Realita je mnohem děsivější. Toto nám prý hrozí katastrofickým sebezničením. Okamura, Bělobrádek, Filip i další naléhavě varují

28.11.2014 12:20

ANKETA Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza v Českém rozhlase řekl, když se ho moderátor ptal na pozici české vlády k imigraci, že Česká republika bude muset převzít větší díl odpovědnosti za imigranty směřující do EU, aby se zachoval schengenský systém a volný pohyb osob. Podle Prouzy proto budeme muset pomoci zemím EU, kde je imigrace velký problém, a více se otevřít některým skupinám imigrantů, aby se imigrace rozložila mezi všechny země EU. Češi se dle něho zbytečně bojí imigrantů z jiných kultur. Co na to říkají čeští politici?

Realita je mnohem děsivější. Toto nám prý hrozí katastrofickým sebezničením. Okamura, Bělobrádek, Filip i další naléhavě varují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Letnou za ministerstvo vnitra svolali muslimové modlitbu (arabsky salát). Protestovali tak proti zásahu policie minulý pátek

„Pane Prouzo, jaký je postoj české vlády? Měla by podle vlády Česká republika převzít větší díl odpovědnosti za migranty v Evropské unii?“ zeptal se Prouzy moderátor Jan Bumba.

„Budeme muset. Protože současná politická nálada a strach z migrantů v řadě zemí opakovaně otevírá otázku, zda má dál fungovat schengenský systém volného pohybu, a pro nás, pokud existuje jedna základní věc, kterou nikdy nechceme vzdát, tak je to právě schengenský prostor a volný pohyb. Na druhou stranu to znamená, že budeme muset s těmi zeměmi, které jsou nespokojené s otázkou migrace, kde je to velký politický problém, tak jim pomoct. A součástí toho samozřejmě je více se otevřít, dokázat některým skupinám migrantů otevřít Českou republiku, dát jim šanci žít tady tak, aby se ten problém rozložil mezi všechny evropské země... Pokud jde o migranty z jiných kultur, tak tím, že Češi s těmi kulturami nemají takové zkušenosti, tak se někdy zbytečně bojí. Je to také i o tom vzdělávat českou společnost a ukazovat jí, že i lidé z jiné kultury můžou velmi dobře fungovat v České republice a můžou být přínosem,“ řekl státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Přijmout spoluodpovědnost musíme

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si myslí o tom, co Prouza řekl. Mnoho politiků si nepřeje, aby se v rámci EU přerozdělovali imigranti a aby imigranti směřovali k nám. Pomoci máme státům, které tento problém mají, finančně na ostrahu hranic a začlenění imigrantů.

„Přijmout spoluodpovědnost musíme. Obavy chápu a není rozumné podceňovat bezpečnostní rizika,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

ParlamentníListy.cz s dotazem oslovily i předsedu ČSSD a premiéra Bohuslava Sobotku, předsedu ANO a ministra financí Andreje Babiše, místopředsedu ČSSD a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka a ministra vnitra a místopředsedu ČSSD Milana Chovance, ti však neodpověděli.

„Osobně jsem přesvědčen, že nejdříve musí být přehodnocena imigrační politika EU, ke které snad máme jako členský stát právo se vyjádřit, než budeme za ostatní přejímat díl odpovědnosti,“ říká místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda KSČM Vojtěch Filip.

Evropa není schopna uživit ani pojmout všechny nešťastné a chudé celého světa

„To je přesně ten problém, na který jsme marně média i veřejnost upozorňovali před evropskými volbami. Za nás jednoznačně platí princip, že problémy třetích zemí nelze řešit tím, že jejich chudé budeme živit, ale že začneme pracovat na změnách přímo v problémových zemích, aby lidi neměli důvod do Evropy vůbec utíkat. To je sice o dost náročnější, ale jiná cesta není. Evropa není schopna uživit ani pojmout všechny nešťastné a chudé celého světa,“ uvedl předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Myslím si, že se pan státní tajemník působením vlivu bruselského prostředí patrně dočista pomátl na rozumu,“ reagoval místopředseda ODS a poslanec Martin Novotný.

Předseda ODS Petr Fiala, ani první místopředseda ODS Jan Zahradil na dotaz ohledně přerozdělování imigrantů v EU a posílání do ČR nereagovali.

„Myslím si o tom, že nám nic jiného nezbude. V rámci schengenského prostoru není migrace ze třetích zemí záležitostí pouze států jako je Malta či Itálie,“ míní místopředseda TOP 09 a poslanec Marek Ženíšek.

„Nepříliš šťastná odpověď státního tajemníka zvedla vlnu emocí a protiislámských nálad. Pravdou je, že jižní země EU se potýkají s obrovskou vlnou migrantů a uprchlíků z oblasti Sahelu, Blízkého východu, Afghánistánu, ale třeba i Albánie. Naše země má velmi tvrdý migrační zákon, za což jsme sice mezinárodními organizacemi kritizováni, ale dle mého názoru to je dobrý zákon. Pokud jde o zapojení České republiky do větší pomoci v rámci EU, tak spíše podporuji humanitární a finanční pomoc před stanovením kvót pro tyto běžence,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Češi se nebojí přiměřené migrace, Češi ale nechtějí umělou a řízenou imigraci a přerozdělování imigrantů v rámci EU,“ míní předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

Xenofobové žijící z nacionální nenávisti a zvířecích instinktů budou strašit

„Soudím, že postoj, který pan Prouza tlumočil, je rozumný, logický a potřebný. Posilování Evropské unie, její větší integrace a neobnovování bariér je bytostným národním zájmem České republiky a našich občanů. Pro naše xenofoby to bude jistě příležitost, jak začít operovat různými strachy a nenávistmi, které jsou vzhledem k malému podílu imigrantů u nás docela iracionální a rezonují s nenávistí k našim vlastním exulantům, jak ji zde živil komunistický režim, nebo neznalostí jazyků u některých skupin obyvatel – jen vzpomeňte, jak se jeden poslanec domáhal tlumočníka kvůli pár tvarům ze slovenštiny a jak mu musel ředitel akademického pracoviště vysvětlovat, co se z hlediska mezinárodního úzu považuje za zvládnutý a srozumitelný jazyk. Vždyť i jednoduché ´chození na zkušenou´, které dříve absolvoval kdejaký tovaryš, je dnes pro řadu lidí kulturně nestravitelné,“ uvedl poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Česká republika bude už z hlediska demografického vývoje potřebovat aktivní politiku imigrace. Demografický vývoj nás v dalším desetiletí připraví o značnou část věkové kohorty vstupující na trh práce, do ekonomicky aktivní populace a stěží si můžeme dovolit zůstat tak etnicky ´čistí´ – to slovo míním ironicky, jak nám to ve dvacátém století zajistilo nejdřív vraždění nacistů, pak odsun a nakonec i rozdělení vícenárodnostního státu. Podíl migrantů výrazně nižší než v jiných evropských zemích nám do budoucna nebude ku prospěchu, bude naopak faktorem ohrožujícím. V tomto bych řekl, že ten strach není jen zbytečný, jak to označil pan Prouza, ale také škodlivý. Ale jak jsem uvedl, xenofobové a lidé žijící z nacionální nenávisti a zvířecích instinktů averze k čemukoli cizímu, co ohrožuje jednotu stáda, nebo lidé bojící se, že je svět může nějak spolknout a kdoví do čeho strávit, ti budou mít chvíli zase čím strašit,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Jiří Zlatuška.

Multikulturalismus fakticky selhal. Braňme křesťanské základy Evropy

„Německá kancléřka Merkelová, britský premiér Cameron i další politici prohlásili, že multikulturalismus fakticky selhal - a já s nimi souhlasím. Je smutné, když některé státy otevřou náruč imigrantům, kteří se potom odmítají přizpůsobit hodnotám hostitelské země a většinové společnosti. O tom, jak se museli přizpůsobit, by mohli vyprávět naši emigranti v roce 1948 i 1968. Mám obavy, že EU se znovu chová iracionálně a svoji neschopnost řešit problémy přenáší na jednotlivé státy a v tomto případě i na Českou republiku. Vláda i Parlament musí být ve střehu, ČR i EU má křesťanské základy a je nutné na tom stavět a trvat,“ varuje místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

„Pan státní tajemník by měl navštívit některé čtvrti Paříže, Londýna a dalších evropských měst. Možná to změní jeho názor na imigraci. Nevidím důvod, proč bychom měli opakovat chyby ostatních. Problém imigrace velmi brzy dostane zásadní bezpečnostní rozměr, proto stanovení přísných imigračních pravidel je naprosto nezbytným krokem sebezáchovy České republiky,“ upozorňuje předseda poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala.  

Místopředseda Poslanecké sněmovny a první místopředseda STAN Petr Gazdík se domnívá, že problematika imigrace bude muset být řešena na úrovni EU, aby se Evropa dokázala vyrovnat s vlnou nejen humanitárních, ale i ekonomických imigrantů. „Panika ani hysterie z nějaké imigrační vlny není podle mě namístě, ale problém se nesmí ani bagatelizovat, ani přehlížet,“ zdůraznil.

„Xenofobie existuje i v České republice, i když jinde je ještě větší. Pro migranty nejsme většinou cílová země – podoba společného přístupu k lidem mimo EU není proto jen o rozdělování procent přijímaných,“ míní místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

„Předně je třeba říci, že počet cizinců za posledních deset let se u nás zdvojnásobil a nikdo si toho ani nevšiml. Celý problém současné imigrace má dvě pozadí – politické, kdy některé státy hovoří o přerozdělování migrantů, nicméně s ním nepočítají. Je to spíše nástroj na navýšení peněz do rozpočtu na ochranu hranic. Byl jsem na konferenci v Římě, kdy to bylo i některými Italy odmítnuto jako nesystematické řešení. Další pozadí je bezpečnostní, kdy migrace je obrovský byznys, za kterým stojí organizovaný zločin a nejspíše i ISIS. A to vše je nutné zohlednit. Státy jihu nesmí odbývat procedury a musí zjišťovat informace o uprchlících. Nelze na naše území vpustit lidi s kriminální minulostí, nebo ty, co bojovali za Islámský stát,“ říká europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Evropa vykazuje všechny znaky říší, které nakonec zadusily samy sebe

„Myslím, že Češi se neobávají zbytečně. Evropa vykazuje všechny znaky říší, které nakonec zadusily samy sebe. Nebylo to jen jejich zbytnělými systémy, ale měli na to vliv i přistěhovalci, nepřátelské kmeny. Jen namátkou – Egypt, Řím, Inkové... Stále v tom hrají roli náboženské rozpory nebo rasismus. Potomci otroků, které někam násilně přestěhujete, budou mít vždycky jiné geny,“ uvedl poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„Prouza má pravdu a musíme si pomáhat. Nejprve je však potřeba poslat pana tajemníka Prouzu na roční stáž do arabských čtvrtí v Londýně a Marseille a když to přežije, začneme o tom jednat,“ vyjádřil se ironicky senátor ODS Tomáš Jirsa.

„Řekl bych, že všeho moc škodí a všechno by mělo mít nějakou míru. Zastávám názor, že imigranti by měli především dodržovat pravidla, která jsou obvyklá v té které zemi. Jinak by výsledek této příliš vstřícné politiky mohl mít pro Evropu z řady důvodů katastrofální následky,“ říká poslanec KSČM Vojtěch Adam.

Každá sranda něco stojí. Otevření se muslimským imigrantům znamená likvidovat ČR

„Svým způsobem má pan Prouza pravdu. Ona totiž každá sranda něco stojí. Natož taková, jako je celá slavná EU. To si však hlavně musí uvědomit její fanatičtí zastánci. Je mi líto, ale já stále nemám nejmenší důvod svůj euroskepticismus měnit. Naopak. Nu a tak po majdanském maléru nás čeká další. Podporovat to však opravdu nehodlám. Je poněkud zvláštní, že v povinnostech si musí být země EU sobě rovné. V právech a úrovni však už nikoli. A to se mi vůbec nelíbí. Nehodlám dělat Bruselu jen poskoka. Od toho tu máme přece jiné kádry. Jmenovat snad nemusím. Bez ohledu na objektivní příčiny imigrace jako skutečné řešení vidím její radikální omezení. Ale na to EU prostě nemá. Nebo nechce mít,“ myslí si poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Od okamžiku, kdy pan Prouza vyřkl tuto informaci, zaplavují mou e-mailovou schránku protesty proti tomuto výroku. Češi se prostě bojí na základě zkušeností z Německa a Francie imigrantů oprávněně, ne jak říká pan Prouza. Otevření se muslimským imigrantům znamená likvidovat Českou republiku, protože imigranti v tomto množství nerespektují národní zvyklosti zemí, do nichž se uchylují. A my tady islámské právo šaría nechceme. Neměli bychom se všichni spojit a zkusit najít možnosti řešení pomoci imigrantům, aby zůstali ve své rodné zemi?“ uvedla poslankyně Úsvitu Jana Hnyková.

„Děkujeme, ale nám zatím stačí postávající hloučky afrických dealerů drog na Václaváku,“ reagoval poslanec ANO Matěj Fichtner.

„Pokud si chceme zachovat svou kulturu a identitu, tak musíme velmi opatrně přistupovat k přijímání migrantů. Jinak se může stát, že budeme cizinci ve vlastní zemi. Budeme znovu a znovu řešit, jak do naší společnosti začlenit ty, kteří se začlenit nechtějí. Budeme řešit a obhajovat jejich lidská práva, zatímco naše budou pošlapána,“ varuje senátor za ČSSD Miloš Malý.

Spoléhat, že imigranti zachrání sociální systém a důchodce, je hloupé

„Názor pana Prouzy sdílím, protože vyplývá z logiky věci: Pokud chceme volný pohyb po Evropě a ochranu hranic jen s nečlenskými státy, tak se musíme podílet přiměřeně i na břemenu, které ochrana vnější hranice znamená, jinak jsme černými pasažéry volného pohybu osob. Naštěstí nejsme cílovou zemí naprosté většiny imigrantů,“ říká europoslanec KDU-ČSL Pavel Svoboda.

„Myslím, že pan tajemník žije asi v jiném, zcela imaginárním světě, reálný svět mu patrně uniká. Ano, evropská realita je mnohem děsivější a řešení vidí v rozmělnění problému na všechny členy EU. To ale není řešení. Je to typická záměna příčin a důsledků. Evropa chce pouze řešit ty důsledky místo hledání skutečného merita věci. Ano, je v pořádku přijmout lidi, kteří to opravdu potřebují, ale to neznamená přijímat imigranty po milionech. Chápu, že se taková idea určitým sociálním experimentátorům líbí, ale občané České republiky mají dle mého názoru jiný pohled na věc. Ale co čekat v současné chvíli jiného, když i z vládních řad zaznívá, že řešením dlouhodobého důchodového problému je přijímání imigrantů, kteří snad budou odvádět pojištění. To není jen naivní, to je hloupé,“ upozorňuje poslanec Úsvitu Petr Adam.

Užitečný idiot EU způsobuje autodestrukci

„Jsem přesvědčen, že obavy veřejnosti jsou namístě, a to hlavně u imigrace z islámských zemí. Ten problém není pouze sociální, ekonomický a náboženský, ale hlavně bezpečnostní. Mám pochybnosti o tom, zda jsou naše bezpečnostní složky na jakoukoli vlnu přijímání islámských imigrantů připraveny. Sem patří i zvýšené riziko terorismu ze strany islámských náboženských fundamentalistických skupin. Dosud jsme byli z tohoto hlediska relativně klidovou zónou. To by však skončilo. Proto masové otevření se islámským imigrantům ze strany EU a ČR považuji za čirý bezpečnostní hazard. Otázkou je, co tuto vlnu migrace vyvolalo. Zda je to důsledek posílení vlivu islámských fundamentalistů v těchto zemích, jako dopad tzv. arabského demokratizačního jara, doprovázeného vojenským a politickým angažmá ze strany USA a NATO v některých arabských a islámských státech. To znamená pád diktátorů a následný chaos. Proto si myslím, že problém imigrantů z těchto zemí nemůže řešit pouze EU, ale je třeba také zapojit USA, které do dění v tomto sektoru aktivně zasahují. Nevím však nic o tom, že by administrativa USA například přijímání uprchlíků z tohoto válkou postiženého území plánovala,“ uvedl poslanec ČSSD Richard Dolejš.

„Mám pocit, že EU se v tomto ohledu opět ocitá v roli užitečného idiota. V tuto chvíli to má však sebedestruktivní charakter. EU je prostě nepoučitelná a nemá dostatečný pud sebezáchovy. ČR by tyto chyby neměla opakovat a plošné vlně imigrace by měla čelit. Stejně jako USA. Jinak nastanou velké bezpečnostní problémy, včetně nárůstu kriminality. Na to upozorňuji s plnou vážností. Proto před masovým přijímáním uprchlíků osobně upřednostňuji humanitární pomoc a hlavně posílení ochrany státních hranic v nejpostiženějších zemích EU. V tomto směru se země EU musí solidarizovat a na ochranu hranic navýšit prostředky. Svým dílem jako EU by se měla na finančním zajištění podílet také administrativa USA, protože jsou lídrem politických a vojenských procesů v krizových muslimských oblastech,“ dodal Dolejš.

Strkání bruselských hlav do písku přináší „výsledky“

„O tom, že jižní země EU již nejsou schopny zvládat nával uprchlíků ze severní Afriky, jsem se na stránkách ParlamentníchListů.cz již dříve zmiňoval. A zkusme si odpovědět na otázku, proč utíkají? Není to náhodou zejména tím, jak se k těmto zemím hospodářsky a ekonomicky chováme? Platíme jim férové ceny za jejich práci nebo zboží, které si tam často evropské firmy nechávají levně vyrábět? Není náhodou naše hospodářská politika vůči nim neférová? Lékaře, specialisty a vědce od nich vylákáme a nekvalifikované jim necháme. Myslím, že veškeré problémy současného světa jsou dány především tím, jak se pomyslné nůžky mezi bohatými a chudými stále rozvírají. Přes satelitní TV signály jim ukazujeme, jak si v Evropě žijeme - tak se pak nedivme, že tak chtějí žít aspoň trochu také,“ řekl poslanec Úsvitu Karel Fiedler.

„Minulý pátek bylo ve sněmovně setkání poslanců a europoslanců k tématům TTIP a imigrace. Nejsem si jist, zda pan Prouza zůstal až do posledního příspěvku – vystoupení ředitele odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra Tomáše Haišmana. Dověděl by se o 50 tisících migrantů v Evropě bez identity, o tom, že jižní státy EU nedodržují pravidla pro imigraci. A vůbec by nebylo od věci, kdyby pan Prouza kromě názorů z Bruselu si šel občas poslechnout i názory občanů naší země. Nejbohatší státy EU – dříve často koloniální země – z těchto uprchlických zemí dlouho samy bohatly. A dnes se o důsledky politiky rozvírání ekonomických nůžek mezi sebou a těmito zeměmi chtějí s námi dělit. Strkání bruselských hlav do písku před touto problematikou začíná, bohužel, přinášet i své důsledky,“ dodal Fiedler.

Že se lidé bojí, je přirozené

„Že se lidé bojí, je přirozené. Máme řadu historických aktuálních zkušeností. Místo řešení nového stěhování národů je nutné řešit ukončení ozbrojených konfliktů a nastartovat stabilní politický a hospodářský vývoj v nestabilních a chudých zemích. Jinak konflikty přerostou do zemí EU, nebo budeme stavět zábrany jako USA na hranici s Mexikem. Žel takzvaný vyspělý svět procesy vysoké míry emigrace sám spustil. Politicky i vojensky. Přispívá k rozvratu a chaosu,“ myslí si poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Je velmi obtížné zjistit, co pan státní tajemník myslel. Rozhodně nepodporuji migraci s tím, že migranti přechází okamžitě do sociální sítě. Takové kočování je k ničemu. Jiná je situace, když má imigrant na našem území práci, která nevytlačuje z pracovního trhu naše občany. Dobré příklady najdeme v Nizozemsku, jež povoluje pobyt jen těm, kteří mají práci a řádně si platí bydlení,“ říká poslanec ANO Vlastimil Vozka.

„Osobně mám velkou obavu ze zavlečení problémů souvisejících s islámským radikalismem. Proto bych byl v této otázce značně opatrný,“ reagoval poslanec ODS Petr Bendl.

„Složité téma na krátké vyjádření,“ reagoval místopředseda Senátu Zdeněk Škromach z ČSSD.

V Lisabonské smlouvě, která je základním dokumentem primárního práva EU, je zakotven princip společné imigrační politiky, jejímž cílem je ve všech etapách zajistit účinné řízení migračních toků. Smlouva se řídí zásadou solidarity a spravedlivého rozdělení odpovědnosti mezi členskými státy, a to i na finanční úrovni.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…