prodají pro účely budoucích staveb a "montoven" a my přicházíme doslova o úrodnou hroudu. A to se nám v poslední době děje běžně. Co s tím hodlá ČR dělat? Co s tím uděláme my?

Jsou země v EU, kde si cizinec či právnická osoba nekoupí půdu vůbec, jako ve Francii, Rakousku či Bavorsku. Izrael například svoji zemědělskou půdu neprodává vůbec, vše je v rukou státu a pronajímá ji dlouhodobě pouze a jen pro zemědělské účely. Mě jako farmáře a poslance zároveň, tohle neskutečně znepokojuje.

Vždyť půda je také našim bohatstvím a měl by vlastnit stát když už ne stát, tak aspoň tvrdě vlastnické právo regulovat a hlavně kontrolovat hospodaření s ní. Měl by jí pronajímat pouze a jen zemědělcům, prostě tak, aby právo užívací bylo alespoň rovno právu vlastnickému. Jinak ztratíme nevratně to, co nám zanechali naši předkové pro naše děti a další generace. Časem se nám může také stát, že budeme jako občané nájemci ve vlastní zemi..., a to rozhodně nepřipusťme!

Pavel Šrámek
plzeňský farmář a poslanec

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.