Pirát se pustil do předsedy KSČM: Jste reklamní maskot Omnipolu. Fotíte se v jejich roušce

04.03.2021 21:20

Velké vášně dnes ve Sněmovně vyvolala interpelace předsedy KSČM Vojtěcha Filipa. Ten se tázal ministra obrany Metnara na nezaplacení záloh na letoun L-39 NG pro společnost Aero Vodochody. Jeho vystoupení rozhořčilo místopředsedu výboru pro obranu Jana Lipavského, který ho obvinil z lobbingu pro Omnipol.

Pirát se pustil do předsedy KSČM: Jste reklamní maskot Omnipolu. Fotíte se v jejich roušce
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Anketa

Má vláda Andreje Babiše dovládnout do voleb?

85%
15%
hlasovalo: 20036 lidí
Filip ve své interpelaci volal po větší podpoře pro český letecký průmysl. Konkrétně narážel na platbu záloh za zbrojní techniku a poukazoval na to, že některé zahraniční firmy dostávají prostředky dříve. Nicméně následně přešel do velmi konkrétního příkladu.

„Požádal jsem ministra obrany, aby vysvětlil, proč ani Aero Vodochody nedostalo zálohu. Není ani řádná objednávka pro zařazení letadel L-39NG do výzbroje české armády, přestože od 1. ledna letošního roku ty původní cvičné letouny L-39NG jsou pro svůj věk a odlítané hodiny za hranicí své životnosti,“ vznášel Vojtěch otázky, které působily jako šité na míru.

To nenechalo klidným místopředsedu výboru pro obranu Lipavského, který na Filipa ostře reagoval.

„Je to opravdu přehlídka naprostého cynismu, to, co tady předvedl místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip. Aby člověk, jehož politická partaj si vydupala a zasadila se o to, že armádě sebere deset miliard z rozpočtu, aby zde plakal nad tím, jak to, že se nepořizuje nová technika.“ Tím ale neskončil. „To je nepokryté lobbování. Přijde vám důstojné dělat reklamního maskota společnosti Omnipol? Dokonce jsem viděl na internetu, že jste se nechal vyfotit v roušce L-39NG před sídlem KSČM. Nechutný cynismus,“ uzavřel Lipavský.

Narážel tak na fakt, že komunistická strana stála v čele boje za snížení sumy peněz, které mají jít na armádu.

Anketa

Který případný kandidát na prezidenta vás oslovuje nejvíc?

hlasovalo: 21753 lidí
V jednání komunisty Filipa je tak vidět zjevný rozpor. Na jednu stranu vláda podle komunistického zadání škrtí rozpočet Ministerstva obrany a nechává armádu ve finanční nejistotě. Na druhou stranu se ti samí komunisté zastávají českého průmyslu a požadují od obrany neplánované výdaje na nákup, který vláda již historicky odmítla financovat.

Nenadálá aktivita předsedy Filipa může mít zajímavé vysvětlení. Nejde totiž zdaleka jen o udatný boj za českou firmu. Většinovým majitelem Aera Vodochody se loni stal maďarský podnikatel András Tombor, spojovaný s tamním premiérem Orbánem. A tak rozhodně nelze tvrdit, že jde o zájmy ryze české. Naopak.

Podnikatel Tombor je označován za člověka, který má za sebou silnou ruskou stopu. To by mohlo dobře vysvětlit, proč komunistickému předsedovi tak najednou začalo záležet na jednom pozapomenutém projektu, o kterém do dnešních dnů neměla česká veřejnost tušení,“ prozradil naší redakci zdroj ze Sněmovny, který na citovanou interpelaci upozornil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…