Babiš a Kalousek devadesát minut u jednoho stolu. Padla velmi silná obvinění

29.06.2014 14:10

V nedělních Otázkách Václava Moravce České televize bezmála lítaly blesky. V debatě mezi ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a jeho předchůdcem ve funkci Miroslavem Kalouskem (TOP 09) se ukázalo, že si nezůstanou nic dlužni ve vzájemném napadání. Babiš na Kalouskovo konto prohlašoval, že nevybíral daně a Kalousek kontroval, že Babiš jen žije z toho, co prosadila vláda předchozí a navíc se chová jako tygr v masně.

Babiš a Kalousek devadesát minut u jednoho stolu. Padla velmi silná obvinění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hosty pořadu OVM byli bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a současný ministr financí Andrej Babiš

Anketa

Kdy v naší zemi bude lépe?

75%
hlasovalo: 6934 lidí

„Já bych chtěl informovat občany, jak budeme hospodařit nejen příští rok a přespříští rok, ale i letos. Hlavní sdělení je, že nenavyšujeme daně. To jsme slíbili a to dodržujeme,“ zdůraznil ministr. Za pozitivní následně označil, že absolutní český dluh klesá, a to i navzdory tomu, že rozpočty počítají se stomiliardovými schodky. Oproti Nečasově vládě je ale prý rozdíl v tom, že vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) začala investovat. Lépe využijeme peníze státu a za první pololetí vyděláme 150 milionů,“ pochlubil se Babiš.

Strukturální deficit se zhoršuje

V tu chvíli se ministr Kalousek rozesmál. Zdůraznil totiž, že lepší hospodaření s likviditou státu umožnil projekt státní pokladny a ten rozhodně nezavedl Andrej Babiš. „To, o čem pan ministr Babiš mluví, není snižování čistého dluhu,“ varoval Kalousek. Byť na druhé straně říká, že stávající Babišovy kroky vidí jako správné.

Anketa

Kdo Vás v pořadu více přesvědčil?

hlasovalo: 3661 lidí

Na plánovaný rozpočet je ale podle Kalouska velmi smutný pohled. Když ale chtěl Kalousek začít mluvit o rozpočtu, vložil se do toho Babiš a postěžoval si, že jeho oponent mluví již příliš dlouho, zatímco on zdaleka tolik prostoru nedostal. Moderátor Václav Moravec ho však umlčel a vrátil slovo Kalouskovi. Exministr následně zopakoval již poněkolikáté, že Sobotkova vláda bohužel navyšuje strukturální deficit, který Nečasova vláda s velkým vypětím sil snižovala.

Ministr Babiš si to ale nenechal líbit. Vyčetl Kalouskovi, že škrtil investice, šetřil na důchodcích i na státních úřednících a tato vláda to konečně změní. „My musíme napravovat všechno, co oni tady zmrazili,“ ukazoval Babiš na Kalouska.

Spory o investice a schodky rozpočtu

Další slovní bitva se odehrála nad otázkou peněz vyčleněných v rozpočtu na investice. „Jestli vás neinformovali, pane ministře, tak ten letošní Rusnokův rozpočet má mnohem menší podíl investic, než měly Kalouskovy rozpočty,“ poznamenal Kalousek k Babišovi. Ale to je prý jen jedna z nepřesností, které v nedělních Otázkách Václava Moravce zazněly, a pokud by měl Kalousek vyvracet všechny, pak prý celý pořad nebude dělat nic jiného.

Babiš ale trval na tom, že Nečasova vláda zmrazila investice. Krajům dokonce sebrala miliardy v rámci nové podoby rozpočtového určení daní. „Od roku 2010 je zmražena výstavba dálnic, my jsme přišli do sněmovny, chceme to urychlit, ale opozice to blokuje,“ rozjel se před kamerami ministr.

Kalousek jen kroutil hlavou a čekal, až se dostane ke slovu. „Mě by zajímalo, jak dlouho si ještě pan ministr vystačí s tím, že za všechno může pan Kalousek,“ uvedl exministr. Současná vláda prý rozpočet sestavuje diletantsky. A pokud zvýší výdaje o 63 miliard korun, jak plánuje, tak Kalousek prý dá krk na to, že tato suma rozhodně celá nepůjde na investice.

Babiš ale znovu zopakoval, že hodlá vracet lidem peníze, které jim sebral Kalousek. Neodpustil si ani poznámku o státní pokladně, o které byla řeč na začátku pořadu. „Státní pokladna je de facto nefunkční,“ rozhorlil se Babiš, na což prý poukázal i nález Nejvyššího kontrolního úřadu. Kalousek se ale bránil, že jde o nález z roku 2012. Dnes je prý státní pokladna tím jediným nástrojem, který státu šetří peníze.

Kalousek: Podpoříme rozpočet, když...

Následně se oba pánové bavili o rozpočtech na příští rok. „My říkáme, nezvyšujte výdaje o víc než tři až čtyři miliardy ročně... A můžeme držet dlouhodobou finanční strategii, se kterou byste na konci svého funkčního období odevzdal veřejné rozpočty v tak dobrém stavu, v jakém je odevzdával Kalousek." Pomůže mu k tomu totiž hospodářský růst. „Pane ministře, prosím, zvažte to,“ dodal v ČT Kalousek. Bylo by to totiž ku prospěchu České republiky a to je mnohem důležitější než vzájemné slovní přestřelky obou pánů.

Babiš se však takovému návrhu vysmál, protože podle jeho názoru je třeba investovat, a to jak do dopravní infrastruktury, tak např. do školek pro malé děti.

Organizované skupiny z celé Evropy nás okrádají, rozčílil se Babiš

Kalousek nevybíral daně. Tato slova opakovaně ve studiu České televize pronášel ministr financí Andrej Babiš. Kvůli Kalouskovi jsme prý na karuselových obchodech přišli o 48 miliard korun. Kalousek kritiku důrazně odmítl a prohlásil, že je sice připraven připravit všechny rozumné návrhy v oblasti výběru daní, ale nebezpečný ďábel bývá ukryt v detailu

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) hodlá ve výběru daní změnit řadu věcí. Systémovým krokem bude zavedení centrálního registru účtů a elektronický výkaz DPH. „Tady jsou organizované skupiny z celé Evropy, které nás obírají o peníze,“ rozčiloval se Babiš. Kalousek opakovaně tuto kritiku odmítal.

„Opatření na lepší výběr daní se v minulém volebním období udělala celá řada a některé kroky podpořila i opozice. Já jsem vždy šel postupnými kroky a nesliboval věci, které prakticky nelze naplnit,“ poznamenal Kalousek. A je otázka, jaké výsledky bude mít s velkou slávou oznámený zrod týmu Kobra.

Pokud se povede zavést chorvatský systém evidence tržeb 1. ledna 2017, pak prý bude možné se v daném roce vrátit ke dvoustupňové rovině daně z přidané hodnoty, přičemž by se spodní hladina pohybovala na úrovni deseti procent. Vláda navíc chystá zrušení superhrubé mzdy a další věci, které mají pomoci občanům. „Také jsem založil komisi pod vedením paní profesorky Vančurové, která má řešit míru zdanění práce. Dojde i na analýzu paušálů u živnostníků. Já bych chtěl zdůraznit to, že naše vláda má úplně jiný přístup k zaměstnavatelům a odborům, my s nimi otevřeně diskutujeme,“ zmínil také Babiš.

Změní se prý i fungování finančních úřadů, protože v současné době je to tak, že Praha je v zásadě daňovým rájem. „My jsme udělali naprosto bezprecedentní zásah do daňové správy z třístupňové na dvoustupňovou,“ podotkl Kalousek. Zmínil i to, že se mu podařilo změnit bláznivý zákon, na jehož základě jsme měli 199 daňových úřadů. „Teď jich máme jen 14,“ podotkl Kalousek. Babiš prý dnes jen žije z toho, co už bylo uděláno, zatím nic nového nepřináší.

Jednotné inkasní místo

Kalousek na to reagoval, že je připraven podpořit jakýkoli rozumný návrh, ale ďábel bývá ukryt v detailu, takže bude záležet na konkrétních návrzích, které vláda předloží. „V zemích staré patnáctky EU nemá chorvatský model nikdo,“ podotkl Kalousek. V pořadu také zkritizoval skutečnost, že vláda odložila zavedení jednotného inkasního místa, které plánovala ještě vláda Petra Nečase. Spolu s tím by přitom přišla řada opatření, která měla České republice pomoci.

„Základní myšlenka jednotného inkasního místa je dobrá, ale pan Kalousek tam nakladl obrovské miny,“ spustil znovu Babiš. Tyto miny prý měly vybuchnout v roce 2015, protože Kalousek už počítal s nástupem levicové vlády. Proto bylo zavedení jednotného inkasního místa odloženo. ANO bude muset vyvinout úsilí v tom, aby o přínosech jednotného inkasního místa přesvědčilo ČSSD.

Babiš je jako tygr v masně

Ministr financí Andrej Babiš v pátek výrazně obměnil dozorčí rady ve státních podnicích, včetně ČEZu. „Řekněme si, kdo tam seděl před tím. Seděl tam třeba Lubomír Poul, není to náhodou ten člověk, který nosil šperky paní Nečasové,“ vypálil v České televizi Babiš. Obratem dodal, že pan Poul není žádným odborníkem. A Babiš prosazuje na klíčová místa právě odborníky. „Doposud byl zvyk, že se tam dávali jen politici,“ pokračoval Babiš.

V ČEZu působil i pan Milan Bajgar za TOP 09, kterého Babiš označil za „léčitele tmou". Kalousek se ohradil, že Bajgar a další lidé byli odborníky. Jednou chybou, kterou vláda udělala, bylo, že nedebatovala o změnách v dozorčích radách s opozicí. Mnohem větší chybou ale bylo selhání koaličních partnerů směrem k Andreji Babišovi. „On se chová jako tygr v masně, on si prostě urve tolik, kolik mu pánové Sobotka a Bělobrádek dovolili,“ uvedl Kalousek.

Na to konto se Andrej Babiš rozpálil doběla a ptal se, proč Kalousek dopustil například nákup pozemků pod Letištěm Praha za pět tisíc korun metr. Podobných chyb prý ale bylo víc. „To jsou drby na úrovni Blesku,“ reagoval Kalousek. Poukázal totiž na to, že pozemky stojí tolik, kolik za ně požaduje vlastník.

V pořadu také padlo, že by se novým generálním ředitelem Českého Aeroholdingu měl stát Václav Řehoř. S Korean Air chce Babiš hovořit právě o vyhazovu stávajícího šéfa firmy Miroslava Dvořáka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…