Bizarní divadlo, fraška či reality show. Tak hodnotí Rathův projev studenti

05.06.2012 21:45

Vystoupení Davida Ratha v Poslanecké sněmovně si získalo pozornost celé české veřejnosti. ParlamentníListy.cz zjišťovaly, jaký názor na Rathův projev a celou kauzu mají vysokoškolští studenti. Ti si v hodnocení Rathova vystoupení nebrali servítky.

Bizarní divadlo, fraška či reality show. Tak hodnotí Rathův projev studenti
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vazebně stíhaný poslanec David Rath vystoupil ve sněmovně

 

Poslanecká sněmovna vydala Davida Ratha k trestnímu stíhání. Při svém projevu Rath hovořil o svém zatčení jako o připravené likvidaci a politické pasti. Vysokoškolské studenty však podobně jako své kolegy ve sněmovně nepřesvědčil.

Celý projev Davida Ratha čtěte ZDE

Bizarní divadlo s trochou české taškařice

„Rathovo vystoupení ve sněmovně bych označil jako bizarní divadlo s trochou české taškařice. Sám věřím, že policie nepracuje na politickou objednávku a že poslance čeká spravedlivý soud. Za alarmující považuji již tradiční úniky informací o případu mimo orgány činné v trestním řízení. Podle mého názoru v ČR existuje takřka identické a symbiotické propojení policie a médií jako ve Velké Británii, ale u nás se zatím nic nevyšetřuje,“ říká Karel, který studuje politologii na Fakultě sociálních věd UK v Praze.

Politická fraška a tragikomedie

Ne všichni studenti měli čas přímý přenos z Poslanecké sněmovny pozorovat. Rathův případ však sledují. „Bohužel (nebo spíš bohu dík) jsem měl na práci něco důležitějšího, než sledovat tu politickou frašku,“ říká Jiří, student Fakulty právnické ZČU v Plzni.

O Rathově vině však nepochybuje. „Když někoho chytnu při činu, tak není co řešit. Když se jedná o vysoce postaveného veřejného činitele, uložil bych nejvyšší možný exemplární trest z důvodu vykonávané pozice. Jestliže pobírám několikanásobně větší plat než je průměrný, tak musím nést i větší zodpovědnost za následky, které z takové práce plynou. Celá kauza mě svojí tragikomičností unavuje. Bohužel je mi jasné, že takových krabic od vína bude více,“ okomentoval kauzu Rath budoucí právník z Plzně.

Sněmovna se proměnila v reality show

„U Davida Ratha jsem postrádala větší sebereflexi nebo alespoň snahu o omluvu. Jinak mě jeho projev nijak nepřekvapil, ale sněmovna zcela změnila svou funkci a proměnila se na místo absurdní reality show. Nikdo by v tu chvíli nehádal, že se nachází na půdě legislativního orgánu,“ shrnula přímý přenos ze sněmovny Karolina, studentka Fakulty filozofické ZČU v Plzni.

Dobrý projev, který mě nepřesvědčil

Student Jan, který studuje na Fakultě mezinárodních vztahů VŠE v Praze, si pozorně všímal především Rathova projevu. „Výborný projev plný emocí, demagogie a důrazu na ta pravá slova. Rath mě však o nevině nepřesvědčil. Ani se nesnažil nějak očistit, spíš chtěl upozornit na kauzy ostatních politiků. O spiknutí podle mého nemůže být řeč,“ prozrazuje Jan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Švábek

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…