Sněmovna dala zelenou tomu, aby operátoři ukládali údaje o klientech

14.06.2012 10:20 | Zprávy

Poslanci se dnes dopoledne interpelacemi na členy vlády zaobírali velmi krátce - vpodstatě nedošlo na projednání ani jedné - proto tak v úvodu jednacího dne mohlo dojít na hlasování o novele, která uloží operátorům uchovávat půl roku provozní a lokalizační údaje o svých klientech. Normu zákonodárci poslali do závěrečného schvalování.

Sněmovna dala zelenou tomu, aby operátoři ukládali údaje o klientech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna před hlasováním o důvěře vládě

Novela zákona o elektronických komunikacích reaguje na loňské nálezy Ústavního soudu, který části některých zákonů zrušil. Tím se přístup k údajům operátorů zkomplikoval. Podle předlohy by telefonní operátoři nebo poskytovatelé internetového připojení museli půl roku schraňovat údaje o tom, kdo, odkud, s kým a jak dlouho komunikoval.

Sněmovní ústavně-právní výbor i výbor pro bezpečnost doporučily návrh schválit. Novela stanoví povinnost operátorů zajistit dostatečné zabezpečení a ochranu údajů. Na požádání by je měli poskytnout policii, státnímu zastupitelství nebo soudům v souvislosti s trestním řízením. Rovněž by je měli předat policii, například pro účely pátrání nebo odhalování nebezpečí terorismu, Bezpečnostní informační službě, Vojenskému zpravodajství a České národní bance. Po uplynutí lhůty mají operátoři údaje zlikvidovat.

Požadované údaje budou muset operátoři chránit s ohledem na existující technické možnosti a na náklady potřebné k zajištění ochrany odpovídající možným rizikům. Novela současně operátorům přikazuje, že musí zajistit, aby neuchovávali obsah zpráv a nepředávali jej dál.

Začínáme žít v totálně profízlovaném světě...

K novele uvedla ČTK jednu pikantnost. Když totiž poslanci v půlce března projednávali tento návrh v prvním čtení, kriticky se k němu vyjádřil i poslanec a tehdy ještě středočeský hejtman za ČSSD David Rath. Vyjádřil obavy z toho, že stát bude své občany sledovat nadmíru.

"Mám pocit, že ta míra už je dávno překročena, a když to trošku přeženu, že začínáme žít v totálně profízlovaném světě," prohlásil tehdy obviněný poslanec, proti němuž hovoří část důkazů, které se podařilo získat právě odposlechy.
 

 


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

ODS už není, co bývala

ODS bývala k EU dost kritická, dnes je to naopak. Navíc jste se spojili s dost eurofederalistickými stranami. Je vám jasné, že jste tak pro řadu lidí, včetně mě, kvůli tomu nevolitelní? A že tím nahráváte konkurenci? Proč nekandidujete samostatně? Já třeba k eurovolbám nepůjdu, protože není koho vol...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vlastizrada.“ Munice pro Ukrajinu místo pomoci zemědělcům? Piráti narazili

16:52 „Vlastizrada.“ Munice pro Ukrajinu místo pomoci zemědělcům? Piráti narazili

Piráti vymysleli nový plán pro Evropský parlament, který ještě ani nebyl oficiálně zvolen. Závazek p…