Starostové Slovácka: Vládo, ber v úvahu naše názory!

03.04.2015 16:20

Text Slovácké výzvy 2015, kterou přijali starostové ze Slovácka na svém jednání v Uherském Hradišti, které inicioval senátor Ivo Valenta:

Starostové Slovácka: Vládo, ber v úvahu naše názory!
Foto: Archiv IV
Popisek: Senátor Ivo Valenta upořádal setkání slováckých starostů

Účastníci setkání konstatují:

  1. Samospráva musí být pro centrální orgány trvalým a rovnocenným partnerem. S velkou pozorností a současně obavou sledujeme posilující tendence státu přenášet bez sjednaného koncensu další povinnosti na samosprávy, přičemž v mnohých případech se tak děje bez potřebných finančních kompenzací.
  2. V rámci státní kontroly čerpání evropských dotací dochází opakovaně k nelogickým situacím, kdy je vyžadováno vracení části poskytnutých dotací i v těch případech, kdy došlo k naplnění očekávaných přínosů z realizovaných projektů.
  3. V oblasti vytváření nové koncepce státní podpory sportu preferujeme zvýšenou podporu tzv. malého dobrovolnického sportu v našich obcích a městech a očekáváme, že k této prioritě stát nastaví i odpovídající formu financování.
  4. Našim společným cílem je, aby obce a města přispívaly k posílení konkurenceschopnosti naší země, růstu zaměstnanosti, k prosazení klíčových investic v oblasti zdravotnictví, sociálních věcí, školství a dopravy, ale také k rozvoji cestovního ruchu a péči o kulturní dědictví.
  5. Pro naplnění našich cílů se chceme zasadit o to, aby obce a města měly dostatek svobody pro uplatnění svého práva na samosprávu a zároveň měly vytvořeny dlouhodobě stabilní ekonomické podmínky pro svůj rozvoj.

Apelujeme na vládu ČR i parlament, aby při svém rozhodování brala v úvahu legitimní postoje a názory představitelů samospráv, kteří zastupují zájmy občanů, žijících na Slovácku. Jenom odpovědně vedený dialog může posunout kvalitu života v našich obcích a městech, ale také v celé České republice na kvalitativně vyšší úroveň. 

O setkání starostů z iniciativy senátora Ivo Valenty jsme psali více zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Parlamentní Listy

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Vznikl paskvil, kde hlavní roli hrál pan ministr Vít Rakušan

19:05 Dostálová (ANO): Vznikl paskvil, kde hlavní roli hrál pan ministr Vít Rakušan

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k migračnímu paktu a hrozícímu kolapsu st…