Romská kriminalita a povalečství, zrůdné záměry a plivnutí do tváře pracujícím lidem. Kníže a další promluvili o Škromachovi

02.07.2014 15:02

ANKETA Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach z ČSSD nedávno pro ParlamentníListy.cz řekl, že pokud se ČSSD soustředí na různé menšiny, bude podporovat pozitivní diskriminaci Romů a bude zavírat oči před problémy v této minoritě a pokud bude řešit osvojování dětí gayi a lesbičkami, tak to jsou věci, se kterými se volby nevyhrávají.

Romská kriminalita a povalečství, zrůdné záměry a plivnutí do tváře pracujícím lidem. Kníže a další promluvili o Škromachovi
Foto: Daniela Černá
Popisek: Zdeněk Škromach na mítinku v Olomouci

Anketa

Hrozí v příštích 10 letech vypuknutí opravdu velké války v Evropě nebo západní Asii, která drsně zasáhne i nás?

hlasovalo: 23477 lidí

„Pokud se ČSSD soustředí na různé menšiny, bude podporovat pozitivní diskriminaci Romů a bude zavírat oči před tím, že problém v této minoritě existuje, pokud bude ČSSD řešit osvojování dětí pro gaye a lesbičky, tak s tím se volby nevyhrávají,“ řekl ParlamentnímListům.cz Škromach.

Dotyčný rozhovor se Zdeňkem Škromachem ZDE.

Současná levice má emancipaci menšin jako stabilní součást programu

ParlamentníListy.cz oslovily politiky napříč politickým spektrem s dotazem, co si i tomto výroku Zdeňka Škromacha myslí.

„Asi se opravdu těmito otázkami volby nevyhrávají, ale jsou to problémy, které je nutno řešit,“ myslí si předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Pan Škromach má naprostou pravdu. A jen dodávám, že nám v Úsvitu nejde a nesmí jít o volby, ale o občany. S pozitivní diskriminací  vyvoláme jen rasové a sociální nepokoje. Každá diskriminace je diskriminace, která někoho dalšího znevýhodní. A pan ministr Dienstbier se rozhodl diskriminovat slušné české občany a dává přednost cizincům nebo nepřizpůsobivým Romům – je to jeho volba, ale my musíme jeho bláznivým nápadům bránit, jak to půjde. Protože na to doplatíme my všichni,“ myslí si předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Současná levice má emancipaci menšin jako stabilní součást programatiky. Akcenty jsou věcí taktiky, ale zradit program kvůli tlaku populistů by se levici vymstilo strategicky. Je ale věcí ČSSD, jak si s tím poradí a jestli vůbec chce moderní pohled na lidská práva prosazovat,“ míní místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

„V ČSSD bojuje křídlo tradiční levice s křídlem eurohujerů. Myslím, že podporu voličů má to první, ale jménem strany mluví to druhé,“ řekl první místopředseda ODS a europoslanec Jan Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Dienstbier ve funkci soupeřům ČSSD vyhovuje

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa uvedl, že je důležité, aby vláda pod vedením ČSSD řešila základní problémy občanů České republiky a pokud tomu tak bude, nemá obavy z toho, že by ČSSD neměla dostatečnou volební podporu. „Řešení problémů minorit a problematiky lidských práv je v kompetenci Ministerstva práce a sociálních věcí a ministra Dienstbiera. Tady vidím důležitost spravedlivého řešení pro všechny občany. Zákony a z nich plynoucí povinnosti musí platit pro všechny,“ doplnil Seďa.

„Tak v této věci mám stejný nebo podobný názor jako senátor Škromach. Myslím, že působení a návrhy ministra Dienstbiera všem politickým konkurentům ČSSD vlastně vyhovuje a možná si mnozí z konkurentů i přejí, aby sociální demokraté Jiřího Dienstbiera na dané pozici ponechali co nejdéle. Naši společnost opravdu mnohem více tíží palčivější problémy – například řádění exekutorské mafie, neúměrné lichvářské úroky a nestoudné sankce a naopak vyplácení sociálních dávek těm, kteří to berou jako samozřejmý a trvalý zdroj svých příjmů,“ uvedl poslanec Úsvitu Karel Fiedler.

„Myslím si, že stejný názor, jako řekl Zdeněk Škromach, má většina občanů. Hra na diskriminaci by měla být ukončena a nastolena konečně práva pro všechny občany stejná,“ míní poslanec za ANO Vlastimil Vozka.

„Některé kroky Dienstbiera, jako je osvojování dětí homosexuálními páry, jsou proti zájmům dětí a společnosti. Bohužel také nepochopil, jak postupovat v řešení sociálně vyloučených. Nelze se tomu však divit, protože v této oblasti žádné zkušenosti nemá,“ reagoval senátor KDU-ČSL Jiří Čunek.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Všichni vidí romskou kriminalitu, povalečství, neplatičství, příživnictví, vandalismus...

Člen senátorského klubu ČSSD Pavel Lebeda řekl, že se Zdeňkem Škromachem v podstatě souhlasí, ale ve svých vyjádřeních by šel ještě dál. „Zdaleka nejde jen o dopad na výsledek voleb, ale o samu podstatu zrůdných záměrů, jak je Zdeněk Škromach pojmenoval. Jde o plivnutí do tváře většinové populaci a všem pracujícím a daně platícím občanům země. Oni tuší, že z jejich daní jdou miliardy do romské problematiky. A asi je to někomu stále málo. Všichni vidí romskou kriminalitu, povalečství, neplatičství, příživnictví, vandalismus, problémy s občanským soužitím i hygienickými návyky a respektováním zákonů i autorit. Na tyto problémy mají všichni politici v čele s ČSSD výpadek v zorném poli a obloukem se jim vyhýbají. V postojích k sexuálním menšinám máme v úmyslu pošlapat a poplivat veškeré tradiční hodnoty naší kultury a civilizace. Menšinová politika České republiky je dlouhodobě mizerná a stále horší,“ uvedl Lebeda.

„Do posledního písmenka se Škromachem souhlasím a věřím, že nejen já. Zavíráním očí před chováním a nenasytností Romů si zaděláváme na hodně velké problémy. Ostatně ty už máme. Jejich zcela neodůvodnitelné výhody oproti ostatní populaci o tom svědčí. Už jsem řekl, že je to komunita, která práci považuje za nejstrašnější způsob obživy. Tento pocit se prohlubuje a lidé nejsou slepí, vidí to a právem se jim to nelíbí. Ať mají Romové své výhody, ale až si na ně vydělají. Jenže on se problém začíná rýsovat i s islamisty. Jejich volání po mešitách a zrovnoprávnění jejich víry začíná být čím dál hlasitější. Pokud mešity, pak až poté, kdy se začnou v islámských zemích stavět kostely! Souhlasil jsem s přijetím zákona o registrovaném partnerství jen proto, že v něm nebyla možnost adopce, popřípadě osvojení. S tím v žádném případě souhlasit nemohu a věřím, že valná většina občanů také ne. I pro tyto důvody dávám Škromachovi za pravdu,“ řekl senátor Jaroslav Doubrava.

„S tím, co kdy Zdeněk Škromach kdy řekl a hlásá a formami, jak tak činí, ne vždy souhlasím. V tomto mu dávám ale za pravdu. Problém Romů je především nezvládnutá imigrační vlna z Indie do Evropy v první polovině minulého tisíciletí. Nedokázal si s tím uspokojivě poradit žádný z evropských států. Je nepochybné, že integrovatelní jsou pouze jedinci tohoto etnika. Těm je zapotřebí maximálně v tomto procesu napomáhat. Před těmi ostatními musí být většinová společnost účinně chráněna. Čelíme teď ale dalším a srovnatelně nebezpečným hrozbám, mezi něž patří masivní imigrace z muslimských zemí. Jestli toto nezvládneme, islámská ideologie se svými mešitami, právem šáría a ozbrojeným džihádem bude znamenat konec Evropy formované na křesťansko-židovských principech a základech. Otázku menšin však nelze paušalizovat, je zapotřebí s nimi pracovat, aby byly přínosem a obohacením pro většinovou hostitelskou společnost a byla respektována jejich základní lidská práva,“ uvedl senátor Miroslav Krejča.

„V některých věcech se Zdeňkem souhlasím. Ale jeho vyjádření je spíš měřením sil uvnitř ČSSD. Z vnitřních problémů socialistů nemám radost. Podívejte se, jak dopadla ODS. Prázdný prostor pak vykrývají populisté a gauneři,“ říká místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

ČSSD se zrovna nedaří oslovit voliče

„Tak nevím, jestli žijeme v demokracii, nebo podle Škromacha někde jinde. Pozitivní diskriminace s tolerováním protizákonného jednání Romů je signálem, že ČSSD zavádí nerovné podmínky před zákonem, a to osobně odmítám,“ reagoval místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

„Souhlasím se Zdeňkem Škromachem. Ale ne kvůli vítězství ve volbách, ale kvůli všem slušným lidem,“ sdělil poslanec za ANO Bronislav Schwarz.

„Nelze než se Zdeňkem Škromachem souhlasit. Ale to pak musíme stručně, jasně a hlavně srozumitelně přijít s jinými tématy, národem očekávanými a vyžadovanými. Ve vší úctě, s ohledem na volební výsledky si nemyslím, že zrovinka tohle se nám v poslední době zcela daří,“ řekl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Proti výroku nic nemám. Něco na tom určitě bude. Ale je čistě věcí ČSSD, jaká témata bude prosazovat. Obecně se jejich vnímání s naším příliš neshoduje,“ reagoval poslanec Úsvitu Petr Adam.

„Jako sonda do sociálně-demokratických hodnot jsou ty nesnášenlivé výroky pana Škromacha jistě zajímavé, byť nikoli podnětné. Možná by mohl příště zkusit úvahu na téma ´katarze´, když se tak zaobírá myšlenkami na prohrání voleb. A nebo raději ne,“ reagoval poslanec ANO Jiří Zlatuška.

Podle poslance ČSSD Jaroslava Foldyny je to přesně tak, jak Zdeněk Škromach říká. „ČSSD je strana lidí práce a to by mělo a musí být hlavním a nejdůležitějším tématem programu levicové sociální demokracie. Hlavním cílem je zajištění takových zákonů, které zajistí důstojný život pro lidi žijící ze své mzdy – jak pro ně, tak pro jejich děti. Stejně tak starost o důstojný život pro důchodce, kteří se svou prací spolupodíleli na prosperitě společnosti,“ vysvětlil poslanec.

Je to parketou kavárenských intelektuálů, kteří také nikdy opravdově nepracovali

„To má tedy pan senátor Škromach pravdu! ČSSD je stranou pracujících. Minority, které mají založenou svou ´živnost´ na sociálních dávkách, sociální demokracii stejně nevolí. Ta uvedená témata jsou parketou kavárenských intelektuálů, kteří také nikdy opravdově nepracovali. U osvojování dětí je to obdobně – ČSSD je tradiční strana. Naše společnost má také nějaké tradice a nějaké vazby, které stejně nikdo dlouhodobě nezvrátí a nezmění,“ domnívá se senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Myslím si, že ten výrok je do velké míry pravdivý, nicméně pokud je ČSSD opravdu socialistickou stranou, musí připravovat řešení problémů Romů a vůbec všech menšin. Ne jen střílet od boku, ale připravovat komplexní řešení,“ míní poslanec ČSSD František Adámek.

„Je to názor kolegy Škromacha. Všichni lidi se v životě občas mýlí a občas nemají plnou pravdu. V případě Romů mám často pocit, že jsme diskriminováni my, neromové. A co se týká homosexuálních párů, tak jsem tolerantní a k osvojování dětí by se měli vyjadřovat pouze odborníci, tedy lékaři, pediatři, sexuologové, psychologové i psychiatři,“ myslí si senátor Zdeněk Schwarz.

„Proč komentovat legitimní diskuzi?“ reagoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Je to pravda a kolega Škromach je realistický politik. Ví, že pozitivní diskriminace nepřináší pozitivní řešení. Zejména v současné době, kdy občané jsou prázdnými ´kecy´ politiků doslova přesyceni,“ uvedl senátor ODS Milan Pešák.

„To je interní diskuze v rámci ČSSD, kterou nebudu komentovat, neboť nejsem členem ČSSD, ale ANO,“ reagoval poslanec ANO Matěj Fichtner.

Dienstbier pojal oblast lidských práv dosti svérázně a úzce

Podle poslance ČSSD Richarda Dolejše má Škromach v uvedeném ohledu pravdu. Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier podle něho pojal oblast lidských práv dosti svérázně a úzce, to ale podle Dolejše neznamená, že rozumný přístup k této otázce nemá mít ve vládní agendě své místo. Podle něho je otázka porušování lidských práv mnohem širší a týká se každého.

„Stačí se podívat na trend porušování soukromí občanů různými formami odposlechů či šmírováním e-mailové pošty a internetu. Proto problematiku lidských práv nelze zužovat pouze na problematiku romské menšiny či neadekvátních požadavků homosexuálů. Občané navíc zcela oprávněně vnímají jako své lidské právo přístup ke vzdělání, ke kvalitní zdravotní péči, k sociálnímu a důchodovému zabezpečení. Právem každého člověka je nárok na spravedlivou mzdu a důstojné životní podmínky. Vedle toho je pro občany důležitý nárok na spravedlivou a nezávislou justici garantující vymahatelnost práva. Bohužel v řadě těchto oblastí předchozí vlády zdevastovaly fungující systémy a velkou část občanů o řadu jejich lidských a sociálních práv připravily. Příčinou této devastace a destrukce jsou především restriktivní ekonomická opatření prosazovaná bývalým ministrem Kalouskem. Hloupé a ploché účetní škrty, snižování mezd a zvyšování nepřímých daní bývalými pravicovými vládami byly chybně vydávány za reformy. Ve skutečnosti šlo o cílenou likvidaci sociálního státu a základních funkcí státu. Kalousek podvázal svými opatřeními hospodářský růst především snížením koupěschopnosti obyvatelstva, zastavením strategických investic především v dopravě, školství, zdravotnictví či bytové výstavbě. Negativní roli hrálo také snížení reálných mezd a důchodů, rezignace na výběr daní a zmrazení investičních pobídek. Proto největší výzvou pro současnou koaliční vládu je nastartovat hospodářský růst. Je nutné oživit ekonomiku investičními pobídkami a přímými investicemi státu v oblasti školství, bydlení, dopravy a zdravotnictví. A také bojovat s daňovými úniky. Jen tak lze vytvořit nové zdroje a znovu obnovit systémy garantující občanům jejich lidská a sociální práva,“ napsal Richard Dolejš.

Krajní pravice vysaje voliče sociální demokracie

Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach z ČSSD v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz také řekl, že by se ČSSD neměla soustředit na obhajobu menšin typu Romů, homosexuálů a imigrantů, ale měla by bránit své tradiční voliče typu zaměstnanců, drobných živnostníků, rodin s dětmi a podobně. Přílišná tolerance k menšinám a imigrantům dle něho vede k růstu podpory krajní pravice, která odebírá hlasy sociálním demokratům u nás i v Evropě. Imigrace z Afriky je dle něho hrozbou. 

Škromach v rozhovoru také mimo jiné souhlasil s myšlenkou, že pro ČSSD existuje víceméně podobné nebezpečí jako ve Francii, kdy řada levicových voličů volila Národní frontu jak kvůli problémům EU a eura, tak i kvůli imigraci, kdy řeči o multikulturalismu a lidských právech obyčejné dělníky neuspokojují, když jim tam imigranti v jejich ulici zapalují auta.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…