Ohrožení církevních restitucí: Výhrůžky poslanci naštvaly a zviklaly kolegu

14.06.2012 11:35

VÍME PRVNÍ Ve věci konečného schválení církevních restitucí by mohla nastat výrazná komplikace. Člen poslaneckého klubu VV Josef Dobeš, který původně avizoval, že zákon o vyrovnání s církvemi podpoří, nyní své dřívější rozhodnutí kvůli možnému nátlaku na jeho kolegu přehodnocuje a váhá, zda má vládní návrh zákona podpořit.

Ohrožení církevních restitucí: Výhrůžky poslanci naštvaly a zviklaly kolegu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Místopředseda poslaneckého klubu VV Otto Chaloupka, který je nekompromisním odpůrcem zákona o vyrovnání s církvemi, totiž v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl, že v souvislosti s jeho vydáním sněmovnou k trestnímu stíhání na něj byl činěn nátlak, aby proti zákonu nevystupoval.

Vše k tématu miliardy pro církve

„Když se minulý týden ve středu probíral ten zákon ve druhém čtení, tak v momentě, kdy se na tabuli ve sněmovně objevilo moje jméno, že jsem se přihlásil do rozpravy, tak během vteřiny vedle mě stál člověk a varoval mě slovy: ´Ty chceš mluvit? Rozmysli si, co řekneš. Přemýšlej o tom. Budeme o tobě hlasovat.´ Samozřejmě jsem šel mluvit, protože mě můžete zastrašovat, ale to mě akorát tak víc nabrousí. No a hned po proslovu jsem to schytal znovu a asi hodinu nebo dvě poté jsem dostal zprávu, že nějaký pan z TOPky obíhá koaliční poslance a lobbuje za moje vydání,“ řekl ParlamentnímListům.cz Chaloupka.

Účel nesvětí prostředky

Toto rozzlobilo jeho kolegu, katolíka Josefa Dobeše, který byl původně rozhodnut pro restituce hlasovat, ale nyní své rozhodnutí přehodnotil a neví, zda zákon podpoří. „Musím říct, že to, co se stalo Otto Chaloupkovi v souvislosti s jeho vydáním, a ty různé výhrůžky, mě velmi rozladilo. Velmi mě to znejistělo a opravdu silně váhám, jestli mám hlasovat pro církevní restituce. Nemyslím si totiž, že účel světí prostředky a dobrou věc lze prosazovat takovými s odpuštěním sviňárnami,“ řekl ParlamentnímListům.cz Dobeš.

Schválení vládního zákona o vyrovnání s církvemi je nejisté. Je sice pravděpodobné, že zákon projde třetím čtením, ale pak ho vrátí Senát a pak bude pro jeho schválení nutné získat 101 hlasů. Současná vládní koalice ODS, TOP 09 a Lidem disponuje totiž pouze 100 poslanci.

Dopočítávání do sto jedné

Josef Dobeš původně avizoval, že bude hlasovat pro, ale jeho hlas je nyní nejistý. Je též pravděpodobné, že restituce podpoří Milan Šťovíček z VV. V případě, že by Dobeš pro restituce nehlasoval, ale podpořil je Šťovíček a všichni poslanci ODS, TOP 09 a Lidem, tak by prošly 101 hlasy.

Avšak poslanec ODS Jan Florián ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz avizoval, že restituce v současné podobě nepodpoří. Je proti finanční náhradě. V případě, že by Florián i Dobeš byli proti, tak by pro schválení zákona bylo jenom 100 hlasů. Důležitý bude také postoj bývalých poslanců Michala Doktora a Pavla Béma, kteří ale ještě neřekli, zda zákon o vyrovnání s církvemi podpoří.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…