Tejc: Ministrem by neměl být maskot, který rezortu nerozumí

23.06.2012 11:34

Předseda poslaneckého klubu ČSSD, stínový ministr vnitra Jeroným Tejc ve studiu pořadu Narovinu prozradí, jaká byla a je nyní sociální demokracie po Rathovi. Nakousne téma toho zda neusedne v křesle Vrchního státního zástupce Lenka Bradáčová. Mimo jiné pak zazní také to, čeho se mají po kauze V. Parkanové vyvarovat příští adepti na post ministra.

Tejc: Ministrem by neměl být maskot, který rezortu nerozumí
Foto: Patrik Uhlíř
Popisek: V pořadu Narovinu byl hostem Jeroným Tejc

Podle Jeronýma Tejce v Česku díky kauze kolem Vlasty Parkanové došlo k zásadnímu průlomu. „Ještě nikdy tu žádný ministr nestál před policií a zřejmě asi v budoucnu i soudem za to, že nekonal…Pokud byl někdo dosud obviněn, pak za to, že něco udělal. To, že se nyní paní Parkanová hájí, že o ničem nevěděla, nic nerozhodla, bohužel, není důležité. Podle zákona o majetku státu měla dohlížet na to, aby nedocházelo k předražování zakázek jako člověk v čele úřadu,“ uvedl Tejc v pořadu Narovinu.

Podle něj v celém případu tkví i jisté varování nejen pro příští šéfy vlád, ale pro všechny, kteří se ucházejí či budou ucházet o to, stát se ministrem.

„Budou si muset uvědomit, že funkce ministra je významná exekutivní funkce. A že se bez jakýchkoli znalostí toho rezortu, tam nemohou posadit a spoléhat na nějaké poradce. To by prostě nemělo už být možné. Spoléhat na to, že bude někdo jako ministr chodit jen na recepce, obhajovat do televizí a pořadů kroky ministerstva, a přitom to budou řídit jiní. Navíc, když on vůbec nebude tušit, co se tam děje. Dnes to zatím vypadá a stává se zvykem, že ministrem může být opravdu skoro každý. V podstatě kdybychom losovali, tak by tady určitě řada lidí splnila stejně podmínky jako současní ministři nebo ti v minulé vládě…Pokud se někdo stal jen maskotem nějakého rezortu, pak je toto dobrý signál pro všechny příští ministry, aby si uvědomili, že je třeba svůj rezort znát,“ řekl dále Jeroným Tejc, stínový ministr vnitra.

Nepanuje strach, že bude Parkanová mluvit?

Zmínka v politické debatě v televizi BTV samozřejmě padla i na to, jaké nálady panují uvnitř Poslanecké sněmovně i v rámci koalice. Nebojí se někdo, že by mohla Vlasta Parkanová promluvit a stáhnout tak s sebou další osoby?

„Ta obava ze strany premiéra a ministra financí zřejmě podle jejich reakcí opravdu může někde být, i když v tuto chvíli nechci o tom nijak spekulovat,“ připustil Jeroným Tejc.

Podle něj se to však týká i současného ministra obrany Alexandra Vondry (ODS). „On navíc nemá ani dostatek slušnosti, aby odešel. Přitom přinejmenším alespoň ta jeho politická zodpovědnostv celé té kauze PromoPro je nepochybná. Možná, že ale i v tomto případě mohou být obavy z toho, aby Alexandr Vondra nepromluvil. Opět však musím zdůraznit, že to jsou v tuto chvíli také jen spekulace,“  připomněl Jeroným Tejc.

Sociální demokracie před a po „Rathovi“?

Dalším s tématem debaty v pořadu Narovinu byla otázka moderátora Zdeňka Šarapatky na to, jaká je sociální demokracie po Davidu Rathovi?

„Je jiná, otřásla se tou velmi silnou a šokující kauzou. Asi nemůžete čekat, že bych řekl něco jiného – ano, ČSSD je jiná než byla před tím. Musí se řada věcí změnit, vyvodili jsme z toho i jisté závěry. Odžili jsme si ale doufám, to nejhorší, co jsme snad mohli. Nyní je situace mezi námi napjatá, jako vždy před volbami,“ přiznal Tejc. Na to, co pronesl nedávno jeho spolustraník Lubomír Zaorálek, že prý se rozhořela uvnitř strany válka, však reagovat obsáhleji nechtěl. Podotkl jen, že tak bych to on opravdu neviděl.

Poodhalil pak však to, že uvnitř strany udělali další krok, k tomu, aby zabránili tomu, aby je mohl někdo poškozovat.

„Posílili jsme rozhodování grémia a vedení strany, aby bylo možné vyškrtnout kandidáty do podzimních voleb, kteří by mohli poškozovat dobré jméno sociální demokracie. Rizikové kandidáty, o kterých informují média, nikoli v souvislostech, že by byli trestně stíhaní, ale tím, že poukazují na jejich chování na úřadech, opravdu na kandidátkách nechceme,“ řekl Jeroným Tejc v pořadu Narovinu.   

Jelikož prý podle moderátora Šarapatky Marie Benešová (ČSSD) v médiích pronesla, že není ale David Rath jediný, kdo byl ze sociálních demokratů obviněn, zákonitě musel přijít dotaz na to, co o tom ví právě host ve studiu, Jeroným Tejc.

„Paní Benešová by měla říct konkrétní jména, já o žádných jiných obviněných nevím a pevně doufám, že snad další jména v té kauze snad už přibývat nebudou,“ reagoval Tejc.

A připomněl, že i kdyby tomu tak bylo, tak by postupovali stejně. Vždy v jejich straně razili heslo: padni, komu padni. „Proto jsme nekryli Ratha, odsoudili jsme ho a hlasovali pro jeho vydání ke stíhání. U TOP 09 je najednou u Parkanové postup zcela jiný. Kličkují, snaží se z toho vymanit, věci bagatelizovat. Jsem přesvědčen, že ten postup ČSSD byl správný a že se to nakonec ukáže. David Rath je bohužel i obětí sebe sama. Zastal jsem ho, když mě připadala nepřiměřená bezpečnostní opatření kolem něj na půdě Poslanecké sněmovny,“ pokračoval dál v tématu Jeroným Tejc.

Nastává doba emancipace policie?

Podle šéfa Transarency International Davida Vondráčky nastává období jisté emancipace justice i policie. Tyto instituce se stávají samostatnými, sebevědomými – svědčí o tom fakt, že se v poslední době k trestnímu stíhání odhodlávají i v případě politické elity. Souhlasí s tímto názorem i Jeroným Tejc?

„Policie je podle mě nezávislá, začala opravdu měřit všem stejným metrem…Nedávno jsem ještě říkal, že by měli být tak aktivní i v případě koalice a jejich politiků…Dnes už jim nemám co vytknout. Myslím si, že to je dobrý signál pro všechny. Když se jednalo o tom, jak bude vysoká horní trestní sazba za korupci, tak by to bylo zbytečné, i kdyby se schválilo třeba dvacet let, kdyby nikdo odsouzen nebyl..Nyní to snad bude mít dobré účinky, i když sazba zůstane stejná,“ reagoval na otázku položenou ve studiu ParlamentnímiListy.cz předseda poslaneckého klubu ČSSD.

Nahradí Ústecká krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová Rampulu?

Dalším tématem byly kuloární informace o tom, že by v brzké době měla krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová nastoupit do funkce Vrchního státního zástupce místo Vlastimila Rampuly. Jak by se na to díval Jeroným Tejc?

„Ano, pokud by tomu tak bylo, umím si to představit. Odvádí velmi dobrou práci, nebojí se, jedná nezávisle. Byl bych rád, kdyby tomu tak bylo a Pavel Zeman jako nejvyšší státní zástupce by ji do této funkce navrhl a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) potvrdil,“ prozradil Tejc. Dodal však, že by rád vyvrátil fámy o tom, že by ČSSD měla k Lence Bradáčové blízko.

„Pokud se říká, že má blízko k ČSSD, pak si stačí uvědomit, že půl roku dokázala před všemi od nás udržet pod pokličkou sledování a odposlouchávání Davida Ratha,“ zdůraznil.

Politická debata v sobotní poledne...a pak v reprízách...

Celoplošnou stanici BTV, která pořad Narovinu vysílá, mohou diváci sledovat v síti kabelové UPC nebo O2tv. Politické špičky si do televizního studia zve každý týden někdejší tvář publicistiky TV Public Zdeněk Šarapatka. Spolu s ním ve studiu usedají i novinářka z ParlamentníchListů.cz. Pořad se vysílá v sobotu v poledne, reprízuje se po osmnácté hodině večerní, před dvaadvacátou hodinou a následně dvakrát v neděli.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…