Sněmovna schválila normu, která upravuje zdanění nemovitých věcí

05.12.2014 13:14

Poslanci schválili novelu zákona o dani z nemovitých věcí. Ta zpřesňuje normu v souvislosti s novým občanským zákoníkem. Změna měla původně vstoupit v účinnost od příštího roku. Poslanci ji ale posunuli o jeden rok na 1. leden 2016, a to z časových důvodů, protože by se poplatníci ani úředníci nemohli včas na změnu zákona připravit. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) s odkladem souhlasil.

Sněmovna schválila normu, která upravuje zdanění nemovitých věcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled do vládní lavice ve sněmovně

Předloha upřesňuje například vymezení předmětu daně z pozemků a předmětu daně ze staveb a jednotek. V souvislosti s tím zavádí nový pojem zdanitelná jednotka. Tou se bude pro účely zákona rozumět dokončená nebo užívaná bytová jednotka.

Novela zákona omezuje osvobození od daně u pozemků ve vlastnictví státu, krajů nebo obcí. Dani nebudou podléhat pouze ty pozemky, u nichž nebylo zřízeno právo stavby. Nově se vymezuje, co je to stavební pozemek. Stavebním pozemkem bude pozemek, na němž není zdanitelná stavba, ale který je určen k zastavění.

I nadále zdanění v rámci daně z pozemků

Zdanění spoluvlastnických podílů na pozemcích u jednotek v budovách, které nejsou bytovými domy, bude i nadále podléhat režimu zdanění v rámci daně z pozemků. Podle vlády se to týká asi 57 tisíc zdanitelných jednotek.

Od daně z budov i pozemků jsou podle zákona osvobozeny například pozemky a budovy ve vlastnictví státu nebo ve vlastnictví obcí, pokud leží v jejich katastru. Stejně tak jsou osvobozeny budovy a související pozemky u církví nebo škol.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

18:46 Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

Dostane šéf sudetských Němců Bernd Posselt od prezidenta státní vyznamenání? ParlamentníListy.cz se …