„Musíme pomoci Ukrajině. I za cenu vlastních ztrát a nepohodlí.“ Fiala burcoval ze Sněmovny

24.02.2022 16:38

„Musíme jednat morálně,“ vymezil premiér Fiala pozici vlády k ukrajinské krizi. Ukrajina je náš přítel, země, se kterou máme společnou historii a jejíž občané jsou našimi spoluobčany. A proto ji musíme podpořit i za cenu vlastního nepohodlí.

„Musíme pomoci Ukrajině. I za cenu vlastních ztrát a nepohodlí.“ Fiala burcoval ze Sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Jediný bod mimořádné schůze sněmovny, kterou svolala Markéta Pekarová Adamová, zněl „Stanovisko Poslanecké sněmovny k ruské invazi na Ukrajině“.

Poslanci hned na úvod schválili účast ukrajinského velvyslance Jevhenyje Perebyjnise, načež se Sněmovnou rozezněla ukrajinská hymna.

Poté přistoupil k pultíku premiér Petr Fiala, který připomněl, že poslední informaci podával dva dny nazpátek a řekl, že Evropa je krok od války. „Nejčernější scénář, před kterým mnozí varovali, se naplnil,“ konstatoval. Suverénní a demokratická Ukrajina, země se kterou máme historické vazby a která je naším přítelem, byla napadena, připomněl.

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí
„K přátelům se nemůžeme obracet zády, i za cenu vlastního nepohodlí a vlastních ztrát,“ zdůraznil. Jednat máme společně, rozhodně tvrdě. „A musíme jednat morálně,“ vysloužil si potlesk.

Fiala bude v EU prosazovat co nejtvrdší postoj proti Rusku.

Tvrdit, že ČR se válka netýká, by bylo nekorektní. „Chtěl bych ale občany uklidnit,“ ujistil. „Díky prozíravosti vlád jsme nyní v NATO a v bezpečí.“

Vláda je podle Fialy připravena na jakýkoliv další vývoj, včetně ekonomických dopadů. „Ukrajině pomáhá ČR kontinuálně a tuto pomoc v posledních týdnech navyšujeme,“ ujistil Fiala. Zmínil také dar 4000 tisíce nábojů do děl, poskytnutý v lednu.

„Bezpečnostní rada státu rozhodla o okamžitém uvolnění prostředků pro humanitární pomoc,“ informoval poslance. Celkem se má jednat o 50 milionů korun z rozpočtů ministerstev vnitra a obrany. Zmínil možnosti převozu zraněných do českých nemocnic přes program Medevac.

Závěrem Fiala poděkoval prezidentovi i opozici za to, že i když v řadě vnitropolitických otázek mají jiný názor, zde se s vládou shodli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…