Šéf ČSSD vyděsil diváky návratem pravicové vlády: Klidně se to může stát

25.09.2013 6:46

Liberecké zábavní centrum Babylon se v úterý 24. září zbarvilo do oranžova. Sociální demokraté zde zahajovali kampaň do parlamentních voleb. A zatímco místní aquapark přilákal pouze několik milovníků vodních radovánek, konferenční sál se slušně zaplnil příznivci sociálních demokratů. Pod stranickým heslem Prosadíme dobře fungující stát vystoupili sociálně demokratické špičky i lídři do krajských voleb v Libereckém kraji.

Šéf ČSSD vyděsil diváky návratem pravicové vlády: Klidně se to může stát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Většinou se neopomenuli razantně zmínit, že po sedmi letech pravicových vlád stát dobře nefunguje. "Výsledek vlády ODS a TOP 09 je velmi špatný, ekonomika se propadá, chudnou střední vrstvy, ztratili jsme dech," upozornil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Lídr ČSSD v Libereckém kraji Pavel Ploc dokonce parafrázoval výrok Járy Cimrmana: "Jak chudák k ještě větší bídě přišel".

Příjmy lidí se snižují, střední vrstvy chudnou

Mladé oranžově hostesky nasměrovaly při vstupu do libereckého Babylonu v úterý odpoledne návštěvníky do sálu ležícího napravo od vchodu. Dostaveníčko si zde však dala naše největší levicová strana. Jako první před několik stovek příznivců předstoupil Bohuslav Sobotka. A jal se líčit současný nelichotivý stav, podle něj způsobený pravicovými vládami. "Ekonomika je v recesi, reálné příjmy obyvatel se snižují, chudnou střední vrstvy, ztratili jsme dech. Pověst naší země po sedmi letech vlády pravice je katastrofální. České republice se v zahraničí smějí, jsme proslulí skandály. A tím skončila i poslední Nečasova vláda," upozornil.

Pozor na nové Věci veřejné, které se spojily s Nečasem a Kalouskem a společně devastovali tuto zemi

Podle Sobotky dokáže nelichotivý stav naší země sociální demokracie změnit. K tomu ale potřebuje vyhrát ve volbách, ale nejen to. Sobotka varoval příznivce ČSSD před situací, která nastala při posledních parlamentních volbách. ČSSD je vyhrála, ale skončila v opozici. "Dejte si pozor na nějaké nové Věci veřejné, které by se spojily s ODS a TOP 09 a pokračovala by neúspěšná pravicová politika," zhrozil se.

K tomuto tématu se Sobotka pak vrátil ještě v úplném závěru akce, kdy oprášil historii okolo Věcí veřejných před minulými volbami. "Najednou se tu objevila nová strana disponující desítky miliony korun na kampaň. Zaplavila billboardy a inzeráty republiku, slibovala, že zatočí s korupcí a nebude spolupracovat s dinosaury," zavzpomínal.

Už pár měsíců po volbách na podzim za Sobotkou začali chodit bývalí voliči sociální demokracie. "Omlouvali se, že dali hlas Věcem veřejným. Líbil se jim Radek John, kterého znali z televize, uvěřili mu. Našlo se půl milionu lidí, kteří dali hlas Bártovi, Johnovi, Kristýně Kočí. Nechali se zmást líbivou reklamou, populistickým programem. Jak to dopadlo, všichni vědí. Hned po volbách se Bárta s těmi dinosaury, se kterými chtěl bojovat, spojil. Domluvil se s Kalouskem a Nečasem a začali devastovat naši zemi," konstatoval Sobotka. Bylo jasné, proč tento příběh vypráví. Cílil tím na nově vzniklé politické strany, hlavně patrně na ANO Andreje Babiše.

Musíme nastartovat hospodářský růst

Sociálnědemokratický předseda se věnoval i programu své strany. Prioritou je podle něj nastartování hospodářského růstu. "Vláda tomu může pomoci aktivní politikou, bude investovat a podporovat vznik nových pracovních míst," uvedl. Dále chtějí sociální demokraté zrušit či změnit pravicové reformy. Například valorizaci penzí. "Aby se opět valorizovala podle inflace, a ne podle jedné její třetiny," upřesnil bod slibně znějící hlavně seniorům. Zvýšit chtějí sociální demokraté dle Sobotkova vyjádření i minimální mzdu, zrušit opatření, podle kterého se zaměstnancům neproplácely první tři dny nemocenské, druhý pilíř důchodové reformy, rovnou daň i Julínkovy poplatky ve zdravotnictví.

V tomto státě opravdu nic nefunguje

Bohuslav Sobotka přítomným také vysvětlil heslo, pod kterým řečnil. Co vlastně znamená fungující stát. "Lidé, kteří platí daně, sociální a zdravotní pojištění, si zaslouží ve chvíli, kdy se dostanou do složité sociální situace, aby jim stát pomohl. Když přijdete o práci, aby vás úřady práce jenom neevidovaly, ale pomohly nějakou práci najít. Když přijdete do nemocnice, aby vám neřekli, že vaši operaci udělají za rok, protože zrovna nemají peníze, protože je přijatá špatná úhradová vyhláška. Aby mladé rodiny mohly umístit své děti do školky a neodbyly je s tím, že nemají místo," zdůraznil.

S lichvou stát nic nedělá

K hlavnímu předvolebnímu heslu ČSSD se vrátil i stínový ministr spravedlnosti a senátor Jiří Dienstbier. "Naše heslo není náhodné, protože když se podíváte kamkoliv, tak zjistíte, že v tomto státě opravdu nic nefunguje," sdělil. Ve svém vystoupení se věnoval hlavně lichvě, kdy mnozí výtečníci zneužívají těžké sociální situace některých lidí. "Jsou tu v některých případech naprosto nepředstavitelné lichvářské podmínky a stát s tím nic nedělá. Smlouvy jsou přitom tak složité, že kdo nemá vystudovaná práva, nemůže jim rozumět. Takže je vcelku logické, že se lidé nechají nachytat," vysvětlil. Přitom je podle něj možné udělat velice snadné opatření, které by podobné případy minimalizovalo. "Stačí stanovit, že úroky nesmí přesáhnout dvacet procent," objasnil.

Vládní koalice ČSSD s KSČM nebude. Jedině tichá podpora

ČSSD je favoritem voleb, ale je otázkou, s kým utvoří případnou koalici. Takzvané bohumínské usnesení jim brání sestavit přímou vládní koalici s komunisty. Což potvrdil i Sobotka. "Vládní koalici s komunisty neutvoříme," sdělil. Jiné je to však s menšinovou vládou s tichou komunistickou podporou. "Této variantě bych se nebránil," podotkl Pavel Ploc.

Největší soupeř ČSSD - ODS a TOP 09

Otázkou je, kdo je největším soupeřem sociálních demokratů v parlamentních volbách. V Libereckém kraji například zemanovci nasadili jako jedničku populárního fotbalistu Jana Nezmara, kterému kryje záda exhejtman Stanislav Eichler, komunisté mají v čele šéfa záchranky Mackovíka, ambiciózní a bohaté babišovce vede výřečný bývalý novinář Martin Komárek, podceňovat se nedá ani topka, hlavně díky spojenectví s v kraji velmi populárními Starosty. "Na celostátní úrovní je naším největším konkurentem ODS a TOP 09. Tyto dvě strany se po volbách zase spojí. Naším cílem je, aby skončily v opozici," vysvětlil Sobotka.

Liberecký krajský předseda a europoslanec Robert Dušek ohodnotil situaci v Libereckém kraji. "Při předpokládaném úbytku hlasů pro ODS se o jejich hlasy poperou hlavně babišovci a topka. Pro nás jsou tady v kraji největším konkurentem zemanovci a komunisté," zmínil. Parlamentní listy.cz se sociálních demokratů zeptaly na vztah jejich strany s prezidentem Zemanem. I s ohledem na liberecké výroky jejích konkurentů, kdy Martin Komárek prohlásil, že se ČSSD třese přes Zemanem jako malý psík, či názor Karla Schwarzenberga, že prezident ovládne sociální demokracii přes místopředsedu Haška...

Pravice nemá téma

Bohuslav Sobotka se těmto výrokům jen pousmál. "Tady je vidět, že pravice nemá žádná témata. Když přijdou s nějakým návrhem, tak se všichni smějí a říkají, vždyť jste byli u vlády sedm let, tak proč jste to neprosadili. ODS například nyní slíbila, že nebude zvyšovat daně. Když tak učinili posledně, skončilo to trojnásobným zvýšením DPH na potraviny a léky," konstatoval.

"Prezident Zeman je pro ně náhradní téma z nouze, které budou během kampaně využívat. My se do těchto debat nechceme nechat zatáhnout. Pro nás je důležité mluvit o budoucnosti a konkrétních problémech, které lidé mají. Předpokládám, že prezident Zeman, který porazil Karla Schwarzenberga i díky hlasům voličů ČSSD, bude respektovat výsledky voleb. A pokud ČSSD volby vyhraje, tak ji pověří, aby sestavila vládu," zakončil Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…