Nedělní televizní útok na Václava Klause nezůstal jen tak

11.06.2012 4:33

ANKETA Senátor a možný kandidát na prezidenta za ČSSD Jiří Dienstbier v nedělních Otázkách Václava Moravce naznačil, že na míře korupčního prostření v naší zemi se podepsal i prezident Václav Klaus svým výrokem o čistých a špinavých penězích. Politici především z řad ODS mu však vzkazují, aby si nejdříve zametl před svým prahem.

Nedělní televizní útok na Václava Klause nezůstal jen tak
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Otázky Václava Moravce s tehdejším ministrem Pospíšilem, senátorem Dienstbierem a profesorem Přibáněm

Během diskuse o potírání korupce se v diskusním pořadu ČT senátor a místopředseda sociálních demokratů Jiří Dienstbier vrátil k výroku současného prezidenta. Podle něho mají prohlášení typu "nelze rozlišit čisté a špinavé peníze" negativní vliv na vnímání korupce. Prezidentovi stoupenci často opakují, že výrok, jenž bývá hlavě státu jeho ideovými odpůrci „omlacován o hlavu“, nezazněl sám o sobě, ale v určitých souvislostech k fungování ekonomiky. "Je obtížné rozlišit čisté a špinavé peníze, protože to na nich není poznat," zní přesná citace prezidentových slov z roku 1996.

"Nikdy jsem neřekl, že špinavé peníze neexistují a nekonečněkrát jsem uváděl na pravou míru, že jsem řekl, že je strašlivě obtížné rozlišit čisté a špinavé peníze, protože to na nich není poznat," uvedl dále prezident pro server iDnes.cz v roce 2003.

Anketa

Měl Dienstbier ve svém výroku na adresu Václava Klause pravdu?

86%
14%
hlasovalo: 3466 lidí

Poslanci a senátoři, kteří reagovali na anketní otázku ParlamentníchListů.cz, ve své většině Dienstbierův názor nesdílejí a spíše mu vzkazují, aby se nesnažil překrývat skandál s odhalením poslance Davida Ratha (vše z Rathově zadržení čtěte ZDE). Redakce zaslala dotaz respondentům napříč politickým spektrem.

Za Klause a Zemana byly dnešní aféry nemyslitelné

První místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS sice OVM neviděl, je však podle něho jasné, že „ČSSD dokázala od Grosse po Ratha, jak vypadají čisté a špinavé peníze,“ uvedl možný kandidát na prezidenta republiky. „Stínový ministr spravedlnosti Jiří Dienstbier by měl vysvětlit kausy ČSSD a neútočit na Václava Klause,“ dodal.

„Pan senátor by si měl zamést před vlastním prahem, tedy před prahem ČSSD. Za dob Václava Klause a Miloše Zemana nebyly vůbec myslitelné dnešní korupční aféry,“ je přesvědčen exministr školství a poslanec VV Josef Dobeš.

Předseda KSČM Vojtěch Filip se na Otázky Václava Moravce také nedíval, proto se nechce uchylovat ke konkrétnímu hodnocení. „Ale je to jistě legitimní názor,“ uvedl k tomu Filip.

Ministr obrany a senátor za ODS Alexandr Vondra se také nedíval. Má prý v neděli lepší program, než se v poledne dívat na Jiřího Dienstbiera. „Ale pokud to řekl, měl by spíš zpytovat svědomí ve vlastních řadách, než poukazovat prstem na druhé. To je takové to zloděj křičí, chyťte zloděje. David Rath byl největším kritikem Václava Klause a pak byl přistižen sám při činu,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Dienstbier prezidentem? Prý politický trapas

Podle občansko-demokratického poslance Aleše Rádla je Jiří Dienstbier pouze bezvýznamný nýmand. „Akorát obratně využil toho, že Sobotka byl po své volbě na předsedu sociální demokracie zcela v područí kmotra Ratha, takže Sobotkovi nezbývalo nic jiného, než souhlasit s nominací tohoto Rathova kámoše na prezidentského kandidáta za ČSSD,“ míní.

„Dienstbier se teď alespoň zoufale snaží zviditelnit tím, že po Rathově vzoru bude plivat a očerňovat všechny respektované osobnosti, které si dovolí nahlas naznačit, že ve funkci prezidenta by byl tenhle pán, původním povoláním ‚něčí synek‘, jen dalším nedůstojným politickým trapasem téhle země, protože kromě pár blábolů na téma korupce není za ním vůbec nic, co by stálo za pozornost, neřkuli už respekt nebo úcta,“ uvedl Rádl.

Svého stranického kolegu nenechal na holičkách poslanec a bývalý ministr vnitra František Bublan. „Pod tato slova se mohu jen podepsat. Bezesporu to mělo vliv na uspořádání životních hodnot, kdy na prvním místě je mít a teprve potom je být. A nejde jen o ten výrok o čistých a špinavých penězích. Je potřeba brát v úvahu i ten morální rozměr, tady se ekonomika posunula na první místo, udělalo se z toho božstvo a to ostatní jde bokem,“ vyslovil Bublan.

Nevymlouvejme se, vinu za to neseme všichni

„Od osoby, jakou je Jiří Dienstbier mladší, bych ani žádný inteligentnější výrok nečekal,“ řekl redakci ParlamentníchListů.cz senátor Petr Pakosta. „Tento člověk si zjevně není schopen nebo ochoten uvědomit, v jakých souvislostech tato slova Václava Klause zazněla. Ono samo o sobě permanentní omílání tohoto výroku svědčí o jisté inteligentnější rigidnosti,“ doplnil rázně i s vysvětlením situace o „populárním“ Klausově výroku, který se prý neustále dokola překrucuje a vyjímá z kontextu.

S oranžovým senátorem nesouhlasí ani členka sněmovny Jana Černochová z ODS. „Chápu, že pan Dienstbier nemusí mít rád Václava Klause, ale je až tragikomické sledovat, s jakou hysterií a urputností se sociální demokraté snaží házet vinu na všechny kolem, aby odvedli pozornost od korupčních skandálů přítele Ratha,“ vidí důvod ostrých Dienstbierových výroků.

„Tento výrok jistě negativně přispěl ke stávajícímu stavu. Celková atmosféra 90. let neukotvila pozitivní hodnotové prvky do společnosti. Nemůžeme se však donekonečna vymlouvat na komunistickou éru a devadesátá léta, na tom již nic nezměníme. Neseme však spoluzodpovědnost za dnešní stav společnosti,“ napsala pro server ParlamentníchListů.cz poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…