Komunisté se zlobí na Řápkovou. Zaťatá pěst na nepřizpůsobivé místo dlaně

25.11.2011 10:27

Porušení základních práv bylo na jednání sněmovního výboru pro sociální záležitosti vytýkáno opozicí Ivaně Řápkové (ODS), předkladatelce přestupkového zákona. Ten doplňuje přestupkové sankce o možnost zákazu pobytu v místě, za opakované závažné přestupky na dobu tří měsíců. Opozice je proti. „Jak víme, otevřená dlaň je lepší než zaťatá pěst," kontroval komunistický poslanec Miroslav Opálka.

Komunisté se zlobí na Řápkovou. Zaťatá pěst na nepřizpůsobivé místo dlaně
Foto: Archiv
Popisek: Ivana Řápková

Opozici například vadí, že se neřeší následná situace těchto lidí. „Kam vykazují toho člověka, bude z něj totální bezdomovec?" řekla pro ParlamentníListy.cz poslankyně za ČSSD Milada Emmerová. Podle některých poslanců to může dojít do tristních konců. „Při mínus dvaceti policie chodila kontrolovat, jestli ti bezdomovci ještě dýchají. Je to bez perspektivy a nápravy," znělo od opozice na jednání výboru.

Psali jsme:
Udělali ze mě rasistku. Represe fungují, tvrdí Řápková
Špidla u Armády spásy: Tři tisíce, za to nejde žít
Řápková (ODS): Zákaz pobytu v obci je účinný

Zákon není namířen proti chudým

Z opozičních řad zněla i slova pochopení, že musela Ivana Řápková jako starostka čelit i velmi složitým situacím. „Jaká řada událostí ale musela vést kolegyni Řápkovou k tomu, že dospěla k takovému návrhu zákona, jako optimálnímu opatření?" zaznělo na jednání výboru. Diskuze byla mimořádně tvrdá, i když velmi korektní, obě strany stály proti sobě zcela nesmiřitelně a argumenty padaly z obou stran v různých emotnivních odstínech.

„Není tomu tak, jak říká opozice," řekla ParlamentnímListům.cz Ivana Řápková. „Mrzí mě, že kolegové nechtějí slyšet, co jsem jim mnohokrát opakovala, že vysídlit z uričté lokality lze pouze v případě, že není trvaalým bydlištěm pachatele, a že je pachatel zletilý," zdůraznila. „Musí vědět, že na ně zákon prostě dosáhne," dodala.

Zároveň také uvedla, že zákonná norma není zaměřená pouze na sociálně slabé skupiny. „Jsou tu takové dva protipóly. Na jedné straně lidé, kteřé se vysmívají stávajícímu přestupkovému zákonu, protože jsou u nich pokuty nevymahatelné z důvodů absence majetku," připustila.

Na druhé straně jsou to však bohatí lidé či dokonce děti bohatých rodičů, kteří si z pokut také nic nedělají. „Tatínek to prostě odepíše snadno z účtu," dodala. V obou případech je však stávající přestupkový zákon nedostatečný.

„I tito lidí musejí mít ze zákona respekt, a o tom to je," konstatovala pro ParlamentníListy.cz Řápková.

Dále čtěte:
Řápková: Tlachání kavárenských humanistů starostům na Šluknovsku nepomůže
Řápková: Romové se sami označují za pachatele, když si stěžují
Zákon Řápkové může skončit dalším holocaustem, říká aktivista
Novela Řápkové jde dál. Křeček se oháněl stanným právem

Čtyřkolkáři řádí v Jizerkách a není zatím síly, která by je odtud dostala

Lékařka a poslankyně za TOP-09 Gabriela Pecková doložila slova předkladatelky Řápkové příkladem z Jizerských hor. „Skupiny mladých řádí v tom terénu na čtyřkolkách, přestože tam ani osobní auta nesmějí. A pokuty? K smíchu," zlobí se Pecková, když popisuje situaci ParlamentnímListům.cz. Mají z toho prý legraci, protože to rodiče hravě zaplatí.

Zákaz pobytu by mohly úřady ukládat podle předlohy například za prostituci, konzumaci alkoholu nebo žebrání v místech, na kterých to zakazují obecní vyhlášky, opakované rušení nočního klidu či výtržnosti. Obdobnou novelu Řápková podala už dříve. Předloha ale nebyla projednána ve sněmovně ani v prvním čtení, protože ji autorka ji stáhla z důvodu legislativních nedostatků. Původně požadovala Řápková až roční zákaz, v současném návrhu jde pouze o tři měsíce.

Neuposlechnutí trestu za přestupek je trestný čin

Lidé, kteří by postih porušili, by se dopustili maření výkonu úředního rozhodnutí, což už je trestný čin. „To by také mohlo zajistit větší respekt k přestupkovému zákonu," řekla Řápková.

Legislativní rada vlády našla i v tomto v návrhu terminologické nepřesnosti, a opozice označila podbné návrhy za lidovou tvořivost, zpochybňující kvalitu i dané předlohy.

Dočkáte se bouří, hrozí opozice

Opozice kritizuje návrh Řápkové i proto, že ve chvíli, kdy se ve stavu nouze ocitá řada lidí, doposud prosperujících, je zde nebezpečí gradujícího odporu, který po podobných krocích prý může jenom sílit. Návrh je bez perspektivy a bez nápravy věcí.

„Přestupci porušují základní práva ostatních občanů," kontrovali obhájci normy. Podle nich jde v řadě případů právě o lidi velmi movité, takzvané „podnikatelské baroko".

Nepomůže, když chudáky z Ostravy vyženeme do Aše

„Trest by měl být takový, že viníka izoluje nebo napravuje," konstatoval poslanec KSČM Miroslav Opálka. „V tomto případě lidi vytlačujeme, ale výchovně nepůsobíme. A jestliže takový člověk páchá přestupkovou činnost z důvodu obživy, půjde stejně o dům dál," tvrdí Opálka. „Dávky budou čím dál nižší, ceny vyšší, a my dáváme k řešení, že někoho takového z Ostravy vyženeme do Aše," rozčiloval se. Nevěří, že by systémově tento zákon mohl někoho potrestat nebo napravit.

SLEDUJEME témata: Šluknovsko a Romové

Přihlášení k trvalému pobytu na radnicích by se mělo zakázat

Pražská poslankyně Lenka Kohoutová (ODS) je pro změnu přesvědčená, že je na čase zakázat lidem, aby se hlásili k trvalému pobytu na radnici. Uvedla příklad, kdy pán na vozíčku byl opakovaně z vozíčku sražen, když šel ven. Dcera prý začala pátrat co se děje, až zjistila, že to dělá skupina výrostků, která něměla v místě ani trvalé bydliště, ale na radnici v Ostravě. „Když někdo páchá trestnou činnost v Praze a má trvalé bydliště v Ostravě, tak ať jde na tři měsíce do Ostravy," říká Kohoutová.

Připomněla, že návrh Řápkové podpořil i Svaz měst a obcí. Problém o nepřizpůsobivých není podle není jen záležitostí severu republiky, ale jde napříč celou republikou. „Toto je jen jedno z řešení, se kterým si musíme poradit," říká Kohoutová.

Přestupkový zákon má podle Řápkové ovlivnit bezpečnost občanů. "Jestliže pokuty, které bývají velmi nízké, jsou neúčinné, jak máme vyřešit prostitutky, jak máme vyřešit pořádek před školou," ptá se poslankyně. Strážníkům se prý pachatlé vysmívají. „Uložte mi pokutu jakou chcete, protože my ji stejně nezaplatíme a vy ji nevymůžete," uvádí příklad Řápková. Je to právě zákaz pobytu, kterým lze podle poslankyně dostat pachatele z místa, kde ohrožují ostatní občany. „Chci aby lidé mohli klidně odpočívat v parku a na podobných místech, chci, aby bylo pro děti před školou bezpečno," naléhala na výboru.

Neřešená přestupková recidiva má na svědomí zvyšování agresivity 

Agresivita podle Řápkové roste právě v důsledku neřešené přestupkové recidivy. „Je to problém nepostižitelnosti. Ve městech které znám, je terénní sociální práce na vysoké úrovni, ale bezpečnost se přesto stále zhoršuje, což je realita," dodala Ivana Řápková.

Výbor pro sociální záležitosi pak vzal návrh zákona svým usensením pouze na vědomí, protože není garančním výborem pro tento zákon. Je jím ústavně-právní výbor, který o svém usnesení k zákonu rozhodne 1. prosince. Začátkem prosince by měla sněmovna jednat o tomto návrhu zákona ve druhém čtení.

Psali jsme:
Dusno u Jílkové. Řápková vyřídila Romy, pak šéfa pro jejich začleňování

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…