Kdybych dělal rozpočet, vypadal by takto. Kalouskův poslanec odpovídal čtenáři

30.10.2014 16:24

Z PROFILŮ Kdyby nyní sestavoval státní rozpočet na příští rok poslanec TOP 09 a STAN Jan Farský, podpořil by v rozumné míře investice, výzkum a vývoj. Farský to uvedl v odpovědi na dotaz čtenáře na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz. Odpověděl i na otázku, jaké požadavky měli poslanci TOP 09 na podobu služebního zákona i na to, proč v řadě obcí nejsou respektovány výsledky komunálních voleb.

Kdybych dělal rozpočet, vypadal by takto. Kalouskův poslanec odpovídal čtenáři
Foto: redakce
Popisek: Mgr. Jan Farský, poslanec Sněmovny PČR za TOP 09, starosta města Semily

Farský uvedl, že při sestavování rozpočtu by podpořil investice, výzkum a vývoj. „V rozumné míře. Obojí zajistí lidem dlouhodobě práci. A práce je pro občany více než zvýšení sociální dávky,“ argumentoval s tím, že by také pokračoval se snižováním zadluženosti v tempu, které bylo nastaveno minulými vládami. Tím by prý dal lidem to nejcennější - budoucnost.

TOP 09 chtěla, aby na vedoucí místa ve státní správě mohli i úředníci z krajů a obcí

Poslanec odpověděl i na dotaz, zda je pravda, že on a jeho straničtí kolegové jako opozice při projednávání podoby služebního zákona požadovali, aby se na vedoucí místa ve státní správě mohli hlásit nejen státní úředníci. „Ano, chtěli jsme, aby se mohli hlásit i úředníci z krajů i obcí,“ odpověděl Farský.

Čtenáře také zajímalo, zda v době, kdy byla TOP 09 členem vládní koalice, mohla tehdejší opozice blokovat návrhy TOP 09, jako byly církevní restituce a sKarty, stejným způsobem, jakým nyní TOP 09 blokovala přijetí služebního zákona v podobě navržené vládní koalicí.

„Nějak totiž nechápu, jak to, že jedny návrhy i přes odpor opozice prošly a jiné ne. A není chyba i na vaší straně, kdy jste na rozdíl od současné vlády odmítali diskuzi s kýmkoliv, kdo není s vámi?“ zeptal se čtenář. Farský odpověděl, že takto mohla tehdejší opozice blokovat i návrhy TOP 09. „Mimochodem tuto možnost blokování vložila do jednacího řádu před deseti lety ČSSD. Proč ji nevyužili, nevím. Nebyl jsem u všech jednání,“ uvedl Farský.

Další otázka se týkala toho, že v řadě obcí zůstává vítězná strana v opozici, když zbylé strany se spojí s cílem vítěze voleb vyšachovat. „Myslíte, že je to důsledek nových stran, které uspěly a jsou zaslepeny vidinou co nejlepších koryt pro sebe?“ ptal se čtenář a poslanec Farský odpověděl velmi krátce: „Ano, souhlasím s vámi.“

  • Otázky a odpovědi Jana Farského najdete na jeho profilu:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…