ODS skončí v propadlišti dějin, varoval předseda Fiala. A tohle všechno se pak začalo dít

27.06.2014 11:52

Předseda ODS Petr Fiala řekl podle MF Dnes na pondělním republikovém sněmu ODS, že strana není nad propastí, ale v propasti, a jestli se členové nebudou navzájem podporovat, skončí ODS v propadlišti dějin. Je dle něho nutné přestat naslouchat těm, kteří tam stranu dovedli, a musí se to dělat jinak než dříve. Současně chce mít větší vliv na kandidátky, financování či personálie.

ODS skončí v propadlišti dějin, varoval předseda Fiala. A tohle všechno se pak začalo dít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil, Petr Fiala a Zbyněk Stanjura na tiskové konferenci ODS

Anketa

Má být Kalousek potrestán za to, že řekl o poslanci, který byl příslušníkem SNB a zasahoval v roce '89 při Palachově týdnu, že je ,,komunistický fízl"?

81%
19%
hlasovalo: 13250 lidí

„Nejsme nad propastí, jsme v propasti. A jestli se nebudeme navzájem podporovat, skončíme v propadlišti dějin. Ještě je ale čas,“ řekl rozčarovaný Fiala toto pondělí na uzavřeném jednání republikového sněmu ODS. 

„Přestaňte naslouchat těm, kteří nás dovedli k těmto koncům. Nebudeme-li to dělat jinak, tak jsme skončili. Dívejme se do budoucna. Budeme-li postupovat podle receptů, které stokrát selhaly, selžou i po sto prvé. A jestli si někdo myslí, že budeme postupovat jako za Klause nebo za Topolánka, tak ten člověk přišel z Marsu nebo ztratil schopnost přemýšlet. Každý přece vidí, co vše se od jejich éry změnilo – politický systém, mediální scéna, politická kultura i vnímání veřejnosti,“ pokračoval Fiala.

Fiala má následující plán na záchranu ODS: Na září svolal mimořádný kongres, kde chce představit nové programové vize a změny stranických stanov. V lednu má následovat další kongres, kde by se novinky schvalovaly. „Chci větší pravomoci. I když jsem předseda, nemám pravomoci ve financování, v personálních otázkách, nemohu ovlivnit volební kandidátky. Mohu jen vyjednávat, ale stejně si to pak v každé oblasti uděláte, jak to chcete, a mně pak řeknete, jak je to špatně kvůli vedení,“ řekl k tomu Fiala.

Petr Fiala má jedinečnou – a asi jedinou – šanci to změnit

ParlamentníListy.cz oslovily předáky ODS, co si myslí o tom, co předseda strany řekl. „Souhlasím s Petrem Fialou. ODS se za posledních deset let změnila ve federaci 14 krajů a takto politická strana nemůže fungovat. Petr Fiala má jedinečnou – a asi jedinou – šanci to změnit,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz první místopředseda ODS a europoslanec Jan Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

„S tím, co bylo řečeno v projevu, souhlasím. Tušil jsem, že předseda Fiala něco takového řekne už z toho, jak se o těchto věcech bavíme na grémiu. Souhlasím s popisem situace i návrhem řešení a možných změn. Ty změny, které navrhuje, byly konzultovány v grémiu. Samozřejmě, že změna stanov musí být citlivá. Jsme zvyklí na zaběhnuté demokratické procedury a principy. Ale je správné ty pravomoci ohledně financování a personálií vymezit. Ono pak předseda vysvětloval, že ohledně těch personálií se nemusí jednat přímo o něj, ale třeba o grémium. Pokud dnes někde místní sdružení navrhne kandidátku s problematickými jmény poškozujícími stranu, celostátní vedení, tedy předseda, grémium či výkonná rada s tím nic neudělají. Jediným nástrojem je takové místní sdružení zrušit, což ale není spravedlivé vůči ostatním členům. Bylo by vhodné, aby měl předseda či grémium například právo veta a podobně, protože nesou politickou odpovědnost. To vše je ještě k debatě,“ řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda ODS a senátor Miloš Vystrčil.  

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

„Naprosto s ním souhlasím, jinak to dál nejde,“ sdělil poslanec a šéf ODS v Královéhradeckém kraji Ivan Adamec.

I senátor Jiří Oberfalzer souhlasí s Fialou: „Předseda je v pozici krizového manažera. Strana mu musí vytvořit podmínky ke zvládnutí úkolu.“

„Petr Fiala potřeboval se stranou zatřást a v tomto smyslu byl jeho kritický projev na místě. ODS musí pracovat sama na sobě, ale hlavně musí přijít s tématy a programem, kvůli kterému nás začnou voliči opět volit. To je ten nejdůležitější úkol,“ říká předseda středočeské ODS a člen výkonné rady Jan Skopeček.

ODS musí nabízet něco, po čem je poptávka, jinak zkrachuje

„Má docela pravdu. My jsme si už na to zvykli. V té propasti jsme minimálně dva roky. To nezačalo pádem Nečasovy vlády, ale o to jsme si koledovali už hodně dlouho. Politická strana by měla být dravá. Ve společnosti jsou určitá nosná témata. Témata se s časem mění. To nejde dělat přece tak, že budu pořád mluvit jenom o antikomunismu a roce 1989. Společnost se vyvíjí a je to podobné jako ve firmě, kdy se trh mění. Politické strany působí na politickém trhu a pokud nenabízí něco, po čem je u občanů jako zákazníků poptávka, tak zkrachují. Strana musí reagovat na vývoj společnosti a nemůže ustrnout v devadesátých letech a mlít pořád jedno a to samé. Pokud se tomu nepřizpůsobí, vznikne díra trhu a tu zaplní nová politická hnutí a strany a ty semelou ty starší, které se nepřizpůsobí. Důležité je, aby se řešily konkrétní problémy voličů a ta strana jim pomáhala. Nebo strana může používat staré fráze o komunistech, ale ono to dneska už nikoho moc nezajímá,“ řekl redakci senátor Jaroslav Zeman.

„ODS je poučena minulostí, a tak by se měla soustředit především na to, jakou budoucnost nám chystá Babišova vláda. Čím dál víc se ukazuje, že minulost byla jen slabý odvar chystaného. A úmyslně mluvím o Babišově vládě, neboť ten, kdo řídí kroky vlády, rozhodně není premiér Sobotka,“ reagoval poslanec Petr Bendl.

ODS se před lety stěhovala na Pankrác – a jak jsme dopadli v roce 2013. Teď se stěhujeme...

„Souhlasím s tím, že jsme v propasti. Šance na to, abychom vylezli po horolezeckém laně zpět nahoru, existuje. Nicméně bude to hodně těžké. Veškerou energii vynakládá bohužel pan předseda ´jen´ do politické obhajoby ODS jako takové a pod jeho rukama se rozpadá jedna z největších devíz ODS – profesionální manažerská síť. Ve vedení ODS dnes chybí špičkový krizový manažer, který by stranu řídil podobně jako firmu. Toto je fatálně zanedbáno a stranu to společně se stranickými skandály na dno přilepuje. Nechci být pověrčivý a ani být špatným prorokem, ale nerad bych se dožil podobné paralely: ODS se před lety stěhovala na Pankrác – a jak jsme dopadli v roce 2013. Nyní se stěhujeme do Truhlářské,“ uvedl exposlanec a místopředseda ODS v Moravskoslezském kraji Igor Svoják.

„Pan Fiala měl tyto věci, o kterých hovoří, vědět nebo předvídat ještě před tím, než šel do té strany. Myslím si, že mu to měli vysvětlit pánové Stanjura a Benda. Od té doby, co celé grémium udělalo velmi málo proto, aby z ODS neodešel Jiří Pospíšil, to spíše celé pozoruji jenom z dálky. Pan Fiala, když dnes vidí grémium, tak se ODS zbavila údernějších lidí typu Topolánek, Langer, Kuba a teď si s tím musí poradit ti, co ODS dnes řídí,“ řekl redakci místopředseda ODS v Plzeňském kraji Roman Jurečko.

„Já jsem životní optimista a věřím, že projekt s názvem ODS pro řadu občanů je stále ještě atraktivní. Společnost zklamala spousta politiků z různých stran a je naší povinností očistit politickou scénu a vrátit důvěru občanů v parlamentní demokracii. Pravicová i levicová politika má soupeřit nabídkou řešení, nikoli skandály,“ uvedl senátor Petr Bratský.

„Petr Fiala má pravdu. Říká to, co dnes a denně slýchám v Litvínově od našich členů i příznivců ODS,“ reagoval člen Výkonné rady ODS Daniel Volák.

ODS neplnila v letech 2006 až 2013 svůj program

„Myslím, že slova Petra Fialy jsou namístě. Podporuji jeho kroky,“ řekl náměstek brněnského primátora Robert Kotzian.

„Také si myslím, že ODS se dostala do propasti, a to zejména z důvodu neplnění volebního programu a slibu voličům v letech 2006 až 2013. Pokud se má ODS udržet na politické scéně, je potřeba, aby vedení strany mělo příslušné pravomoci. Proto podporuji, aby vedení ODS mělo větší pravomoci v oblasti financí a v personálních záležitostech,“ míní člen republikového sněmu a exposlanecc Juraj Raninec.

„Pan předseda Fiala má mou jednoznačnou podporu. Kandidátka, financování i personálie by měly být v gesci předsedy, když má za stranu politickou odpovědnost,“ míní předseda pražské ODS a člen republikového sněmu Filip Humplík.

„Podporuji kroky Petra Fialy vedoucí k programové obnově strany. S tezí o propasti musím souhlasit a považuji ji za trefnou. Za největší komparativní výhodu ODS i v současné situaci považuji početnou členskou základnu, celostátní strukturu a vnitřní demokratická pravidla. V rámci vnitrostranické debaty proto budu podporovat ty změny, které tyto tři hodnoty nenaruší. Jako přesvědčený konzervativec se na každou změnu stanov dívám s patřičnou dávkou opatrnosti,“ říká místopředseda ODS v Olomouckém kraji a člen republikového sněmu Petr Sokol.

„Na rozdíl od MF Dnes je potřeba profesoru Fialovi důvěřovat," reagoval senátor Tomáš Jirsa.

To je příklad propasti a bezradnosti ODS

„Myslím, že profesor Fiala chtěl rozproudit diskuzi a to je dobře,“ reagoval člen republikového sněmu a exposlanec David Šeich.

„Vím, co po nás Petr Fiala chce, a plně s ním souhlasím,“ reagoval místopředseda ODS v Kraji Vysočina, člen republikové sněmu a exsenátor Vítězslav Jonáš.

„Mirek Topolánek a Petr Nečas udělali hodně kompromisů v dobré víře a s přesvědčením, že to pomůže stranické soudržnosti. Opak byl pravdou. Slova Petra Fialy plynou pravděpodobně z poučení a já jen doufám, že budou naplněna. V tomto má pan předseda Fiala moji plnou podporu,“ uvedla členka republikového sněmu Aleksandra Udženija.

„Předseda Fiala má pravdu. Jsou mezi námi ti, kteří mluví o principech ODS a přitom připravují kandidátku pro ANO. Konkrétní příklad je tady v Letňanech. Jde o bývalého starostu Letňan, pana Lněničku, který je stále členem ODS. To je příklad propasti a bezradnosti ODS,“ říká starosta Prahy 9 a pražský zastupitel Ivan Kabický.

Změna stanov

Z ankety na stranickém intranetu Mojeods.cz, jejíž výsledky má k dispozici deník Právo, vyplynulo, že většina řadových členů ODS by si přála volit svého předsedu přímo. Pro takovou možnost hlasovalo 63 procent respondentů. Celkem 69 procent členů ODS se vyslovilo pro otevřené primárky do budoucích voleb. Šéf ODS Petr Fiala Právu řekl, že strana poznatky z ankety určitě využije, až bude měnit stanovy.

Opatrněji se členové staví k zásadním změnám stanov, pro ty by nebyla ani polovina (44 procent). Podobně se 46 procent členů vyslovilo pro to, aby výkonná rada mohla vylučovat „nepohodlné“ osoby bez souhlasu místního sdružení. Ankety se zúčastnilo 733 lidí, což je 15 procent aktivních účastníků intranetu Mojeods.cz a zhruba čtyři procenta z celkového počtu členů ODS, kterých je dnes 18 tisíc. 

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…