Čtěte, jak poslanci reagují na Kalouskovy "čůráky a svině"

13.07.2012 11:34

Miroslav Kalousek prý rád telefonoval i poslancům. Petr Skokan z Věcí veřejných ho v pátek ve sněmovně obvinil, že mu vulgárně vyhrožoval fyzickým násilím poté, co Skokan sdělil novinářům, že Kalousek na ulici napadl jistého mladíka. Co na to říkají poslanci?

Čtěte, jak poslanci reagují na Kalouskovy "čůráky a svině"
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Miroslav Kalousek byl vcelku v dobré náladě

Ve sněmovně se dnes rozproudila debata o častých nátlakových telefonátech ministra financí Miroslava Kalouska. Praktiky ministra financí doložil poslanec Petr Skokan ve Sněmovně svědectvím o jednom telefonátu.

Anketa

Jaké máte pocity?

hlasovalo: 5279 lidí

Jak prý mluví Kalousek

„Nazdar, ty debile,“ pozdravil prý ministr v telefonu poslance Skokana v reakci na to, že Skokan informoval média o tom, že Kalousek napadl mladíka. Na dotaz, zda mluví s ministrem financí, se Skokan dozvěděl: „Jasně, s kým si myslíš, že mluvíš, ty čůráku? Proč jsi musel posílat tu esemesku všem novinářům, to jste všichni takoví udavači?“ odhalil Kalousek důvod svého nočního telefonátu.

„ Kolik ti dali, ti blbečku? Já jsem ti nikdy neodmítnul nějakou dotaci. Co chceš, potřebuješ prachy?“ pokračoval tvrdě. Na překvapený dotaz reagoval vysvětlením, že novináři mu řekli, že zprávu o incidentu mají od Skokana. „To nejsou takový skety, jako ty,“ útočil dál na véčkařského poslance.

 Poslanec prý následně ujistil ministra, že se ho nebojí a nenechá se od něj zastrašit. „Tak víš co, když se mě nebojíš, tak zítra rozbiju hubu tobě. Na tom mladým jsem se dneska jen rozcvičil,“ uzavřel prý rozhovor ministr financí, který též měl použít směrem ke Skokanovi výraz "svině".

Podle vyjádření samotného Kalouska bylo Skokanovo vystoupení „vrchol trapnosti a naprosté dno.“ „Poslední tři týdny je to soustředěný atak na mojí osobu, plný provokací a naprostého lidského dna,“ dodal ministr.

Komu Kalousek volal?

Poslanci koalice Kalouska víceméně hájí s tím, že je neetické, pokud si někdo nahrává soukromý rozhovor a říkají o Skokanovi, že se nechová jako chlap. Podle opozice jsou sdělení v telefonátu varující a Kalousek by měl být odvolán.

Místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek řekl ParlamentnímListům.cz, že možná ani nechce poslouchat všechny výrazy, které používá Kalousek ve svých telefonátech. „Ale především bych nyní chtěl vědět, komu všemu volal. Volal také státním zástupcům? Volal na vrchní státní zastupitelství? Na to by měl odpovědět. Ale již co vidíme nyní, je jasný důvod k odchodu z vlády,“ dodal Zaorálek.

„Kalousek je hulvát, kterému tečou nervy, protože ho dohánějí staré hříchy,“ komentoval věc člen poslaneckého klubu VV Josef Novotný.

Deomnipolizace

Předseda VV Radek John se vyjádřil i k prohlášení Kalouska, že v poslední době dochází k provokacím policie a že zatímco deABLizace vlády proběhla, tak policie nikoli a že z údajných provokací lezou bártovsko-morozovské manýry jako vši z pytle.

„Pan Kalousek si vymýšlí nesmysly, aby odvrátil pozornost od toho, že on sám dávno omnipolizoval veřejný prostor. Snaží se tak zabránit deomnipolizaci, o kterou se snaží policie. A telefonát poslanci Skokanovi dokazuje, že Kalousek je nebezpečný svému okolí,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz John.

Kalousek takhle mluví. Navíc, když se posilní

Poslance ČSSD Františka Bublana by takový telefonát Kalouska nepřekvapil. „Jak znám Miroslava Kalouska, tak si dovedu představit, že takhle mluvil a odpovídá to jeho způsobu komunikace, vyhrožování a nátlaku. Zvláště, když bývá posilněn, tak to mívá takové následky,“ řekl redakci Bublan.

„Petr Skokan je trapný ubožák,“ uvedl natvrdo poslanec TOP 09 Daniel Korte.

První místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bauer uvedl, že podobný styl vyjadřování a slovník, jako má Kalousek, nepožívá. „Ale od Petra Skokana mi to dnešní veřejné plakání na mikrofon moc chlapské nepřipadá,“ doplnil Bauer.

„Doufám, že když se tím nechce po trapném vetu klubů ODS a TOP 09 zabývat sněmovna, tak si to vezme aspoň Mandátový a imunitní výbor a předloží to sněmovně,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Mluvil Kalousek o korupci?

„Pan Kalousek obvinil policejního prezidenta ze lži, ale zápis jeho výhružného telefonátu panu Skokanovi přinejmenším potvrzuje, že panu Kalouskovi není vyhrožování a zastrašování cizí. Nevím, jaké další důkazy jsou potřeba k tomu, aby byl pan Kalousek konečně odvolán z funkce ministra,“ rozčiloval se místopředseda poslaneckého klubu VV Otto Chaloupka.

Podle místopředsedy ODS Pavla Drobila necituje slušný člověk veřejně soukromou komunikaci. „Chlap si takové věci, má-li s nimi problém, nevyřizuje jako slečinka za mikrofonem Poslanecké sněmovny, ale jinde a jinak,“ dodal poslanec.

Podle poslance KSČM Miroslava Opálky bylo daleko důležitější zveřejnění informace toho, že vládním poslancům jsou ze státního rozpočtu vyčleňovány finance na jimi požadované projekty. „A že to je prostředek ke korupci a jejich loajality vůči vládě a jejím členům. Tento fakt by měl stačit k pádu vlády. Jinak už nevím, co je třeba,“ dodal poslanec.

Člen poslaneckého klubu VV Jiří Štětina uvedl, že ví o telefonátu od samého počátku, ale ne v celém rozsahu. „Dokladuje to charakter a vulgární jednání pana ministra, což xkrát dokázal v médiích i ve sněmovně. Ukazuje to i přesně systém korupce ve společnosti. Bohužel, uvádí, že média jsou ovládána těmi politiky, kteří tuto zemi rozkrádají. Jsem rád, že jsme byli vyobcováni z koalice a nemáme povinnost hlasovat pro nesmyslné zákony proti lidem-tím míním občany této země, nikoli pučisty Karolíny Peake,“ řekl redakci poslanec VV Jiří Štětina.

Odplivnutí: není normální si někoho nahrávat

„Já opakovaně říkám, že není normální si nahrávat hovory a odmítám na tyto metody reagovat,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Kalousek podle poslance ČSSD Jaroslava Foldyny sklízí, co zasel. „Ale pan Skokan se projevil jako podlý bazilišek. Byl jsem si odplivnout,“ dodal poslanec.

„Je to síla. Být premiérem, okamžitě bych ho odvolal,“ reagoval poslanec KSČM Josef Šenfeld.

Podle poslance ODS Aleše Rádla se jedná jen o nějakou dodatečnou citaci jednoho účastníka hovoru, která může být stejně dobře i jen zdatnou fabulací. „Jestli kolegu Skokana vskutku takhle oslovoval jeho tehdejší koaliční kolega, měl to řešit bezprostředně, a to buď osobně a nebo prostřednictvím nějakého arbitra a žádat minimálně o omluvu. A dále si myslím, že by se měl pan ministr Kalousek zamyslet, proč se geometrickou řadou rozšiřuje počet lidí, kteří mají pocit, že z jeho úst slyší slova a věty, o kterých se on sám domnívá, že je nikdy neřekl,“ poznamenal pro ParlamentníListy.cz poslanec ODS Aleš Rádl.

Nežádoucí vliv léčivých prostředků a NEchlap

„Takové nízké chování Skokana nebudu komentovat,“ napsal místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Husák.

Podle ministra zemědělství Petra Bendla je to skvělé téma pro bulvár. „Zastiňuje to to seriózní věcnou debatu k důležitým tématům, které má sněmovna na stole,“ dodal Bendl.

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba uvedl, že si s Kalouskem netelefonuje a je tomu i dle výše uvedeného rád. A pokračoval: „Taky pro firmu ABL jsem nikdy nepracoval a jako pan Skokan v její straně nejsem. Neznám proto patřičné důkazy. Natož abych vlastnil či dělal nějakou nahrávku. Leč musím uznat: i kdyby se jen jednalo o další ´brutální útok´na osobu pana ministra financí, jak on sám v poslední době jakoukoli kritiku své osoby nazývá, tak vykonstruované je to poměrně skvěle. Stylisticky jako kdybych pana ministra, navíc pod možným nežádoucím vlivem nějakých léčivých prostředků, přímo slyšel. Nicméně do kauzy se jistě vloží sama paní vicepremiérka. Jejím úkolem totiž není jen obdivně hledět na pan a premiéra, což zvládá dokonale, ale bojovat proti korupci. A o té, viz zmínku o dotacích, se tam taky mluvilo. Tak uvidíme. Nebo zase ne?“

„Co je poslanec Skokan za NEchlapa, když místo toho, aby si to přímo vyříkal s panem Kalouskem, čte na plénu sněmovny soukromý přepis jejich hovoru? Kam se hrbe Krhounek a Mazánek,“ zastala se Kalouska poslankyně ODS Jana Černochová.

Kampaň proti Kalouskovi?

„Zeptejte se pana Skokana, co po dvou letech je za ním za výsledky. Navíc chlap řeší tyhle věci jinak,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Kdyby to byla pravda, tak je to skandální a nepatří to do parlamentní demokracie. Nerozumím tomu, proč s tím pan poslanec vystoupil až nyní. To nebudí důvěru,“ reagoval poslanec ČSSD Miroslav Váňa.

„Považuji to za součást nesmyslné kampaně vedené proti Miroslavu Kalouskovi,“ říká místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„Já jsem u telefonátu nebyl, tak jak mám vědět, na čí straně je pravda. Normální lidé si takové věci vyříkávají v soukromí,“ reagoval poslanec ODS David Šeich.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš uvedl, že vyčká šetření v této věci. „Taková komunikace i její reprodukce ve sněmovně je trapná. Niveau by to bylo děsné,“ dodává Dolejš.

Telefonát odstartovala facka

21. září loňského roku ministr financí Miroslav Kalousek před Poslaneckou sněmovnou potkal mladíka, který jej podle Kalouskova tvrzení vulgárně urážel. Ministr reagoval tak, že chodci uštědřil facku. Celá šarvátka byla natočena bezpečnostními kamerami na Poslanecké sněmovně a její záznam později unikl na internet. „Nestalo se nic jiného, než že jsem profackoval jednoho drzého spratka. Nebylo to poprvé, ani naposledy,“ komentoval následně incident sám Kalousek.

O incidentu, který se stal v odpoledních hodinách, prakticky okamžitě informovala média. Informaci o ministrově extempore jim podal poslanec Věcí veřejných Skokan, který byl napadení mladíka přítomen. Ve 23.05 prý poslanci zazvonil telefon a v něm se ozval charakteristický hlas ministra financí. 

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…