Rathův nástupce v ČSSD už je za dveřmi. A bude jiný, bude to odborník

21.06.2012 10:05

Jedna z uznávaných lékařských kapacit, které dnes zastupují sociální demokraty v Senátu, bude nejspíš novým stínovým ministrem zdravotnictví. Nahradí tak v této funkci Davida Ratha, který sedí ve vazbě kvůli podezření z korupce. ParlamentnímListům.cz to potvrdil člen nejužšího vedení strany, předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

Rathův nástupce v ČSSD už je za dveřmi. A bude jiný, bude to odborník
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Už před pár týdny zmizela tvář bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha z webových stránek sociálních demokratů, na nichž představují členy stínové vlády Bohuslava Sobotky. Tvář a jméno stínového ministra zdravotnictví tu nyní úplně chybí. Kdy bude mít šéf ČSSD Sobotka svůj tým odborníků opět kompletní? „Rozhodnutí je na Bohuslavu Sobotkovi, který je stínovým předsedou vlády,“ říká pro ParlamentníListy.cz šéf klubu poslanců sociální demokracie Jeroným Tejc.

“A jak jsem s ním měl možnost hovořit, tak má několik jmen, ze kterých vybírá. Předpokládám, že vybrané jméno bude definitivně známo v pátek, kdy máme jednání nejvyššího vedení strany – grémia, a tam by mělo být rozhodnuto, případně by mělo grémium vzít jméno na vědomí,“ dodává Tejc. A jakmile se Sobotka rozhodne a seznámí se svým rozhodnutím grémium, pak podle Tejce s největší pravděpodobností jméno nového stínového ministra zdravotnictví zveřejní.

Řadoví poslanci sociální demokracie zatím nemají zdání, kdo je vlastně ve hře. Bývalá ministryně zdravotnictví Milada Emmerová uvedla, že ji nikdo neoslovil. „Expertem přes zdravotnictví v Lidovém domě je pan profesor Žaloudík, možná to bude on,“ řekla ParlamentnímListům.cz. Mezi poslanci je několik lékařů, kromě vyhledávané lékařky z Plzně Emmerové i Jiří Koskuba, Jaroslav Krákora, Pavel Antonín a Pavel Holík, ale z dolní komory parlamentu to zřejmě nikdo nebude. Šéf sociální demokracie pošilhává po lidech z horní komory parlamentu.

Senátor Žaloudík by zastínil ministra Hegera

Šéf poslaneckého klubu sociální demokracie Tejc potvrdil, že senátor Žaloudík je jedním z horkých kandidátů. „Ta jména jsou různá, máme řadu kvalitních osobností. Myslím, že v Senátu jak profesor Žaloudík, tak profesor Janeček jsou velmi dobrá jména. Očekávám, že právě některý z nich usedne do tohoto pomyslného křesla stínového ministra zdravotnictví,“ prohlásil. Sám prý svého favorita nemá. „Je to na zvážení předsedy strany, je to jeho odpovědnost. Ale obě jména, i řada dalších, jsou kvalitní,“ dodal Tejc. Předsedou zdravotnické komise ČSSD je právě profesor Žaloudík, má tedy možná větší šanci. „Je to skutečně odborník, celoživotní praxí dokazuje svůj nejen zdravotnický, ale i lidský přístup. Pokud by byl vybrán on, byl by určitě velmi dobrým soupeřem ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Jednoznačně by ho zastínil,“ chválí pro ParlamentníListy.cz jednoho z kandidátů Tejc.

Stínový ministr nemá záruku, že bude ve skutečné vládě

Ale účast ve stínové vládě neznamená jistotu skutečného vládního křesla po případných úspěšných volbách. „Na politice je krásné i děsivé, že nikdy nevíte, co bude, kdy vaše kariéra skončí, jestli za hodinu nebo za rok, takže předpoklad, že stínový ministr by měl být automaticky ministrem, rozhodně neplatí,“ konstatuje Tejc. Ale dodává, že tato pomyslná funkce přináší určitou výhodu, možnost profilovat se v dané oblasti. „Dává možnost přesvědčit ostatní, že stínový ministr by byl vhodným kandidátem na ministra, takže je to dobrá startovací pozice. Ale rozhodně nic nezaručuje už proto, že se mnohdy sestavují koaliční vlády, takže rozhoduje i výsledek voleb,“ upozorňuje. Soudí, že je to nakonec i dobře, když členové stínové vlády nemají žádnou záruku, protože je to motivuje, aby pracovali čím dál tím lépe.

Na rozdíl od Ratha uznávaní odborníci

Oba senátoři, o nichž se v souvislosti s postem stínového ministra mluví, jsou v lékařských kruzích uznávanými odborníky. Na rozdíl od Davida Ratha, který se proslavil spíš politickými funkcemi, byl prezidentem České lékařské komory a ministrem zdravotnictví ve vládě Jiřího Paroubka, profesor MUDr. Miloš Janeček, CSc., i profesor MUDr. Jan Žaloudík, CSc. léta působili v brněnských nemocnicích na významných postech. Profesor Janeček byl lékařem – ortopedem a traumatologem, přednostou a ředitelem Úrazové nemocnice v Brně, profesor Žaloudík je chirurg a onkolog, který pracoval v Masarykově onkologickém ústavu v Brně jako lékař, později i ředitel, byl také děkanem lékařské fakulty Masarykovy univerzity.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…