Pár spratků! Hnědokošiláč, dorostenci. Poslanci trhají na kusy Minářův “velký plán”. Vše dopadne jinak

25.06.2020 20:37

ANKETA Milion chvilek se prý může snažit jak chce, příště ve Sněmovně budou jen ANO, Piráti, ODS a SPD. I taková byla reakce na záměr „chvilkařů“ pomoci současné opozici odstavit po volbách Babiše od moci. Poslanec Foldyna řekl, že bude zajímavé sledovat, jak tu „pár adolescentních spratků určuje politiku několika stran“. Zazněly i další silné výroky i posměch.

Pár spratků! Hnědokošiláč, dorostenci. Poslanci trhají na kusy Minářův “velký plán”. Vše dopadne jinak
Foto: Repro Facebook
Popisek: Mikuláš Minář s předsedy STANu a Pirátů

Spolek Milion chvilek zveřejnil plán, jak odstavit od moci Andreje Babiše. Vše prý vychází z rozhovorů s představiteli opozičních stran, které předáci „chvilkařů“ v minulých týdnech absolvovali. Hodlají prý udělat všechno pro to, aby současná opozice za rok ve sněmovních volbách získala většinu a mohla společně vládnout.

Předseda spolku Mikuláš Minář a místopředseda Benjamin Roll se tento a minulý týden setkávali s předsedy stran, které považují za demokratické, tedy s Piráty, ODS, TOP 09, STAN a KDU-ČSL. Jednali s Ivanem Bartošem, Vítem Rakušanem, Petrem Fialou, Marianem Jurečkou a s Markétou Adamovou Pekarovou, při schůzce s vedením ODS byl přítomen i Zbyněk Stanjura. A jak slíbili, z jednání vyvodili své závěry, které včera k večeru publikovali.

„Na každé schůzce jsme se lídrů ptali na to samé, tedy zda a jak opoziční strany zvládnou obtížný úkol, který před nimi leží – získat v parlamentních volbách v říjnu 2021 alespoň o TŘICET JEDNA mandátů více. Právě tolik jich totiž nynější opozici schází k parlamentní většině,“ prozradili aktivisté, co bylo náplní jednání. V současnosti mají strany, jejichž předsedy Minář navštívil, dohromady 68 mandátů.

Anketa

Má smysl existence Senátu Parlamentu ČR?

4%
96%
hlasovalo: 18554 lidí

„Správný směr můžeme začít ovlivňovat již nyní,“ říká Milion chvilek a dodává: „Zisk minimálně 31 nových mandátů je náš cíl, pro který jsme připraveni udělat maximum, společně s opozičními stranami i samostatně.“ Trochu špatně počítali, neboť součet by na vládní většinu nedal, patrně neodečetli dva poslance ODS, kteří dříve odešli a dnes představují Trikolóru. To však pomiňme.

ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků ze stran mimo tzv. demokratický blok, kterých se to přímo týká, jak tuto iniciativu hodnotí a zda může být úspěšná.

Na názor jsme se zeptali i hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka. „Budu tvrdě realistický. Na koalici Milionu chvilek, opozice a mainstreamových médií vůbec nezáleží. Nabízejí a budou nabízet jen mix prázdných frází, nenávisti a laciných vějiček pro městské liberály. Záleží výhradně na Andreji Babišovi. Pokud bude nadále úspěšným premiérem, který má blízko k lidem, opět vyhraje volby a sestaví vládu,“ konstatoval.

„Nějak tomu plánu nerozumím, takže ho ani nemohu komentovat. Ale jinak si myslím, že koalice se mají tvořit na základě pozitivní motivace, programové shody, nemají být postavené primárně na negativním vymezování se vůči někomu třetímu. Takové koalice pak v praxi dobře nefungují, protože až ta negativní emoce vyvane, zjistí, že chybí shoda na konkrétním pozitivním obsahu,” řekl nám poslanec hnutí ANO Patrik Nacher.

První místopředseda Sněmovny a šéf KSČM Vojtěch Filip označil plán Milionu chvilek za totální alibismus. „Nenést žádnou zodpovědnost  a planě kritizovat… Jsou trapní,“ vzkázal.

„Spolek Milion chvilek se tím, že prosazuje vládu ODS s Miroslavem Kalouskem, definitivně demaskoval, za koho kope. Vůbec jim nejde o demokracii, jde jim pouze o to, aby se mohly vrátit k moci staré struktury, které mají na svědomí asociální politiku a rozkradení republiky v privatizacích a v dalších korupčních skandálech. A je naopak úkolem nás, SPD, abychom demokraticky zabránili návratu k moci kalouskovcům, kmotrům z ODS a kamarádům Sudetoněmeckého landsmanšaftu z KDU-ČSL, kteří zpochybňují Benešovy dekrety,“ sdělil místopředseda Sněmovny a šéf SPD Tomio Okamura.

Podle poslance ČSSD Antonína Staňka se plány dělají snadno. „Zvláště bez sebemenších zkušeností s politikou a zodpovědností za ni. Je na tom znát studentské nadšení, ale i nezkušenost s reálným životem,“ reagoval Staněk.

„Tahle velkohubá prohlášení dorostenců z Milionu chvilek už začínají být poněkud komická. Zvláště pak proto, že veškeré jejich protibabišovské aktivity dosud vedly k tomu, že Babišovi vždy narostly další preference. Je to smutný pohled na lídry opozice, jak chodí k Minářovi a spol. na kobereček,“ uvedla poslankyně Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková.

„Jak milionchvilkaři a jim podobní formulují témata a probouzejí společnost, vidíme dnes v některých evropských zemích, ale především v USA. Výsledkem je chaos, násilí a otevřený rasismus vůči bělochům. U stran jako jsou Piráti je to samozřejmě přirozené pokračování jejich politiky, u stran ostatních je takový posun překvapivý. Jestli na tuto vlnu ale chtějí naskočit, tak jim v tom nikdo nemůže bránit. Pro mě bude zajímavé sledovat, jak pár adolescentních spratků určuje politiku několika parlamentních stran, a v tomto smyslu doufám, že milionchvilkařům jejich plán vyjde. Bude to totiž znamenat, že kromě ČSSD budou v příští sněmovně chybět i další, dnes ještě parlamentní, strany,“ poznamenal poslanec Jaroslav Foldyna (nestr. za SPD).

Anketa

Je Miroslava Němcová vhodnou kandidátkou na funkci prezidenta republiky?

3%
97%
hlasovalo: 24442 lidí

Poslanec KSČM Leo Luzar ironicky dodal, že tomu, co chvilkaři provádějí, se tedy říká „velký plán“. „Jen jsem zvědav, jak a kdo si bude muset tuto ‚reklamu‘ připsat do volebního fondu. Zákon je neúprosný a tak by Milion chvilek měl kandidovat, aby se jasné ukázalo jakou má reálnou voličskou podporu a jakou mu propagaci vlastně dělají jen média, a ne reální voliči. Ale hlavně pokud by nepřekročili 5 %, nemohla by je veřejnoprávní média tak propagovat, a o to tu přece jde především,“ dodal komunista.

Poslanec, místopředseda obranného výboru Radovan Vích z SPD vyzývá chvilkaře, aby kandidovali ve volbách. Milion chvilek pro demokracii by se měl v první řadě registrovat u Ministerstva vnitra, přijít s programem a ucházet se o přízeň voličů ve sněmovních volbách jako standardní politický subjekt. „Srazy sluníčkářů a různých aktivistů, které moderuje hnědokošiláč, s technickou podporou a ozvučením v řádu milionů korun, musí někdo financovat. Každému je jasné, že po příštích volbách budou ve Sněmovně zastoupeny čtyři strany: ANO, Piráti, ODS a SPD. Vše ostatní je s velkými otazníky. Na půdorysu těchto stran se bude tvořit příští vláda, přičemž jsou v podstatě dvě možnosti, a konečné slovo bude mít pan prezident republiky Miloš Zeman. Jinými slovy, tento pokus vyšachovat ANO z příští vlády považuji ze strany Milionu chvilek pro demokracii jako další ze zoufalých pokusů se snahou spojit tzv. demoblok, který ale skončí velkým debaklem,“ uzavírá Vích.

„Zažil jsem již tolik koordinovaných aktivit i čtyřkoalici a jiné, které vznosně plánovaly postup, a když došlo na lámání chleba, tak se zlomily. Přání je jedna věc, realita a realizace věc druhá. Protože ale přízeň voličů je vrtkavá, stát se může všechno,“ uvedl poslanec ČSSD a hejtman Vysočiny Jiří Běhounek.

Nezařazený poslanec Lubomír Volný vyjádřil svůj pohled stručně, nicméně dosti jednoznačně. „Myslím si, že mají velikou šanci dosáhnout přesného opaku svých cílů,“ řekl nám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…