Kuloáry zažily vulgární hádku: Dva ministři a generální ředitel

20.07.2012 9:20

U jednoho stolu se ve středu večer ve sněmovních kuloárech setkal generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic David Čermák, ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba a jeho vládní kolega, šéf resortu dopravy Pavel Dobeš. Jejich slova prý byla natolik hlasitá a peprná, že je zdroj ze sněmovny popsal ParlamentnímListům.cz jako šokující.

Kuloáry zažily vulgární hádku: Dva ministři a generální ředitel
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba u řečnického pultu

"Sice se hlasovalo o důvěře, respektive nedůvěře kabinetu Petra Nečase, ale v kuloárech to nikdo moc neprožíval, hodně se debatovalo, jednalo, kouřilo, pilo," řekl ParlamentnímListům.cz jeden z poslanců sněmovny, který si však nepřál být jmenován. "Stačilo se procházet v prostorách sněmovny, tak se to ale děje vždycky, na tom není nic zvláštního, ale co mě překvapilo, to byla sestava v kuloárech, kam jsem samozřejmě také šel a chtěl jsem tam mít chvíli klidu," pokračuje poslanec. "Přímo u jednoho stolu seděl Dobeš s Kubou a Dobešův člověk na ŘSD, generální ředitel Čermák," uvedl dále nejmenovaný poslanec.

Ten naší redakci prozradil, že schůzka byla velice emotivní a nešla přeslechnout. "Zaznělo tam hned několik pohlavních orgánů a odkazů na lehké dívky, ovšem slovník ministrů v tomto smyslu mě skutečně šokoval. Aby takto hlučně a sprostě hovořili nejvyšší zástupci státu, to tu nebylo ani za Miloše (Zemana, pozn. red.)," dodal náš zdroj. "Když už jsem asi pětkrát zaslechl výraz, omlouvám se za citaci, ku*va a ku*vy, tak jsem odešel," dodal s tím, že podle něj se mělo jednat o diskusi nad dostavbou některé z dálnic.

Doplňme, že poslední prohlášení ministra dopravy Dobeše se týkaly zejména stavu nejdelší české dálnice, tedy D1. Její stav se podle ministra dopravy už nedá nazývat ani nebezpečným, spíše havarijním. "Musíme s tím ihned něco udělat. Předpokládám, že přípravné práce na modernizaci D1 by mohly odstartovat už letos v listopadu, samotná realizace pak v letech 2012, 2013 a 2014," řekl Dobeš na nedávné tiskové konferenci. Jeho slova podpořil i generální ředitel David Čermák, jehož ministr vybral bez výběrového řízení a mnohými je považován za loajálního úředníka, který se na ministerstvu "drží" již dlouhé roky.

Kdo je čí člověk?

Dosazení Čermáka je rovněž mnohými spojováno s oslabením exministra dopravy Víta Bárty, jehož muž na ŘSD byl prý bývalý šéf René Poruba."Asi jsem Bártův muž," řekl Poruba v Otázkách Václava Moravce. "S Vítem Bártou se znám 20 let, už z dob studií. A když mě požádal o spolupráci, šel jsem do toho. Udělali jsme na ředitelství spoustu pozitivních změn."

Martin Kuba, který u údajného vulgárního jednání vedl prim, byl zase médii označován jako člověk jihočeského "kmotra" Pavla Dlouhého. Ještě před jeho jmenováním, tedy v době, kdy v ODS sílil tlak na Kubovo dosazení do vedení občanských demokratů, premiér Nečas konstatoval, "Nebylo by dobré, aby architekt velkokoaličního projektu v Jihočeském kraji byl ve vedení ODS." "Martin Kuba představuje skupinu, která se snaží zákulisním způsobem manipulovat výsledky," doplnil Nečasův poradce Martin Říman.

ParlamentníListy.cz se několik hodin snažily získat bližší informace o schůzce, kterou nezávisle na sobě potvrdilo hned několik poslanců. Ministři Kuba a Dobeš, stejně jako šéf ŘSD ovšem odpověď a prostor pro své vyjádření odmítnuli.

Vulgarit ve sněmovně přibylo

Velkým šokem přítomných skončilo vystoupení Véčkařského poslance Petra Skokana, které bylo k vidění minulý týden. Exhejtman Libereckého kraje se u řečnického pultu jal přečíst jeden z telefonů, který proběhnul mezi ním a ministrem financí Kalouskem v září loňského roku. Ačkoli se za doslovné citace vulgarit Miroslava Kalouska Skokan omluvil, někteří z poslanců mu to neodpustili.

Například podle šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka bylo jednání poslance VV Petra Skokana hodné skety. To, že zákonodárce zveřejnil obsah domnělého telefonátu s ministrem financí Miroslavem Kalouskem více než tři čtvrtě roku po jeho proběhnutí, považuje za značně nefér.

Tomáš Jarolím, místopředseda VV, následně pozval šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka do boxerského ringu. Důvodem byla Gazdíkova kritika poslance Petra Skokana. "Rád bych věřil tomu, že Gazdík je opravdu chlap a proto vyzývá k chlapskému řešení a la hospodská rvačka. Možná přejal styl Kalouskova chování fackovat se na ulici. Beru to od pana Kalouska, ten má alespoň lidově řečeno "koule", ale neberu to od někoho, jako je Gazdík, hrdina slova, která mají daleko k činům," napsal místopředseda VV v tiskové zprávě. Jak Jarolím posléze odpověděl čtenáři ParlamentníchListů.cz, Gazdík výzvu odmítnul prostřednictvím SMS.

Odborníci však v této souvislosti hovoří o nemístném chování a zbytečné extremizaci mandátu poslance.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…