Tito Sobotkovi nejbližší lidé v ČSSD bojují o přežití a tohle prý může premiéra výrazně ohrozit

23.06.2014 12:05

Do jarního volebního sjezdu ČSSD je ještě relativně daleko, přesto již nyní se začíná hovořit ve straně o lidech, kteří by se mohli dostat do vedení, a kterým naopak hrozí pád.

Tito Sobotkovi nejbližší lidé v ČSSD bojují o přežití a tohle prý může premiéra výrazně ohrozit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka představuje členy vyjednávacíhi týmu

Velmi podstatné budou výsledky komunálních voleb a voleb do Senátu. ČSSD získala během oranžového tsunami 24 z 27 senátorských křesel. Sám Sobotka by považoval za úspěch, kdyby se podařilo obhájit devět mandátů.

V Senátu obhajují křeslo klíčoví Sobotkovi spojenci

Pro Sobotku bude výsledek senátních voleb o to důležitější, že své křeslo v Senátu obhajují jeho nejbližší spojenci a přední funkcionáři ČSSD s vysokými ústavními funkcemi. Konkrétně jde o ministra pro lidská práva a legislativu Jiřího Dienstbiera, který je senátorem za Kladno, ministra školství Marcela Chládka za obvod Louny, předsedu Senátu Milana Štěcha za obvod Pelhřimov, místopředsedkyni ČSSD a první místopředsedkyni Senátu za obvod Zlín Alenu Gajdůškovou.

Zvláště Gajdůšková bude mít v katolickém a „pravicovém“ Zlíně těžkou pozici, zde bude silná KDU-ČSL, případně TOP 09 a Starostové.

„Výsledek těchto lidí bude důležitým signálem. Pokud tito lidé ztratí senátorské křeslo a nebudou mít důvěru voličů, budou těžko hájit své pozice ve vedení ČSSD či ve vládě. Pro Sobotku je to o to prekérnější, že to jsou jeho blízcí spojenci. Když pohoří důležitá jména, tak se toho chopí ´haškovci´, i když dnes nelze hovořit už o ´haškovcích´, spíše protisobotkovcích. A Michal Hašek již není tou hlavní postavou opozice. Navíc existuje průzkum, že ČSSD obhájí jenom pět až šest senátorských křesel, což by byl další úder Sobotkovi,“ řekl ParlamentnímListům.cz dobře informovaný zdroj z ČSSD.

Rekonstrukce vlády?

Jak již bylo řečeno, pro sjezd bude klíčový výsledek podzimních komunálních a senátních voleb a jejich výsledek také rozhodne o tom, kdo bude kandidovat do vedení ČSSD.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

„Současné vedení vidí, že mu teče do bot, tak zve znovu na grémium Haška jako šéfa Asociace krajů a místopředsedu Senátu Škromacha, oba s hlasem poradním. Je možné, že Sobotka, aby zavřel ústa kritikům, vezme třeba Jeronýma Tejce či Milana Urbana do vlády a některým nabídne podporu při kandidatuře na místopředsedu. Otázkou ale je, zda budou chtít. Jestli si raději nepočkají na pád Sobotky,“ řekl redakci zdroj.

Hamáček, Chovanec, Tejc…

Zájem o kandidaturu již poměrně jasně vyjádřil ministr vnitra Milan Chovanec, který si však získal ve straně pověst „zrádce“ a člověka, který přeběhne vždy, když se mu to hodí. „No nevím, být Sobotkou, jestli bych si nechal zrovna od Chovance krýt záda. Jak říká sir Humphrey v Jistě, pane ministře: ´Když chcete někomu vrazit nůž do zad, nejprve se za něj musíte postavit´,“ řekl redakci přední sociální demokrat.

Patrně bezproblémově bude zvolen řadovým místopředsedou nynější předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, který se sice řadí do Sobotkova křídla, ale zase nepatří k těm, kdo by ve straně rozdmýchával konflikty a útočil na „haškovce“.

Horkým kandidátem, případně i na prvního místopředsedu – a možná i výše – je bývalý předseda poslaneckého klubu strany Jeroným Tejc, který nyní sonduje podporu. Opatrně vyslovuje kritiku vůči Sobotkovi, ale je celkově velmi opatrný a chce působit konstruktivně, aby stranu sjednocoval a získal na svou stranu umírněné a nerozhodnuté. I pro jeho rozhodování bude klíčový výsledek podzimních voleb. Michal Hašek si upevňuje pozici v Asociaci krajů a do vedení dle nynějších informací kandidovat nebude a podpoří Tejce.

Škromach, Zimola, Zaorálek, Gajdůšková…

Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach již oficiálně potvrdil, že pokud bude cítit podporu, do vedení ČSSD kandidovat bude. V současnosti je patrně nejostřejším kritikem nynějšího vedení strany, premiéra Sobotky a ministra Jiřího Dienstbiera.

Kandidaturu do vedení zkusí patrně i oblíbený jihočeský hejtman Jiří Zimola. Alena Gajdůšková je místopředsedkyní za ženy a záleží hodně na tom, zda obhájí svůj senátorský mandát. Pozici místopředsedy bude chtít obhájit patrně též ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, i když ten si svou pozici ve straně hodně poškodil svými výroky proti Rusku.

„Řada lidí Lubošovi říká, že nelze tak ostře útočit na Rusko a dělat, že na Majdanu nebyli žádní banderovci a fašisté. A že by neměl mluvit stejně jako Schwarzenberg. Ale zdá se, že bere zpátečku. I premiér má v poslední době vyvážená prohlášení,“ řekl redakci zdroj.

Pokud by v komunálních volbách výrazně uspěl brněnský primátor Roman Onderka, mohl by prý stoupat ve stranické hierarchii i on.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…