Analytik: Poté, co ukázal Rath v TV, se bojím bez peněz k doktorovi

06.11.2011 12:01

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Obstrukce, obstrukční, obstruoovat, omezení, faul, porušování práv a Ústavy, jednací řád. Těmito slovy se do nedělní Partie vyzbrojil poslanec a hejtman Středočeského kraje David Rath. Jeho oponentem byl ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Analytik: Poté, co ukázal Rath v TV, se bojím bez peněz k doktorovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

"Já bych v tom neviděl žádné drama, obstrukční praktiky patří k praktikám Parlamentu a ačkoli byli někteří poslanci unavení, tak se to dalo vydržet," komentoval aktuální dění ve sněmovně ministr Heger. "Myslím si, že vládní koalice udělala strašný faul na Ústavu České republiky a na jednací řád, což je zákon," namítnul Rath. V podobném duchu se nesly první minuty Partie televize Prima, která spíše než diváky zaujala zřejmě jen odborníky na slovo vzaté.

"Ano, s tím bych souhlasil," uvedl analytik Břetislav Polách. "Vůbec jsem nebyl s to se orientovat v tom, co David Rath říkal. Neznám mnoho lidí, kteří znají procedurální strukturu a fungování rozprav v rámci Poslanecké sněmovny, to je těžká matematika," dodal Polách pro ParlamentníListy.cz. Narážel tak na skutečnost, kdy hejtman Rath hned několikrát zopakoval, že princip schvalování zákonů ze strany vládní koalice vnímá jako pošlapávání práv opozičních poslanců. "Tak to rozhodně není a nebylo," uvedl ministr Heger.

"Bylo vidět, že se Rath ve svých projevech vyžívá, neustále vyhledával kameru, usmíval se, mával rukou a snažil se zaujmout," uvádí pro ParlamentníListy.cz analytik Polách. "Heger od prvních chvil působil jako pokaždé - byl velmi rozvážný, klidný, nezvyšoval hlas ani napětí. Byl zkrátka, až na závěr, velice korektní. David Rath překvapivě taky. Debaty, které v minulosti absolvoval s Markem Šnajdrem a které byly extrémně vypjaté, jsou zřejmě minulostí. Pro média škoda," doplňuje Polách.

Další část Partie televize Prima vyplnila slovní argumentace, kdy zástupce sociální demokracie tvrdil, že přijaté reformy nejsou reformami a co víc, že o těchto věcech koalice nedebatuje s opozicí. Hlavním bodem pak byl zákon o zdravotnických službách, který podle Ratha naplňuje Julínkovu koncepci. Jak David Rath ve studiu řekl, veškerá doposud platná terminologie ve zdravotnictví, tedy způsob, jak se komunikuje s pacienty nebo s pojišťovnami, bude změněn. "Bude to trvat několik let, než si všichni zvyknou a než se to naučí," dodal exministr zdravotnictví. " "Pan hejtman, jak jen to umí on, věci jako obvykle dramatizuje," kontroval současný šéf resortu.


Co je nového v českém zdravotnictví:

  • Ministr zdravotnictví Leoš Heger nařídil, aby fakultní nemocnice od 1. listopadu zveřejňovaly čekací lhůty na zákroky a vyšetření, které jsou delší než tři týdny. Chystá se i vyhláška, která stanoví doby maximální
  • Ministerstvo zdravotnictví chce omezit lobby farmaceutických firem. Nový zákon o regulaci reklamy zamezí průzkumy trhu a studie, které propagují léky. Lékaři by také nesměly být ovlivňováni při předepisování léků. Vláda bude projednávat novelu na přelomu roku
  • Připravovaná vyhláška ministerstva zdravotnictví od nového roku omezí lázeňskou péči a někteří klienti si budou muset na pobyt doplácet ze svého. Lázním tak ubude klientů a klesnou tedy i tržby. Propouštět se má až 25 procent zaměstnanců.
  • Sněmovna podpořila sloučení 14 zdravotních ústavů do dvou celků se sídlem v Praze a Ostravě. Vládní novela zákona o ochraně veřejného zdraví odolala návrhu opozice na přepracování i na zamítnutí už v prvním čtení a míří do zdravotnického výboru. Kabinet očekává od sloučení úspory. Podle opozice jde o významný zásah do zdravotnictví.
  • Ministr zdravotnictví odmítá další navyšování lékařských a sesterských platů. Jeho resort si totiž z rozpočtu nemůže žádat víc než 3 miliardy korun, které pokryly dřívější navýšení platů o 6,25 procenta. Stávající nabídku ministr považuje za férovou a neobává se dalších hrozeb hromadnými odchody lékařů.

"Opět bych zopakoval rozdíl mezi klidnou a mírně zdivočelou vodou. David Rath nafouknul bublinu, která se pacientů prakticky nedotkne a Heger mu oponoval necelých pět vteřin, kdy celou záležitost uvedl na pravou míru. I přesto chci dodat, že argumentačně je na tom David Rath skvěle, když ho člověk poslouchá o něco déle, je schopen mu uvěřit téměř všechno. Co mu také nechybí, je humor," říká pro ParlamentníListy.cz analytik Polách.

Zbytek pořadu pak připadl diskutované nadstandardní a standardní péči o pacienty. David Rath několikrát zopakoval, že plánované změny jsou určený jen pro bohaté a léčba tedy nedosáhne na všechny. "Léčba by se měla dělit na tu, která je dobrá a která je špatná. Ne na tu, která je drahá a levná," konstatoval. Ministr zdravotnictví se bránil tvrzením, že léčba bude vždy a za všech podmínek dostupná pro každého.

"V posledních dvaceti minutách mi chvílemi běhal mráz po zádech, to uznávám. Jak jsem poslouchal Davida Ratha, přemýšlel jsem, jestli má vůbec smysl chodit k lékaři bez několika tisíc korun. Jeho argumenty, řečnické pauzy s důrazem na slova jako chudí a bohatí, působily velice věrohodně. Pokud by to, co Rath řekl, mělo mít nějaký mediální dopad, pak ten, že se lidi budou kurýrovat doma. Po svém a zadarmo," dodal Polách ve svém hodnocení. "Tuhle část určitě neustál ministr Heger, na mne k závěru působil velice unaveným dojmem a jeho reakce byly hodně obecné. Rath vyhrál," uzavírá Polách.


Opět bych zopakoval rozdíl mezi klidnou a mírně zdivočelou vodou...

NEPŘEHLÉDNĚTE:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…