V Rathově kraji to vře. Politici mluví a vytahují zlodějny

30.05.2012 19:20

Rath jako člověk opatrný na předražování zakázek? Tak to opravdu ne, reagují občanští demokraté zvolení do Středočeského krajského zastupitelstva na slova náměstka hejtmana pro oblast školství Marcela Chládka, který pro ParlamentníListy.cz mimo jiné uvedl, že kauzu Rath provázejí "divné okolnosti". Zpochybňují také jím uvedené kauzy, které srovnává s údajně mnohem lehčím případem svého dnes už bývalého šéfa Davida Ratha.

V Rathově kraji to vře. Politici mluví a vytahují zlodějny
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Chládek pro ParlamentníListy.cz v úterý uvedl, že na kauze Rath se mu zdají některé okolnosti velice divné. Především skutečnost, že takový pedant v oblasti možného předražování zakázek, jakým prý exhejtman byl, se zaplete do takto jasné korupční kauzy. Chládek se ze strany kriminalistů prý obává dvojího metru pro politiky opozice a vládních stran.

"Vždyť samotný IZIP překoná kauzu Buštěhradského zámku mnohonásobně. A vraťme se do kraje a k jeho bývalému vedení. Tak třeba prodej nemocnic za babku. Co je větší podvod než kauza nemocnice v Brandýse, kde město prodá za nějakou okrajovou částku a nový majitel prodá radnici vedené za ODS tyto pozemky, na nichž vydělá 40 milionů. proč se toto neřeší? Rakovnická nemocnice byla prodaná bývalým hejtmanem za ODS bývalému hejtmanovi Plzeňského kraje za ODS," vyčetl náměstek domnělé kauzy, které prý policisté ani zdaleka nešetří tak, jak mají.

Jiránek: Mluvit v případě organizované skupiny o selhání jednotlivce je trochu mimo

Středočeští občanští demokraté se ale brání. "Kdyby tam došlo k nějakému trestnému činu, a že trestních oznámení tam padlo dost, tak by policie na něco asi přišla," říká ale pro ParlamentníListy.cz kladenský primátor a středočeský zastupitel Dan Jiránek. Osobně prý kauzu brandýské nemocnice příliš nezná, zato může Chládkem kritizované odprodeje nemocnic za nízké ceny demonstrovat na nemocnici berounské.

"Byl jsem v té době v dozorčí radě kladenské nemocnice. Ta berounská vykazovala měsíčně ztrátu dva miliony korun. Pokud máte tak ztrátovou věc, můžete ji buď prodat nebo dotovat. I za korunu je to pro vás výhodné, pokud zařízení potřebujete udržet v provozu. Kraje nejsou příliš schopné řídit nemocnice a sociální demkraté předvedli svůj způsob v plné nahotě," nebere si servítky proti konkurenci Jiránek. Připomíná, že policejní aktivitu ve věci poslance Ratha a jeho přátel nezpůsobuje ani tak oprava zámku Buštěhrad, ale otázka středočeských nemocnic. "Krajská rada má problémy se zakázkou v mladoboleslavské nemocnici. To je pak ale lepší nemocnice nevlastnit. V této souvislosti hovořit o selhání nemocnice, ačkoliv je to organizovaná skupina lidí, to někdo křičí pěkně mimo," říká dále Jiránek.

Šéf středočeské komise pro majetek kraje Martin Engel prý hejtmanova muže chápe. Socialisté prý musí odvádět pozornost od kauzy Rath jak to jen jde, čas přitom mají do pondělního jednání krajského zastupitelstva. "V případě Brandýsa a jeho nemocnice mám více informací, jako šéf představenstva nemocnice v Kladně jsem byl v komisi na prodej nemocnice v Berouně a geriatrického centra v Kladně. Takže vím, jak věc fungovala. V případě Brandýsa šlo o jednu z nemocnic, které chtěl kraj prodávat. Komise byla asi desetičlenná a seděli tam nezávislí lidé, třeba jeden pán z odborů. Nebyl problém zodpovědět jakoukoliv otázku," poukazuje ParlamentímListům.cz na údajný rozdíl mezi kauzou Rath a převody krajských nemocnic pod taktovkou ODS. Engl očekává, že brzy vyjdou najevo naprosto nesrovnatelné rozdíly mezi otevřeností tendrů za modré krajské vlády a v nedávné době.

Že možné předražování kontroloval? Aby ne, když si z toho bral

Engel pak důrazně odmítá Chládkovo tvrzení, že hejtman byl otevřený všem podnětům ve věci možných manipulací s veřejnými zakázkami. "Víme, jak vypadá hlasování na krajském zastupitelstvu. De facto všechny naše argumenty zůstávají bez odpovědí," uvedl Engel s tím, že záležitosti stažené z programu zastupitelstva kvůli podezření z manipulací by se daly za tři a půl roku spočítat na prstech jedné ruky. Stahovalo se spíš z formálních důvodů, popřípadě prý z neschopnosti reagovat na očividné nedostatky, které prezentovala krajská opozice.

Stejně tak zpochybňuje kontrolní roli samotného Ratha v oblasti veřejných zakázek i Dan Jiránek. "Rozumím aktivnímu přístupu Ratha ke kontrole ceny veřejných zakázek. Když si z toho někdo bere prachy, tak chce mít dokonalý přehled," dodal ironicky pro ParlamentníListy.cz kladenský primátor.

"A byl to právě on, kdo vždy na výtku někoho z Rady, že ta a ta věc je podivná, řekl, že to necháme zkontrolovat a stáhneme to. Byli dokonce najímáni nezávislí odborníci a jejich materiály jsme měli na stole. David Rath byl v tomto ohledu velice opatrný člověk, proto mi to nesedí," řekl v úterý na adresu Ratha ParlamentnímListům.cz Chládek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…