Okamura po projevu Zemana ve sněmovně: Připojíme se k jeho ústavní stížnosti

02.09.2014 17:01

Předseda Úsvitu Tomio Okamura v Poslanecké sněmovně oznámil, že se jeho strana připojí k možné ústavní stížnosti, kterou hodlá podat prezident Miloš Zeman, pokud v návrhu služebního zákona nebude vyloučen paragraf 174 a jeho veto k normě sněmovna přehlasuje. „Hnutí Úsvit se přidá k této ústavní stížnosti, jak o ní hovořil prezident republiky,“ oznámil Okamura poslancům.

Okamura po projevu Zemana ve sněmovně: Připojíme se k jeho ústavní stížnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Poslanci dnes projednávají návrh služebního zákona v takzvaném druhém čtení a k němu mohou přidat, tedy tzv. načíst jednotlivé pozměňovací návrhy. O definitivní podobě normy by ovšem měli hlasovat až 10. září.

Prezident Miloš Zeman ještě před diskuzí poslanců k normě ve své 45minutové řeči kromě jiného zdůraznil, že mu úplně nejvíc vadí v normě paragraf 174, který říká, že každý ministr má právo na dva politické náměstky, a to aniž by byla definována náplň jejich práce. To je i důvodem jeho případného veta.

„Nebudu vetovat návrh služebního zákona, pokud z něj bude vyloučen tento paragraf 174. Vím, že můžete mé veto přehlasovat, ale v takovém případě po poradě s právníky podám ústavní stížnost, protože paragraf 174 nijak nesouvisí se služebním zákonem,“ řekl k tomu důrazně Zeman.

„Máme celkem čtyři pozměňovací návrhy, z nichž jeden je právě zrušení politických náměstků. Pakliže nebude tento pozměňovací návrh přijat, hnutí Úsvit bude hlasovat proti korupční dohodě ČSSD, hnutí ANO, KDU-ČSL, TOP-09 a ODS a samozřejmě se přidáme i k ústavní stížnosti, jak o ní hovořil prezident republiky,“ varoval při pozdější debatě k normě šéf Úsvitu Tomio Okamura.

Podle něj takto upravený zákon prý neplní základní požadavek, což je odpolitizování státní služby.

„Výsledná podoba služebního zákona, na které se dohodly vládní strany spolu s ODS a TOP 09, znamená, že obsazování postů ve státní správě bude řídit ta vláda, která bude zrovna u ‚koryta‘,“ vysvětlil dříve Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Šéf Úsvitu také připomněl, že již dříve byl na světě jeden služební zákon, který přijala Zemanova vláda, byl dokonce odhlasovaný s účinností od ledna příštího roku. Proto prý nechápe „bohem vyvolené divotvorce", čímž zkritizoval fakt, že vládní poslanci v srpnu normu ze třetího čtení vrátili do druhého, aby tak vyhověli pravicové opozici, které se sice funkce politických náměstků tehdy nelíbila, ale nakonec ustoupila poté, co z návrhu služebního zákona zmizelo na její přání generální ředitelství státní služby a post superúředníka.

Hodil na stranu Dienstbiera

„Pan Sobotka hodil přes palubu svého společníka pana Dienstbiera a bleskurychle se dohodl s panem Kalouskem. A světe, div se, mávnutím kouzelného proutku, nepochybně mocného proutku pana Kalouska, je najednou zákon hotový a kvalitní ke spokojenosti vládní koalice i Kalouskovy družiny a už nejsou třeba další měsíce usilovné práce," řekl Okamura a také hovořil o opoziční smlouvě číslo dvě.

„V okamžiku, kdy se Kalouskova opozice na služebním zákoně dohodla s koalicí, kdy nám média zprostředkovávají optimistické obrázky, jak legislativci coby pilní mravenečkové rychle dávají dohromady změny v paragrafech služebního zákona, jsme svědky opoziční smlouvy číslo dvě. Výsledkem je varianta zákona, která postihne osud většiny našich protikorupčních zákonů - budou bezzubé. A je dokonce dost pravděpodobné, že se korupční prostor ve velké politice ještě zvýší," dodal Okamura.

O připojení se k ústavní stížnosti prezidenta Zemana hovořil později před poslanci i předseda poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala. „Připojíme se k ústavní stížnosti pana prezidenta," potvrdil Fiala.

Co je služební zákon, kterému se také říká zákon o státní službě? Je to právní předpis, který upravuje právní poměry zaměstnanců vykonávajících ve správních úřadech státní správu jako službu, včetně jejich odměňování.

Poslední verze celkové novely dosud neúčinného služebního zákona předpokládá, že většinu úkolů plánovaného generálního ředitelství státní služby převezme náměstek ministra vnitra, kterého bude jmenovat vláda na šest let. Státní tajemníky na ministerstvech by měl kabinet jmenovat na návrh ministrů na pětileté období. Systemizaci státní správy mají mít na starosti ministerstva vnitra a financí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…