Marný boj o restituce ve sněmovně: Klasnová se navezla do Němcové

22.06.2012 13:18

Poslanci ani ve třetí etapě neukončili schvalování zákona o církevních restitucích. Červnovou schůzi dnes totiž ukončili ve 14:00 hodin bez toho, aniž by o normě hlasovali. K zákonu se ale mohou vrátit na schůzi, která začne 10. července. Toho se však opozice nebojí, neboť Senát může normu vrátit do dolní komory v září a to je zcela podle plánu ČSSD.

Marný boj o restituce ve sněmovně: Klasnová se navezla do Němcové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna před hlasováním o důvěře vládě

Pro dnešní den se omluvilo  zhruba na dvě desítky poslanců. Mezi omluvenými byla samozřejmě i místopředsedkyně sněmovny Vlasta Parkanová (TOP 09), a to ze zdravotních důvodů. Co se týče členů vlády, tak do svých lavic dnes usedli jen dva - vicepremiérka Karolína Peake a ministr zemedělství Petr Bendl. Už to dávalo tušit, že se po celý den asi nic významného dít nebude. Ostatně chyběli i premiér Petr Nečas (ODS) a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP).  Oba byli na služební cestě.

Navíc se očekávalo, že opozice bude opět závěrečné schvalování o církevních restitucích brzdit. A to se jí také povedlo. Ve dvě hodiny odpoledne sněmovna schůzi ukončila vyřazením všech bodů z programu, tedy i bodu 80 o majetkovém vyrovnání se s církvemi. Další schůzi si poslanci naplánovali na 10. července.

"Bude tedy naplněn cíl ČSSD, aby se to závěrečné hlasování uskutečnilo až v září, a to proto, aby se lidé  mohli dozvědět,  že ten způsob, který vláda zvolila, byl nesprávný,“ poznamenal dnes na stranickém brífinku šéf poslanecké frakce ČSSD Jeroným Tejc.

Sociální demokraté již minulý týden v úterý uvedli,  že kvůli církevním restitucím se pokusí vládní koalici donutit, aby s nimi jednala o nové podobě vyrovnání státu s církvemi tím, že prosadí veto na hlasování o předloze po 14. hodině. Práva pak využili minulou středu, když spolu s KSČM vetovali návrh TOP 09 a Starostů, aby sněmovna mohla o zákonech rozhodovat v závěrečném čtení i po 14:00. Jednou z možností, jak projednávání zbrzdit, je totiž podle Jeronýma Tejce zmiňované veto na hlasování o předloze po 14 hodině.

Podle kuloárových informací prý už ale v červenci nebudou opoziční frakce bránit tomu, aby sněmovna zákony schvalovala i mimo vyhrazený termín, tedy ve středu a v pátek maximálně do 14:00. Obstrukce při červencové schůzi sněmovny ale přitom předseda poslanecké frakce ČSSD Tejc nevyloučil.

Debatovali a debatovali....

Dnes bylo do debaty o zákonu přihlášeno hned několik poslanců - z ČSSD, KSČM i z Věcí veřejných.

Jako první dnes měla v debatě promluvit poslankyně ČSSD Hana Orgoníková, kvůli nepřítomnosti v sále ale ztratila pořadí. Její stranický kolega Břetislav Petr pak znovu navrhl vrátit zákon k novému projednání ve výborech. Vláda totiž podle něj velkoryse navýšila cenu pozemků určených k navrácení a není jasné, jak k ceně dospěla.

Pochybné je tak podle poslance ve srovnání ze zákonem o zemědělských restitucích také to, jak budou církve dokládat vlastnictví majetku. Majetek prý církev nikdy nevlastnila, pouze užívala.

Zaorálek: Obětem trestných činů se moc nevrací to, o co přijdou

U řečnického pultu vystoupil se svou kritikou i místopředseda dolní parlamentní komory Lubomír Zaorálek (ČSSD). Reagoval na opakované tvrzení koaliční vlády, že návrh jde v souladu s principem: co bylo ukradeno, musí být vráceno.

"Já jsem si všiml, že bychom měli uznávat zásadu: co bylo ukradeno, musí být vráceno. Říkal jsem si, jak tato zásada je v této zemi uplatňována. Když se na to podíváte, tak zjistíte neuvěřitelná čísla, jak v této zemi je uplatňován princip, že to, co je ukradeno, musí být vráceno. Obětem trestných činů se v této zemi vrací to, o co přijdou, v méně než pěti procentech," poznamenal třeba Zaorálek.

"Jak je možné, že když tento princip není respektován, tak vy ho vytahujete na děje dávno minulé? To je pozoruhodná nedůslednost. Jestli vy jste bezohlední vůči obětem současným, tak mi netvrďte, že máte náhlé hnutí šlechetnosti vůči zlodějnám, co se staly v minulosti. To nedává smysl. To jste si měli rozmyslet. Měli byste tento princip uplatňovat vůči fyzickým osobám dnes. Ti si to skutečně zaslouží!,“ dodal Zaorálek ke kritice kabinetu

Klasnová na Němcovou: Je to velmi nebezpečný precedens...

Poslanci se ale i dnes stačili pohádat. Šéfka poslanecké frakce VV Kateřina Klasnová totiž protestovala proti postupu řízení schůze šéfkou dolní komory Miroslavou Němcovou. Obě ženy se pak pustily do výměny názorů.

O co šlo? Koalice totiž zabránila opětovnému pokusu o odklad schvalování církevních restitucí ve sněmovně na září. Tentokrát to s pomocí levice požadovaly Věci veřejné, konkrétně Michal Babák. Hlasování ale předcházela desetiminutová přestávka na jednání poslaneckého klubu ODS, což opozice pokládala za porušení zákona o jednacím řádu sněmovny s cílem umožnit koalici sešikovat její řady v jednacím sále. Pro odklad bylo 66 poslanců, proti 71 ze 137 přítomných členů dolní komory.

Předsedkyně poslanců VV Kateřina Klasnová ale uvedla, že o procedurálním návrhu, jak byla i žádost o odklad formulována, se má hlasovat bezprostředně po jeho přednesení. "Pokud zde byla udělena pauza desetiminutová, je to skutečně velmi nebezpečný precedens, který se může vymstít," prohlásila Klasnová, která proti postupu předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) vznesla námitku. Dolní komora jí ale hlasy koalice nevyhověla.

"Zcela se mýlíte a mylně informujete sněmovnu i veřejnost o tom, že nyní bylo postupováno atypicky," obořila se pak Němcová na Klasnovou s tím, že jako bývalá místopředsedkyně sněmovny by si to měla uvědomit. Klasnová ale trvala na tom, že postup Němcové byl nestandardní.


Koníček: Vy připravujete polévku z celého stáda

Poslance pak v debatách výrazněji zaujal komunista Vladimír Koníček. Zmínil ale napřed, že si všimnul, jak o jeho vystoupení ve středu referovala média a to protože tehdy hovořil o tom, že to je ve sněmovně okolo zákona stále stejné. Tedy jako „když na zeď hrách hážeš.“

"Ať mají i dnes média co psát. Když se podíváte na rozsah majetku, tak se dá říci, že celá kráva je do polévky moc. Vláda ale tady připravuje polévku z celého stáda,“ poznamenal pak Koníček.

Poslanec také poukazoval na rozdíly v rozsahu navraceného majetku podle zákona a zjištěním církevní komise ministerstva kultury. V této souvislosti třeba zmínil, že na webu ministerstva kultury je rozsah půdy, která má být navrácena církvi, zahrnuta do čísla milión a půl hektaru, ale v několika procentech tam není předložena ani příslušná dokumentace.

Tázal se také, jestli někdo porovnával databázi Pozemkového fondu s databází církví. „Porovnával to někdo? Já si ale na to odpovím sám – neporovnával!“ zdůraznil Koníček a upozornil, že ministerstvo ani nemá v některých případech na webu zveřejněny žádné dokumenty a to zejména ten, jenž byl vypracován poradenskou a auditorskou firmou Ernst & Young.

Zdůraznil také, že ministryně kultury Alena Hanáková tady může narazit stejně jako Vlasta Parkanová. Nakonec dal Koníček návrh na hlasování na odročení zákona a to do té doby, než budou v Poslanecké sněmovně vládou předloženy prováděcí předpisy k tomuto zákonu. To ale nakonec poslanci neodhlasovali.

Než si však vzal slovo další debatující - Václav Klučka z ČSSD - jal se kritizovat ministryni Hanákovou Vítězslav Jandák z ČSSD.  „Já bych očekával, že tady paní ministryně vystoupí. Vám to nedochází, že tady zazněly od kolegy Koníčka faktické poznámky?“ zaburácel Jandák. Jenže jeho slova zazněla do prázdna. V lavicích pro vládu totiž Hanáková v tu chvíli neseděla.

Nejde o věřící, jen o peníze a majetek

„Pochválen buď Ježíš Kristus,“ zmínil po Jandákovi do sněmovního mikrofonu socialista Klučka. Ukázal tak, že někteří poslanci si ze zákona dělají spíše kabaret, než aby k němu předváděli odbornou debatu.

Šňůru opozičních výhrad nakrátko přestřihl pouze František Laudát (TOP 09), který se ohradil vůči přístupu levice. "Brnkáte na ty nejhorší city v téhle společnosti," prohlásil a zmínil například závist. Obvinil ČSSD, že bere církevní restituce jako téma před podzimními volbami. "Při posledních krajských volbách také neříkala příliš, co chce, ale co nechce," podotkl.

ČSSD si dnes do sněmovny vzala transparenty, které umístila před své poslanecké lavice. Co na nich bylo? "Stop předraženým církevním restitucím",  či "Vláda na restituce peníze má, na důchody ne". Opozice se také vytasila s nápisem: "Nejde o věřící, jen o peníze a majetek".

Dolejš vtipkoval: Při pohledu na hezkou kolegyni se to lépe snáší

Vtipně dnes glosoval pro ParlamentníListy.cz oblečení vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) komunista Jiří Dolejš. Peake totiž měla na sobě letní černobílé šaty a osamocená v lavicích určených pro vládu jen zářila.

 „Sluší jí to. Při pohledu na hezkou kolegyni z jakékoliv strany se lépe snáší i parlamentní obstrukce. Paní ministryni to vždy sluší jako ženě - to mimo jakékoliv parlamentní souvislosti," dodal pak k tomu Dolejš.

Poměr obstrukcí a hlasování o majetkovém vyrovnání státu s církvemi je po dnešku ve sněmovně 3:0. Vede samozřejmě opozice. Ta splnila svůj slib a oddálila  závěrečné hlasování o vládním modelu.

Celkem 17 církví a církevní uskupení by mělo dostat zpět majetek v hodnotě 75 miliard korun a finanční vyrovnání ve výši 59 miliard v následujících třiceti letech. K této částce by se ovšem připočítávala inflace. Stát by naopak církvím přestal hradit platy duchovních.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…