Hlasitý smích a štípavé poznámky ve sněmovně: Válková, Kalousek, ODSáci a jiní pitvali novou aféru

18.06.2014 10:23 | Zprávy

Poslanci opozice si dnes v Poslanecké sněmovně nenechali ujít příležitost, aby mohli grilovat ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO), a to kvůli odvolání svého náměstka Pavla Šterna ohledně tendru na elektronické náramky. Jenže návrh ze strany poslanců ODS zavetoval předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. To ale u ODS vyvolalo vlnu nevole. TOP 09 dokonce nadnesla, že chce ke všemu svolat mimořádnou schůzi.

Hlasitý smích a štípavé poznámky ve sněmovně: Válková, Kalousek, ODSáci a jiní pitvali novou aféru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odpolední zasedání sněmovny. Vláda v hojném počtu zrovna není

Helena Válková z ANO, která jako ministryně řídí resort spravedlnosti, měla dát dnes před poslanci „hlavu na špalek“, a to kvůli tomu, jak rychle odvolala svého náměstka Pavla Šterna. Válkovou chtěli totiž dnes ve zvláštním bodě grilovat zejména poslanci ODS.

„To, co se stalo včera v odpoledních hodinách, tak asi ukazuje, jak se zástupci vládní koalice bojí a chtějí zamlčovat některé informace, a to zejména v resortu spravedlnosti. Má-li ale tady Poslanecká sněmovna plnit svou kontrolní roli, tak já se chci ty informace dozvídat tady a ne z České televize. Proto navrhuji zvláštní bod Informace ministryně Válkové o výběrovém řízení na elektronické náramky,“ navrhla za ODS poslankyně Jana Černochová.

Celé debatní příspěvky poslanců z dnešního jednání sněmovny hledejte ZDE

Výběrové řízení na psychiatra?

Podle ní by Válková měla spíše vyhlásit transparentní „výběrové řízení na psychiatra". Černochová ministryni už dřív kritizovala kvůli odvolání šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala.

Následně k tomu ale podal veto předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Později se ale ukázalo, že klub ANO neměl k tomuto kroku dostatečný počet poslanců a opozice žádala, aby poslanci ANO tedy k vetu dodali dostatečný počet hlasů - a to písemně.

Přesto se o Válkové a o jejích aktivitách v dolní komoře rozjela bohatá diskuze. Třeba předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura ironicky připomněl první tiskovku ANO a Válkové.

„Pusťte si záznam první tiskovky, kde paní ministryně říkala, že teď to bude v resortu fungovat,“ připomněl Stanjura. „To tady nevysedíte, ten problém se jen tak nevyřeší... My se budeme ptát na interpelacích! Je to totiž nestandardní situace, kdy ministryně odvolává koaličního náměstka,“ uvedl za debatním pultíkem dále Stanjura. Podle něj se asi koalice bojí toho, aby se tento bod dnes v dolní komoře projednával.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Green Deal

Dobrý den, obracím se na vás jako na zastánce tohoto paktu nebo co to je. Můžete mi říci, kde třeba většina z nás má brát peníze na auta bez spalovacích motorů? Neměla by tedy minimálně EU lidem na nová auta nějak přispět? Myslíte si, že si je lidé u nás, kteří vydělávají kolem 20 tisíc měsíčně moho...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vlastizrada.“ Munice pro Ukrajinu místo pomoci zemědělcům? Piráti narazili

16:52 „Vlastizrada.“ Munice pro Ukrajinu místo pomoci zemědělcům? Piráti narazili

Piráti vymysleli nový plán pro Evropský parlament, který ještě ani nebyl oficiálně zvolen. Závazek p…