Hurá, zrádce Havel zemřel. Za tohle prý soudruh vyletěl z centrály KSČM

28.01.2012 16:57

„Národe, oslavuj! Zemřel nepřítel lidu Václav Havel!“ Vzpomínáte na to, kdo to před více jak měsícem napsal? Pokud ne, tak napovíme, že po úmrtí exprezidenta Havla se takto prezentoval Svaz mladých komunistů Československa. Umístil tehdy na svůj web i letáky, které označují exprezidenta Havla za zrádce lidu. Jejich předseda Lukáš Kollarčík pak ParlamentnímListům.cz řekl, že Havel patří mezi největší zrádce lidu poslední doby. Vedení KSČM se to ale příliš nelíbilo. A výsledek? Kollarčík byl krátce poté z ÚV vyhozen.

Hurá, zrádce Havel zemřel. Za tohle prý soudruh vyletěl z centrály KSČM
Foto: komsomol.cz
Popisek: Mladí komunisté vyzývají na svém webu k zavržení Václava Havla

To, že kontroverzní předseda Svazu mladých komunistů Československa Lukáš Kollarčík, který působí také jako zastupitel města Luhačovice, pracoval i na stranickém Ústředním výboru KSČM, nebylo moc známé. ParlamentníListy.cz však tuto skutečnost znaly.

Jako asistent pomáhal Kollarčík v oddělení pro odborné zázemí místopředsedovi KSČM Stanislavu Grospičovi. Ten si jej vytáhnul jako spolupracovníka, když v roce 2009 musel Jiří Dolejš z funkce místopředsedy pro odborné zázemí odejít kvůli své kauze loterijní zákon za milion. Rok se s rokem sešel a Kollarčík již na ÚV nepracuje. Co se stalo?

„Vyhodili ho. Právě kvůli těm vyjádřením na Havla,“ prásknul tento týden ParlamentnímListům.cz zdroj z ÚV. „Jenže psst, moc se o tom nemluví. Oficiálně mu nebyla prodloužena smlouva. Měl ji jen na dobu určitou a to do konce roku. Tak se ho takhle elegantně zbavili,“ dodal k tomu zdroj, který nechtěl, aby bylo zveřejněno jeho jméno.

Kollarčík byl dle něj problémový, komsomolci pod jeho vedením dělali jednu ostudu za druhou a vedení strany to pak muselo vysvětlovat novinářům. Tak proto jej „vylili“.

Jenže problém je, že KSČM se ke svému mládežníkovi nechce moc hlasitě vyjadřovat. „Pracovní poměr byl uzavřen na dobu určitou do konce kalendářního roku,“ napsal v sms zprávě ParlamentnímListůn.cz takticky Grospič. Na dotaz, zda důvodem k neuzavření smlouvy nové bylo právě vyjádření komsomolců a Kollarčíka k Havlovi, však neodvětil.

Kováčik: Nemůžu ten vyhazov ani potvrdit, ani vyvrátit

Jindy sdílný předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik byl v odpovědi také opatrný. „Já o tom nevím nic víc, než že mu nebyl prodloužen pracovní poměr na dobu určitou,“ odvětil Kováčik. „Že by to bylo kvůli Havlovi? To tam nezaznělo. Tuto informaci nemůžu potvrdit, a ani vyvrátit. O tom nešla řeč,“ dodal Kováčik šalamounsky.

Předseda komunistů Vojtěch Filip pak nebral telefon, stejně tak ani bývalý místopředseda rudých Jiří Dolejš. „Máme konferenci strany,“ vysvětlili ale jiní „soudruzi“ ParlamentnímListům.cz.

Je zajímavé, že Kollarčíka k odstoupení z postu zastupitele Luhačovic vyzvala koncem prosince i Rada města Luhačovice. „Jako starosta Luhačovic vyjadřuji lítost a musím poprvé prohlásit, že se veřejně stydím za to, že jsem starostou tohoto krásného lázeňského městečka,“ napsal pak médiím loňského 22. prosince starosta města Luhačovice František Hubáček.

Starosta Luhačovic se ho chtěl zbavit

Anketa

Vadí vám urážky Václava Havla?

29%
67%
4%
hlasovalo: 2043 lidí

„Reakce Svazu mladých komunistů Československa, v jejímž čele stojí pan Lukáš Kollarčík, zastupitel města Luhačovice, zcela zbourala normy lidské slušnosti a vzájemné lidské úcty. Rada města proto na svém zasedání dne 20. 12. 2011 přijala usnesení, ve kterém se zásadním a rozhodným způsobem distancovala od výroků, které byly na adresu zemřelého pana prezidenta Havla publikovány a zároveň doporučila panu Kollarčíkovi, aby zvážil své další působení v zastupitelstvu města,“ uvedl dále Hubáček a dodal: "Musím jen konstatovat, že pokud toto má být nový směr mladé komunistické generace, která má jako parlamentní strana jednou vést naši zemi, pak Bůh ochraňuj tuto republiku."

A co na to Kollarčík? „Výzvu Rady města Luhačovice jsem zvážil a rozhodl jsem se ji nevyslyšet. Nejsem zodpovědný Radě města Luhačovice, nýbrž těm, kteří mě volili. Ti sami mohou za tři roky rozhodnout o mém politickém osudu v tomto orgánu,“ odvětil suše na to.

Kollarčíka si výrazněji ParlamentníListy.cz všimly loni v únoru, kdy k výročí 25. února pokládal kytky k hrobu Klementa Gottwalda na Olšanských hřbitovech.
"Náš Kléma měl pod čepicí," uvedl svůj proslov u hrobu tehdy Kollarčík. „Kdyby věděl, jak za pár drobných současná vládní garnitura prodala imperialistům naši zemi, věděl by, jak je současná situace v Čechách těžká. Věděl by také, proč nás komunisty nemá vládnoucí třída moc ráda - a vzpomene si na nás, jen když se nám něco nepovede," řekl také Kollarčík. Akce byla tehdy zajímavá proto, že u Gotwaldova hrobu „operoval“ i protikomunistický aktivista Jan Šinágl, který si hned v úvodu pietního aktu stoupl na kraj hrobu Gottwalda a rozhrnul vlajku se srpem a kladivem. Jak se záhy ukázalo, vlajka na druhé straně nesla hákový kříž - a tak ji Šinágl několikrát obracel.

Letáčky s Vasilem Biľakem byly nonsens

Výrazněji podruhé se pak do povědomí zapsal Kollarčík tím, že jeho občanské sdružení Svaz mladých komunistů Československa (SMKČ) vydalo koncem listopadu na svou propagaci sérii letáčků, v nichž chválilo nejen Lidové milice, ale i někdejšího komunistického funkcionáře Vasila Biľaka. Na počest tohoto slovenského expolitika si dokonce nechali mladí komunisté vytisknout dva letáky. Na jednom je kromě fotky Vasila Biľak napsáno, že je to „Hrdina boje proti návratu kapitalismu do Československa, na druhém je pak uvedeno „Komunista, vlastenec, internacionalista".

„Je to medvědí služba, neboť takovou propagandou rozhodně nikoho neosloví,“ řekl k tomu tehdy naší redakci komunistický poslanec Dolejš.

Připomeňme, že čtyřiadevadesátiletý Vasil Biľak se měl před soudem zpovídat kvůli tomu, že v roce 1968 pozval vojska Varšavské smlouvy do Československa. Jenže letos v březnu slovenská generální prokuratura potvrdila, že se nepodařilo najít k soudnímu procesu potřebné svědky a tak k soudu nešel.
ParlamentníListy.cz ale zjistily, že letáky také u KSČM vzbudily velký poprask, i když o tom ani tehdy nechtěl nikdo moc mluvit.

„Já o tom letáčku a ani o jiných podobných nic nevím. Fakt na to neumím teď nic odpovědět, neboť jsem ani ten leták s Biľakem neviděl," kroutil se tehdy nad dotazem místopředseda KSČM Stanislav Grospič.

„Činnost této organizace já osobně nesleduji. My máme při ÚV jinou mládežnickou strukturu," poznamenala pro ParlamentníListy.cz „rudá" poslankyně Kateřina Konečná.

Komsomolec: Havel byl obyčejný zločinec

Ke skonu exprezidenta Václava Havla se kromě Kollarčíka na webové stránce SMKČ vyjadřoval i další komsomolec Martin Peč.

„Odešel spoluviník bombardování Jugoslávie, odešel ten, který přispíval k mínění ohledně začátku války v Afghánistánu a Iráku, kde byly statisíce mrtvých. Odešel ten, který schvaloval genocidu srbského obyvatelstva v Kosovu. Byl to obyčejný zločinec. Nebudeme dělat tryznu tomu, kdo má na rukou krev a v kapse jidášský groš,“ uvedl na konto Havla 19.12. 2011 Peč s tím, že pro něj byl navíc Havel politicky mrtvý už delší dobu.

 „Havel patří mezi největší zrádce lidu poslední doby, má to být apel na lidi, aby začali přemýšlet a nenechali se vláčet reportážemi v televizi a v novinách. Byl spoluviníkem bombardování Jugoslávie a tím se podílel na smrti spousty nevinných civilistů. Připadá nám to jako nemístná komedie a snaha využít tohoto úmrtí k vytvoření kultu osobnosti,“ okomentoval vše pak pro ParlamentníListy.cz i sám Kollarčík.A staří "komunisté" byli na mrtvici:

"Ten text jsem ještě nečetl. Ale chystám se k tomu. Nechce se mi ale komentovat cizí občanské sdružení, je to stejné jako komentovat zahrádkáře. Se SMKČ smlouvu nemáme a upřímně, osobně o ni ani nebudu usilovat, to přiznávám dobrovolně bez mučení," nechal se slyšet krátce na to lídr KSČM Vojtěch Filip. Je mu prý líto lidí, kteří nemají úctu před živými a dokonce před mrtvými

V odborném zázemí byl další komsomolec

Jen pro úplnost, odborné zázemí strany má na starosti komise, které „rozpitvávají“ některá společenská témata. Například má komisi sociální strategie, hospodářské strategie, komisi pro bezpečnostní a brannou politiku a zahraniční politiku a pak samostatné sekce jako je klub ekonomů a klub historiků. Podobné odborné zázemí mají všechny větší politické strany.

Šéfem odborného zázemí je nyní Ludvík Šulda, který kdysi vedl druhou mládežnickou organizaci, tedy Komunistický svaz mládeže. Jako odborný politický pracovník v odborném zázemí kdysi pracovala i pravá ruka Jiřího Dolejše - Josef Heller. Na místo Hellera, který odešel do důchodu, pak nedávno nastoupil bývalý poslanec a člen branně – bezpečnostního výboru sněmovny Zdeněk Maršíček.

Když se redaktorka ParlamentníchListů.cz před nedávnem chtěla otázat  Kollarčíka na to, proč jeho SMKČ šíří tak podivné letáky jako ten s Biľakem, tak jen krátce s podivným couváním do dveří uvedl: „Zrovna vám na to odpovídat nebudu. A pro ParlamentníListy.cz také ne.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…