Poslanci souhlasili s výjimkami pro učitele

30.07.2014 12:25

Sněmovna souhlasila s vládním návrhem zákona o zavedení výjimek pro některé nekvalifikované učitele, aby nemuseli s lednem ve školství skončit. Pro normu hlasovalo 132 poslanců, proti bylo 14.

Poslanci souhlasili s výjimkami pro učitele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odpolední zasedání sněmovny. Vláda v hojném počtu zrovna není

Návrh Ministerstva školství o výjimkách se týká několika skupin pedagogů. Na školách by mohli zůstat například nekvalifikovaní učitelé starší 55 let s minimálně dvacetiletou praxí.

Podle ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) je podmínka kvalifikace v zákoně deset let, tisíce učitelů ji ale nesplňují. Bez výjimky by k lednu příštího roku muselo školství opustit až 17 tisíc pedagogů.

„Kdybychom nedělali vůbec nic, nemalá část základních a středních škol by se dostala do problémů," uvedl před měsícem Chládek. Podotkl, že v některých školách nemá kvalifikaci více než 60 procent sboru a v několika školách není kvalifikovaný vůbec nikdo.

Předloha upravuje také výuku cizích jazyků rodilými mluvčími. Pokud budou mít maturitu, mohli by vyučovat konverzaci, pro výuku jazyka jako celku by potřebovali alespoň bakalářské vzdělání. Jako na kvalifikované by se pohlíželo rovněž na umělce, trenéry a odborníky, kteří učí na částečný úvazek.

Všichni ostatní učitelé by měli podle normy do konce roku alespoň zahájit studium pro získání pedagogické kvalifikace, jinak by měli skončit. Novela by však umožnila ředitelům škol zajistit na nezbytnou dobu výuku prostřednictvím nekvalifikovaných učitelů, pokud kvalifikovaného pedagoga na daný předmět k dispozici nemají.

Jak uvedla ČTK, poslankyni z hnutí ANO Martině Berdychové poslanci neodsouhlasili pozměňovací návrh na zařazení tlumočníků českého znakového jazyka mezi pedagogy. Poslanci podle ČTK neschválili ani návrh Jana Zahradníka (ODS), podle kterého by vychovatelům v dětských domovech stačilo střední pedagogické vzdělání a nemuseli by mít specializované vysokoškolské vzdělání.

Mgr. Martina Berdychová

  • BPP
  • Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • náměstkyně hejtmana

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…