Renata Vesecká k pádu Pospíšila: Odchází bezzásadový, bezpáteřní muž

27.06.2012 12:46

Odchází bezpáteřní ministr, myslí si o odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Kvůli němu ukončila své pětadvacetileté působení v kruzích prokuratury. Přes antipatie Vesecká nevěří ve zdůvodnění odvolání, kdy premiér Petr Nečas tvrdí, že ministr nedokázal uhlídat rozpočet.

Renata Vesecká k pádu Pospíšila: Odchází bezzásadový, bezpáteřní muž
Foto: red
Popisek: Renata Vesecká

"Určitě nešlo o rozpočtovou nekázeň. To je zástupný problém. V zásadě každý ministr chce pro svůj resort peníze. Čili to by museli odejít postupně všichni. Ale proč se tak stalo a pan Pospíšil byl odvolán, o tom bych spekulovat nechtěla,“ reagovala na dotaz ParlamentníchListů.cz někdejší nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká.

Anketa

Litujete odchodu ministra Pospíšila?

65%
35%
hlasovalo: 13567 lidí

Byl to bezpáteřní ministr

Že se s ministrem Pospíšilem, který ji odvolal, neměli rádi, není žádným tajemstvím. „Já jsem svojí spolupráci a zkušenost s ministrem Pospíšilem shrnula ve svém rezignačním dopise, jehož prostřednictvím jsem zcela odešla z rezortu spravedlnosti. Já jsem odešla, protože jsem nechtěla pracovat pod takovýmto bezzásadovým, bezpáteřním ministrem,“ dodala pro ParlamentníListy.cz Vesecká. Ta ve svém rezignačním dopisu v únoru 2011 mimo jiné Pospíšilovi sdělila, že „po více než pětadvacetiletém působení v rezortu prokuratury a státního zastupitelství“ pro ní rozhodnutí nebylo lehké.

„Váš charakter, kdy ve snaze dál působit jako ministr spravedlnosti jste schopen obětovat důvěryhodnost justice pro své politické ambice, bezpáteřně měnit své výroky, postoje a názory, mne vedou k tomu, že s Vámi nechci spolupracovat, a proto se vzdávám funkce státní zástupkyně," napsala tenkrát Vesecká.

Chtěl jmenovat Bradáčovou Nečasovi za zády

Přesto Vesecká nechtěla spekulovat o důvodech odvolání Pospíšila. ParlamentníListy.cz ale už ví, že skutečným důvodem opravdu není snaha Pospíšila získat z rozpočtu na příští rok o miliardu korun více.

„V nejbližších dnech mělo dojít ke jmenování nového vrchního státního zástupce náhradou za odvolaného Vlastimila Rampulu. Podle mých informací měla na tento post přijít Lenka Bradáčová, známá svým postupem v kauze Rath. Vzhledem k tomu, že nyní pan premiér letí do Bruselu, chtěl toho Jiří Pospíšil využít a jmenovat Bradáčovou za premiérovými zády. Nečas totiž proti státní zástupkyni s razantním postupem i v případě citlivých kauz zásadně protestoval," uvedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz zdroj obeznámený se situací v justici.

Nový vrchní státní zástupce je přitom klíčový pro práci policie, jeho úřad má zásadní vliv na to, které kauzy, předané policií, se ´dotáhnou´ až před soud a které takzvaně skončí u ledu. Vlastimil Rampula byl přitom označován jako člověk, který klíčové kauzy týkající se politiků zametal pod koberec. Jeho odvolání komentátoři označovali za Pospíšilovo velké vítězství a nejen jeho. Informaci ParlamentníchListů.cz následně potvrdila i ČTK, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman totiž před několika dny Pospíšila obeznámil se svým záměrem jmenovat Bradáčovou vrchní státní zástupkyní.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…