Přebrali jste mešního vína, nebo vás ovládl ďábel, přilétlo z ČSSD

11.08.2012 14:38

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Senátor za ODS Jaroslav Kubera proti poslanci ČSSD Jiřímu Koskubovi v politické aréně názorů na události minulých dnů. Tématem je, zda měl kardinál Dominik Duka pravdu v tom, když ČSSD kvůli boji proti církevním restitucím osočil z nacistické propagandy.

Přebrali jste mešního vína, nebo vás ovládl ďábel, přilétlo z ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Česká biskupská konference (ČBK), Ekumenická rada církví (ERC) a Federace židovských obcí ve čtvrtek ostře zkritizovaly ČSSD za její kampaň proti chystaným církevním restitucím. Podle nich je způsob, jakým dnes sociální demokracie vede předvolební boj, "nekultivovanou a nekulturní cestou ohrožující samotnou podstatu demokracie". Uvedly to ve společném prohlášení. Co na to Jiří Koskuba?

„Dosti silná slova. Přitom se vám přiznám, že jsem jmenování pana kardinála Duky jako nástupce pana kardinála Vlka vcelku vítal. Připadal mi přístupnější, modernější. Jak vidno, i ti nejvyšší církevní hodnostáři jsou jenom lidé. Prostě ne všichni lidé unesou výši funkce, vlastní důležitost a touhu po majetku a moci. Porovnám-li nyní výroky obou pánů kardinálů, i v mém případě platí, že mýlit se je prostě lidské. Je to smutné zjištění. Slyšel jsem v rozhlase taky plamenného pana profesora Halíka. Často jsem jej poslouchal rád. Tentokrát již méně. Já sice neviděl ten billboard, který pány preláty tak vytočil. Ale ta jejich následná útočnost, až hysterie, mne utvrzuje v přesvědčení, že náš „oranžový“ odmítavý názor na současnou podobu církevních restitucí je správný. Rozhodně si však nemyslím, že by naším postojem byla jakkoliv ohrožena demokracie v této zemi. Že by to bylo nevkusné. A srovnávání s fašisty? No to snad přebrali mešního vína! Nebo je ovládl mamon či přímo ďábel. Ono to je totéž,“ konstatoval ve svém komentáři Koskuba.

A pokračoval tím, že naopak on za krajně nevkusný, demagogický a nedemokratický považuje právě tento ryk.

Místo oveček se tu dělají z lidí ovce?

„Je vůbec možné a demokratické ubírat jinému právo na jeho vlastní názor, i když není shodný s tím mým vlastním? Přitom ČSSD nikdy neřekla, že je proti církevním restitucím. Jenom se nám nelíbí forma toho současného a tak nakvap prosazovaného zákona. A nejsme v tom vůbec sami. Tento názor zastává i drtivá většina veřejnosti a mnozí odborníci. To by snad mělo být i pro církve samotné alarmující. Od Nečasovy vlády po dvou letech její smutné existence něco podobného pochopitelně vůbec nečekám. Ta vidí jenom sama sebe. A pro celé čtyři roky moci obětuje naprosto vše. Církve mne mohly překvapit. Ale abych byl spravedlivý - říkáme „církve“. Ale ono se to vše týká hlavně té církve katolické. Myslel jsem si, že přes mnohé - a přiznejme si i velmi těžké - historické úlety církev byla a měla by být jistým centrem vzdělanosti. A je snad zde hlavně pro ty své ovečky, ne? Tedy pro lidi. To, co však někteří její „funkcionáři“ nyní předvádí, pro tohle moc nesvědčí. Místo oveček z lidí dělají spíše ovce. A s oponenty očividně stále jednají podobně, jako kdysi s Mistrem Janem Husem. Ten taky nebyl proti církvi, ale jen proti jejím některým hodnostářům a jejich touze po moci, prospěchu, majetku,“ připomněl Jiří Koskuba pro ParlamentníListy.cz.

„Nakonec abychom se ještě báli, až dostanou své lesy zpět, že se, byť v 21. století, opět rozhoří  hranice s tzv. kacíři. U této vlády možná pochopení pro upálení opozice naleznou. Ale my takový poněkud již přežitý způsob „diskuze“ odmítáme. Ale z jejich pohledu je to zřejmě tradice,“ podotkl dále poslanec.

Celebrity, co povstaly v boji, rozumí tomu?

Podle něj je také poněkud zvláštní, že se opět vynořila řada tzv. celebrit, které rovněž planou svatým hněvem proti zpochybňování současného způsobu církevních restitucí.

„Asi na to mají. Každý má právo na svůj názor. Ale uvítal bych, kdyby se do podobného pro zemi drahého sporu a kšeftu vměšovali tak zapáleně hlavně ti, co tomu poněkud rozumí. A co samotní alespoň trošinku dodržují desatero. Jinak je to jenom plácnutí do vody. A těch je tady nějak moc. Nejen od celebrit,“ uzavřel první téma komentáře Jiří Koskuba.

Je to daň za to, že nezvolili věcnou debatu, říká senátor Kubera

Senátor Jaroslav Kubera se dívá na celou věc, dle očekávání, jiným úhlem.

„Kolem vrácení majetku církvím jsou a mohou být problémy a řada otazníků, to není třeba si zastírat. To se mělo řádně prodiskutovat, než se ten zákon pustil do schvalování. Ovšem pokud si sociální demokraté udělali z církevních restitucí místo věcné debaty skutečně cíl, útočící pouze na jednoduché myšlení lidí, dala se takováto reakce čekat. To přece nejen že není fér, ale nelze to takto stavět,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Kubera.

Kandidáti na Hrad – zatím je to legrace, ale bude hůř, varuje Kubera

Co říkají oba muži na nové kandidáty na Hrad? Vladimíra Franze, Kláru Samkovou, či sochaře Emila Adamce, který by chtěl z Česka udělat monarchii? Myslí si, že čeká občany ještě další směsice překvapení až šoků?

„Nechci teď připomínat, že bych mohl cítit velké uspokojení nad tím, že jsem to říkal již v minulosti. Ovšem pravda je, že jsem opravdu na rizika, která se vyskytnou, upozorňoval v předstihu. Zatím vlastně ještě nic nezačalo, je to jen spíš legrace, ale věřím, že se ještě dočkáme dalších nečekaných věcí. A bohužel se obávám toho, že to bude další kapka pro veřejné mínění k tomu, aby se pohled na politickou reprezentaci ještě víc zhoršil. Takže to nakonec bude spíš kontraproduktivní,“ vyslovil obavy senátor Kubera.

A co si myslí o nápadu Emila Adamce, aby se z Česka stala monarchie?

„No já mám rád legraci, takže mě ten nápad nijak nepobuřuje. Ovšem myslím, si, že i kdyby došel naplnění, nakonec by u nás nadávali lidi i tomu monarchovi, takže by se nic moc asi nevyřešilo. Stačí si vzít ponaučení z toho, jak je u nás lékař prestižním a váženým povoláním. V okamžiku, kdy je některý z nich zvolen do sněmovny nebo Senátu, rázem je mu nadáváno jako jakémukoli nádeníkovi. Lékař mlékař, úcta jde v okamžiku vstupu do politiky stranou,“ dodal v komentáři týdne pro ParlamentníListy.cz k druhému tématu Jaroslav Kubera.  

Koskuba: Samková mi udělala radost

„Myslím si, že jsme se tohoto tématu dotkli již v minulém týdnu. A já se přiznal, že z těch kandidátů, co jsou již známi, zatím žádného favorita nemám. Na tom vůbec nic nezměnily ani ty nové tváře, co se vynořují. A ještě vynořovat budou. Jistou radost mi ale, pravda, udělala paní doktorka Samková. Ne, že bych právě ji chtěl za svou prezidentku. Ještě by nám něco zase pomalovala na růžovo. Ona má barvy ráda. Ale proč by vlastně nemohla být prezidentkou žena? Ale potěšilo mne, jak rozčeřila poněkud stojaté a velmi za krátko zahnívající vody té přečisté TOP09. No a když se pak dozvím, že i páni starostové mají náhle zaječí úmysly, o to lépe. Samozřejmě, šlo jim hlavně o věc. Ne o kariéru a poslanecké mandáty. Ale když ony ty preference tak nějak klesají… a taky se přece v dalším volebním období nebudeme živit někde obyčejně, poctivě. Se skutečnými píchačkami. Alespoň volič vidí, že vedle již naprosto profláknutých veverek ani tohle vůbec, ale vůbec nebyl čistě účelový spolek. Nebo že by byl? Odpověď netřeba snad ani napovídat,“ reagoval Jiří Koskuba.

Jak doplnil, srandu a recesi má rád. „Ale odsud potud. Chceme-li udělat z volby prezidenta frašku, tak na to jsme nemuseli vyhazovat miliardy za volbu přímou. To bychom, ve vší skromnosti, jako poslanci zvládli s kolegy senátory, navíc za bedlivého dohledu lobbistů, ve Španělském sále sami. Cožpak nebylo to poslední představení tak povedené? Ale já v tom neúčinkoval,“ připomněl poslanec Koskuba.

Pohled občanů na čelní představitele země se změnil

A přešel k vážnějšímu tónu. „Vám, nepřipadá smutné, jak se změnil pohled lidí na čelné představitele včetně ústavních funkcí? Já nemluvím o tom, zda oprávněně nebo neoprávněně. Ale ať chceme nebo ne, každý rozumný národ potřebuje přirozené a hlavně kladné vzory. Moc jich nemáme, a i ty z vlastní historie si mnohdy pomlouváme. Sami ze sebe děláme jen Švejky. Přesto v jednom bych s panem Adamcem souhlasil, myslí-li to vážně. Proč nebýt znovu monarchií? Mně by se taky líbilo. Ale kdo by krále volil? A koho? Komu a za kolik by se pak prodávaly - pardon – udělovaly šlechtické tituly? To by byla sněmovna lordů, co?“ uvedl své pochybnosti na takový počin Koskuba.

Připomněl, že když se nedávno volil „největší Čech“, vyhrál Karel IV. Jistě prý právem, byť byl z poloviny Lucemburčan.

"Jára Cimrman mu ale dýchal na paty. Já však nevím, je-li to zase až taková legrace. Do přímé volby prezidenta republiky tohoto umně smyšleného génia asi nikdo nedostane. Snad až zase takhle ta Ústava ČR děravá není. Ale kdyby to šlo, možná by pěkně zamotal pořadím. A taky bychom mu možná pak museli najít nějaké to letiště na přejmenování. Třeba to kbelské. Jára Cimrman Airport Prague Kbely – no nezní to noblesněji?“ uzavřel komentář tohoto týdne pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…