Poslanec Janda: Za komunisty jsou mrtví a okradení. A teď se rudí soudruzi budou schovávat pod lavici?

03.06.2021 17:05

Jméno Jakub Janda není v české politice spojené jenom s evropskými hodnotami, ale také s poslancem ODS a někdejším reprezentantem ve skoku na lyžích. Zatímco obvykle patří někdejší populární „Jandys“ k nenápadným poslancům, debatu o nedůvěře vládě rozetnul skutečně rázně.

Poslanec Janda: Za komunisty jsou mrtví a okradení. A teď se rudí soudruzi budou schovávat pod lavici?
Foto: ODS
Popisek: Jakub Janda

Hned na úvod svého vystoupení si položil otázku: Jak může kdokoliv soudný a odpovědný dát této vládě důvěru? Druhá otázka s tím souvisí- jak může někdo držet u moci tuto „partu“, která je přehlídkou chaosu a absence kompetencí.

„Argument, že je pár dnů do voleb a nemá to smysl, neberu. Smysl to má vždy a každý den s touto vládou je dnem zmařeným,“ myslí s Janda. Vyjádření nedůvěry je podle něj o tom, zda občané stále věří, že vláda dokáže spravovat tento stát.

„Důvodů, proč by se vláda konečně měla kormidla moci pustit, je nespočet,“ myslí si skokan a jmenoval chaos na ministerstvu zdravotnictví nebo kauzu Vrbětice.

Zapadnout by ale podle něj nemělo, že to byla právě tato vláda, která přivedla zpět k moci komunisty. „Stranu, která je přímým pokračovatelem strůjců bývalého totalitního režimu, za kterou stojí mrtví, zavraždění a okradení lidé,“ udeřil.

Jako bývalého sportovního reprezentanta jej prý mrazí z události, ke které došlo právě před 71 lety. „Došlo k pozatýkání hokejových reprezentantů a jejich odsouzení v následujícím procesu. Obžalováni byli z přípravy emigrace a vlastizrady. Jen vinou komunistů přišel náš stát o skvělé sportovce a výkony, které by se zapsaly do historie. Jen jejich vinou strávili tito sportovci svá nejlepší léta v komunistických lágrech, kde jeden z nich, brankář Bohumil Modrý, zahynul. A teď, po 71 letech, jsme stále nuceni poslouchat tanečky těchto rudých soudruhů, jestli vysloví nedůvěru, nebo jestli se schovají pod lavici, nebo pod koberec, nebo jestli je nepřesvědčí Babiš nebo Faltýnek,“ četl z papíru.

Pak sportovec citoval básníka: „Smutno je mi v této zemi“.

Pokud jde o sportovce, je otázkou, zda budou mít vůbec nějaké následovníky, protože vláda zavřela děti doma a jejich sportování bylo rok naprosto zanedbáváno.

Odpovědnost podle něj musí nést premiér jako „kapitán“ týmu, který selhal. „Žádné zbabělé odcházení ze sálu. Je potřeba této vládě říci ne. A já to učiním,“ rozloučil se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…