Hlasitý smích a štípavé poznámky ve sněmovně: Válková, Kalousek, ODSáci a jiní pitvali novou aféru

18.06.2014 10:23

Poslanci opozice si dnes v Poslanecké sněmovně nenechali ujít příležitost, aby mohli grilovat ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO), a to kvůli odvolání svého náměstka Pavla Šterna ohledně tendru na elektronické náramky. Jenže návrh ze strany poslanců ODS zavetoval předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. To ale u ODS vyvolalo vlnu nevole. TOP 09 dokonce nadnesla, že chce ke všemu svolat mimořádnou schůzi.

Hlasitý smích a štípavé poznámky ve sněmovně: Válková, Kalousek, ODSáci a jiní pitvali novou aféru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odpolední zasedání sněmovny. Vláda v hojném počtu zrovna není

Anketa

Který člen vlády je zatím vaším největším oblíbencem? (Restart hlasování 9.6.2014)

18%
52%
1%
10%
3%
hlasovalo: 11206 lidí

Helena Válková z ANO, která jako ministryně řídí resort spravedlnosti, měla dát dnes před poslanci „hlavu na špalek“, a to kvůli tomu, jak rychle odvolala svého náměstka Pavla Šterna. Válkovou chtěli totiž dnes ve zvláštním bodě grilovat zejména poslanci ODS.

„To, co se stalo včera v odpoledních hodinách, tak asi ukazuje, jak se zástupci vládní koalice bojí a chtějí zamlčovat některé informace, a to zejména v resortu spravedlnosti. Má-li ale tady Poslanecká sněmovna plnit svou kontrolní roli, tak já se chci ty informace dozvídat tady a ne z České televize. Proto navrhuji zvláštní bod Informace ministryně Válkové o výběrovém řízení na elektronické náramky,“ navrhla za ODS poslankyně Jana Černochová.

Celé debatní příspěvky poslanců z dnešního jednání sněmovny hledejte ZDE

Výběrové řízení na psychiatra?

Podle ní by Válková měla spíše vyhlásit transparentní „výběrové řízení na psychiatra". Černochová ministryni už dřív kritizovala kvůli odvolání šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala.

Následně k tomu ale podal veto předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Později se ale ukázalo, že klub ANO neměl k tomuto kroku dostatečný počet poslanců a opozice žádala, aby poslanci ANO tedy k vetu dodali dostatečný počet hlasů - a to písemně.

Přesto se o Válkové a o jejích aktivitách v dolní komoře rozjela bohatá diskuze. Třeba předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura ironicky připomněl první tiskovku ANO a Válkové.

„Pusťte si záznam první tiskovky, kde paní ministryně říkala, že teď to bude v resortu fungovat,“ připomněl Stanjura. „To tady nevysedíte, ten problém se jen tak nevyřeší... My se budeme ptát na interpelacích! Je to totiž nestandardní situace, kdy ministryně odvolává koaličního náměstka,“ uvedl za debatním pultíkem dále Stanjura. Podle něj se asi koalice bojí toho, aby se tento bod dnes v dolní komoře projednával.

„Úřad pod Helenou Válkovou je po čtyřech měsících v troskách," poznamenal také Stanjura.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (za hnutí ANO) totiž v úterý odpoledne odvolala Pavla Šterna z funkce náměstka pro úsek vězeňství a trestní politiky. Uvedl to resort na svém webu. Důvodem prý je spor o tendr na elektronické náramky. Válková večer v pořadu ČT Události, komentáře poukázala na to, že ji Štern podtrhl, neboť šel celou věc ohledně tendru nahlásit na policii a následně celou věc ještě „prásknul“ Lidovým novinám. Válková k tomu pro Českou televizi uvedla, že si další spolupráci se Šternem už kvůli tomu nedokáže představit. Jeho případné odvolání chtěla ale nejdřív konzultovat s poslanci za ANO.

Opozici Válková také nařkla z toho, že se pokouší negativně medializovat ministerstvo a ji osobně a i hnutí ANO cílenou kampaní.

Kalousek: Je to absurdní představa, že úředník jde udat svého ministra!

„Pro mne jako pro dlouhodobého státního úředníka je absurdní představa, že úředník jde udat svého ministra. Ale časy se mění... Já si nemohu nevzpomenout na pana Michálka,“ zastal se nejprve v Poslanecké sněmovně Válkové předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Věc by se ale podle něj měla rozhodně ve sněmovně probrat. „V takovém případě bude mít předseda sněmovny Jan Hamáček od nás a ještě od klubu ODS ještě dnes na stole žádost o svolání mimořádné schůze. Název bodu si ještě promyslíme, aby se paní ministryni líbil,“ řekl také Kalousek.

Sama Válková pak poslancům řekla, že podstata věci je jinde. „My bychom tady rádi pracovali,“ připomněla ale hromadu bodů, které mají poslanci dnes na stolech. K tomu se však ozval hlasitý smích z lavic opozičních poslanců. „Děkuji za smích,“ reagovala na to Válková a poslancům dále kupříkladu vysvětlila, že na tyto věci, na něž by se dnes ráda opozice tázala, jsou určeny právě interpelace.

„Chtěla bych vidět, jak někomu náměstek běží na protikorupční policii, a to ani nemluvím o tom, že jde o mého bývalého studenta,“ podotkla také Válková a znovu zopakovala, jak Štern rychle běžel zavolat Lidovým novinám, aby jim celou věc o tom, co udělal, tedy že vše naprášil policii, rychle prozradil.

Na kritiku Válkové se také ozval předseda ODS Petr Fiala.

„Klid na práci, spiknutí, to jsou formulace, které mně něco připomínají. Souhlasím s vámi ale v jednom, že je potřeba mít klid na práci,“ zmínil Fiala a kritizoval za debatním pultíkem Válkovou za to, jak resort řídí.

„K práci ministra patří i personální politika a jestliže se během čtyř měsíců zbavíte dvou náměstků, tak to skutečně vyvolává otázky o tom, jak jste schopná tento resort řídit,“ spílal Válkové Fiala.

Nakonec si poslanci ANO vzali půlhodinovou přestávku na jednání svého klubu.

Po přestávce poslanci odhlasovali návrh šéfa poslanců KSČM Pavla Kováčika, aby situaci na Ministerstvu spravedlnosti okomentoval i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Bod se bude jmenovat Informace předsedy vlády o Ministerstvu spravedlnosti a bude se probírat ještě dnes odpoledne.

Premiér Sobotka v úterý uvedl, že Válková má poslední šanci prokázat své schopnosti při řízení ministerstva. Pokud tuto možnost promarní a projeví jakékoliv další zaváhání, bude muset z funkce odejít. Předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš ovšem za Válkovou i nadále stojí. Mimo jiné uvedl, že Sobotkův názor nesdílí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezidentův ukrajinský granát: Pavel mezi „chcimíry“? Cynický kalkul, soudí jiní

4:45 Prezidentův ukrajinský granát: Pavel mezi „chcimíry“? Cynický kalkul, soudí jiní

Prezident Petr Pavel v rozhovoru pro britskou televizní stanici Sky News podrobněji hodnotil průběh …