Tvrdý soud nad podplukovníkem, který označil NATO za zločineckou organizaci. Takto o něm mluví lidovci

30.12.2014 16:11

Nedůstojné. Politické plácnutí do vody. I těmito slovy hodnotí někteří lidovečtí poslanci odhodlání bývalého vojenského lékaře Marka Obrtela vrátit veškerá ocenění, která mu byla udělena za jeho působení při operacích pod hlavičkou NATO. Ostře na jeho názory reagoval poslanec Ivan Gabal: „Ať vrátí hodnost, výsluhy a důchod zároveň.“ Severoatlantickou alianci Obrtel označil za „zločineckou organizaci“ a zájmy USA za „zrůdné“.

Tvrdý soud nad podplukovníkem, který označil NATO za zločineckou organizaci. Takto o něm mluví lidovci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Gabal

Anketa

Co si myslíte o pplk. v. z. Marku Obrtelovi, který vrátil svá vojenská vyznamenání a označil NATO za zločineckou organizaci?

hlasovalo: 23306 lidí

Nedospělé, trapné, nedůstojné. I těmito slovy klasifikoval názorovou změnu podplukovníka ve výslužbě Marka Obrtela, který se rozhodl vrátit veškeré medaile udělené za operace pod hlavičkou NATO, europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Přijmout vyznamenání a pak ho vracet? To mi přijde nedospělé a až trošku trapné. Jeho gesto se mi zdá spíš politické. Možná, že jde o nějakou dodatečnou snahu se zviditelnit a ukázat se, ale připadá mi to nedůstojné,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Zdechovský s tím, že vyznamenání jsou oceněním konkrétního hrdinství, které tento člověk prokázal na několika misích. „V žádném případě neměl vůbec ocenění přijmout,“ podotkl europoslanec. Zároveň usuzuje, že jeho odmítnutí je signálem, jenž rozhodně nebude dobře působit na vojáky, kteří na misích teď nasazují životy. „Je to srážení morálky. Vždyť NATO není žádná útočná organizace. Můžete nazývat někoho zločineckou organizací, pokud prvoplánově zabíjejí. NATO ale není žádný agresor,“ vyjádřil se Zdechovský. Ani jeho stranický kolega v Evropském parlamentu Pavel Svoboda s přístupem bývalého vojenského lékaře nesouhlasí. „Musím si přečíst celé jeho vyjádření. Pokud je boj proti teroristům a diktátorům zločin, tak nejsem s panem podplukovníkem na stejné lodi,“ konstatoval.

Obrtel se stydí za to, že prý sloužil zločinecké organizaci

Marek Obrtel zřejmě metály uloží do krabičky a odevzdá na velitelství. Stydí se za ně. Podplukovník ve výslužbě nejdřív dopisem žádal ministra obrany Martina Stropnického o jejich odejmutí, jenže to legislativa neumožňuje. Obrtel po všem, co absolvoval na zahraničních misích například v Bosně, Hercegovině nebo Afghánistánu, tvrdí, že NATO je zločinecká organizace a odsuzuje diplomacii Spojených států. „Vracím válečná vyznamenání, protože se hluboce stydím za to, že jsem sloužil zločinecké organizaci, jakou je NATO v čele s USA, a jejím zrůdným zájmům po celém světě,“ napsal ve svém dopise adresovaném ministrovi a dále pak vysvětlil, co ho k tomu vede: „Chci tímto svým gestem také jednoznačně vyjádřit svůj naprostý nesouhlas s politikou USA, uplatňovanou vůči Rusku, zemím EU a všem svobodným a suverénním zemím světa nyní i v minulosti, a zejména s jejími důsledky.“

Gabal: Ať vrátí hodnost, výsluhy a důchod zároveň. Čistě politické gesto

K odmítavému postoji podplukovníka ve výslužbě vůči NATO a plánu vrátit medaile se vyjádřil i poslanec Ivan Gabal (KDU-ČSL): „Politické plácnutí do vody. Sloužil v alianční Armádě České republiky, tak ať vrátí hodnost, výsluhy a důchod zároveň. Čistě politické gesto.“ Jeho stranický kolega lidovec Ondřej Benešík naopak zdůraznil svůj respekt k právu na vyjádření vlastního názoru. „To je na celé situaci pozitivní, protože na vyjádření vlastního názoru má pan Obrtel právo, aniž by mu hrozily následky. Naštěstí žijeme v zemi, kde mu tohle právo nikdo neupírá,“ zhodnotil pro ParlamentníListy.cz Benešík a dodal: „Pokud někdo zachraňuje lidské životy v kritických podmínkách, nemůžeme jeho rozhodnutí shazovat. To je člověk, který má mít respekt jen za to, co dělal.“ Marek Obrtel je podplukovníkem v záloze a během činné služby léta vykonával i jedny z nejvyšších postů ve zdravotnické službě armády, vždy na tabulkových místech s plánovanou hodností plukovníka. „Jen z mediálních výstupů jsem si ale všimnul zvláštnosti jeho politických přesvědčení,“ podotkl přesto Benešík.

Podplukovník chtěl podpořit prezidenta Miloše Zemana, který bojuje „proti všem“

Ondřeje Benešíka totiž daleko víc než skutečnost, že se lékař stydí za Severoatlantickou alianci, rozladily jeho názory na prezidenta Miloše Zemana. V dopise na ministerstvo, který byl zveřejněn, totiž podplukovník uvedl: „V neposlední řadě chci tímto skutkem podpořit prezidenta republiky Miloše Zemana v jeho úsilí o objektivní pohled na stěžejní otázky vnitro i mezinárodněpolitické a v jeho boji `proti všem` za zachování suverenity a identity českého národa a jeho globální bezpečnosti.“ Obrtel také ocenil jeho postoj a vyjadřování, protože na rozdíl od domácí proamerické „zaprodané kliky“ nazývá prý věci pravými jmény. Poukazuje na skutečné viníky a souvislosti a nebojí se nahlas říci, že Evropa, to je také Rusko, ale ne USA... A další a další skutečnosti. „Prezidenta Zemana si za to nesmírně vážím a vyzývám všechny, kterým není osud nás a naší země lhostejný, aby mu vyjádřili svou hlasitou a trvalou podporu proti `americkým praktikám CIA, uplatňovaným nejen velvyslancem Schapirem`, proti červeným kartám pražských kavárenských zaprodanců a proti politice `nohsledů z Bruselu`. Je to námi přímo zvolený prezident, tak si jej nenechme brát,“ píše podplukovník.

Benešík: Protesty vůči prezidentovi by nebyly tak masové, pokud by se nevyjadřoval sprostě

Podle Benešíka ale nejsou názory prezidenta Miloše Zemana konzistentní: „Pan prezident například v průběhu summitu ve Walesu začátkem podzimu názory ve veřejných prohlášeních zásadně měnil během několika hodin. Bylo by proto dobré říci, který názor pana Zemana hodnotí pan Obrtel jako objektivní.“ Benešík pak upozorňuje na to, že prezident vyznamenal 28. října při předávání státních vyznamenání také in memoriam vojáky, kteří padli v Afghánistánu. „Já těmto lidem říkám hrdinové, těm, kteří, jak říká pan doktor, slouží nebo sloužili `zrůdným zájmům`.“ Benešík reagoval i na zmínku o červených kartách. Za hlavní důvod podzimních protestů proti prezidentovi totiž nepovažuje názory hlavy státu na rusko-ukrajinský konflikt: „Osobně si myslím, že těžko by byly protesty tak masové, pokud by se nevyjadřoval sprostě. Politici mohou diskutovat, mají i kontroverzní názory, ale neměli by ve veřejnoprávním médiu mluvit jako dlaždiči. Zdaleka nejde jen o nějakou pražskou kavárnu, která je proamerická, a že to byl jediný důvod. Kdyby se to stalo jinde, minimálně by bylo silně zvažováno, zda by měl úřad zastávat nebo ne,“ dodal pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…