Schwarzenberg o zatčení Nagyové: Je to poněkud slabý čaj

15.06.2013 7:40

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg je přesvědčen, že aktuální skandál tato vláda přežije. Prohlašuje to v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny. Červená knihovna, kterou připomíná jedna rovina celé kauzy, podle jeho názoru není dost k sesazení premiéra. Nestačí mu ani údajná korupce s někdejšími rebely z ODS. Politické obchody se prý dělají všude. Ale pokud vypluje na povrch něco nového ...

Schwarzenberg o zatčení Nagyové: Je to poněkud slabý čaj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vláda očekával příchod Miloše Zemana

„Toto přežije, až do teďka je to poněkud slabý čaj. Ale kdyby se objevila další závažná fakta, tak už neručím za nic,“ zahajuje rozhovor Schwarzenberg.  K počínání šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) poznamenává, že je to trapné a trochu to připomíná růžovou knihovnu. Ale jak je možné, že dva hrdinové z Afghánistánu tuhle paní poslouchali? Podle knížete neprojevili dost občanské statečnosti, což není totéž jako statečnost v bojové situaci.

Hrdinové se nechali stavět do latě jednou babou

„Víme z dějin, např. z literatury o druhé světové válce, že vojákům, kteří chrabře bojují proti nepříteli, nechají se ostřelovat a všechno, chybí civilní kuráž. Oba dva generálové, stateční vojáci z Afghánistánu, se nechali stavět do latě před jednou babou na Úřadě vlády. Civilní kuráž a odvaha na bojišti nejsou totéž. Je to svým způsobem tragédie, ale přesto tuhle věc řadím spíše do růžové knihovny," poznamenává ministr.

Skepticky hledí také na obvinění tří bývalých rebelů ODS  z korupce. Pokud v tom nebyly peníze, není příliš co řešit. Pokud by v tom ale peníze byly, odchod TOP 09 z vlády by byl na pováženou. Na pováženou je však podle Schwarzenberga také policejní zásah na Úřadu vlády. Pokud by se ukázalo, že při něm šlo jen o tyto dvě kauzy, je to podle knížete politicky neakceptovatelné. Je ale možné, že kriminalisté mají podezření i na jiné věci a nově získané dokumenty jim pomohou při práci.

Zatím ale Nečase nehodlá „popravit“, protože nevidí nikoho jiného, kdo by sestavil vládu na současném půdorysu. Pád Nečase by podle jeho názoru znamenal předčasné volby. Připomíná také, že po pádu vlády může jakousi roli sehrát prezident Miloš Zeman. Na druhé straně, kdyby si měl Schwarzenberg vybrat po případném pádu vlády mezi úřednickou vládou a předčasnými volbami, hlasoval by pro volby.  „Rok před volbami zkrátit mandát vlády není neštěstí. A obecně úřednickou vládu uznávám jenom v největší nouzi, není-li jiné smysluplné řešení,“ říká kníže.

Všechna čest Nečasovi

V rozhovoru také poukazuje na to, jak statečně se premiér drží vzhledem k tomu, že selhala osoba, které naprosto důvěřoval. Pokud si uvědomíme, že v tom byly ještě city, patří premiérovi všechna čest. O jeho vyrovnanosti svědčí i proslov, který pronesl v pátek, před dolní parlamentní komorou. „Jeho proslov dneska v Parlamentu byl jeden z nejlepších, které jsem od něho kdy slyšel. To byl opravdu dobrý ucelený proslov,“ říká kníže.

Problém premiéra je ale v tom, že je to hodně introvertní člověk, kdyby se víc otevřel, lidé by mu více porozuměli a snad i projevili více pochopení. Kníže přesto oceňuje, že se pokoušel o změny v ODS, které mu ale jistý proud ve straně znemožňoval.

Chceme věci dotáhnout do konce

Ministr také dává jasně najevo, že příštím ministrem zahraničí velmi pravděpodobně nebude, o čemž svědčí předvolební průzkumy, takže by rád dotáhl svou práci do konce a pak ať jsou volby. Tak to zřejmě vidí i jiní ministři. Miroslav Kalousek (TOP 09), který je podle knížete dobrým ministrem financí, má konečně zdroje na nastartování hospodářství a teď by je měl převzít někdo jiný? Podle Schwarzenberga by se asi nikomu nelíbilo, kdyby nědo druhý těžil z plodů jeho vlastní práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…